Architect en Castricum willen schikken

21 oktober 2009, 13:55
Architect Richard Groenendaal is momenteel in onderhandeling met de gemeente Castricum over een schikking in het conflict over het nieuwe gemeentehuis. In juli werd de architect aan de kant gezet wegens onenigheid over het honorarium en de kwantiteit van de bouwtekeningen. Formeel heeft Groenendaal een verbod gelegd op de verdere uitvoering van het ontwerp, maar dat is volgens hem te wijten aan de houding van het college.

Groenendaal was aangesteld voor de verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis. Begin juli ontstond er onenigheid tussen gemeente en architect. Enerzijds draaide deze om het honorarium voor de ontwerper, dat volgens Groenendaal zelf was gekoppeld aan de hoogte van de bouwsom.

,,Aanvankelijk bedroeg deze vier miljoen euro, maar hij steeg naar 10,5 miljoen. Dat kwam onder meer doordat het programma van eisen danig was uitgebreid, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dat levert natuurlijk ook veel meer werk op”, vertelt de directeur van Groenendaal Architecten.

De gemeente was echter een andere mening toegedaan. Ook vond ze dat er zo weinig bouwtekeningen waren aangeleverd dat ze sprak van ‘wanprestatie’.

Groenendaal vindt dit een kwalijke term. ,,Er zijn nogal rare dingen over mij gezegd. In de politiek is het makkelijk om iemand anders ergens de schuld van te geven, zeker zo vlak voor de gemeentelijke verkiezingen (maart volgend jaar, red.).”

Bovendien bleek al gauw dat het college niet helemaal koosjer had gehandeld. Een week nadat bekend was geworden dat Castricum een schadeclaim voorbereidde op Groenendaal, stapte verantwoordelijk wethouder John Hommes op. De PvdA-politicus zou het proces slecht hebben geleid en de raad onvoldoende en veel te laat hebben ingelicht over de problemen.

,,Met hem stapten ook de bouwdirectie en projectleider op. Dus wie heeft hier nu een wanprestatie geleverd”, vraagt Groenendaal zich retorisch af.

Na Hommes vertrek eiste de gemeenteraad dat het college een schikking zou treffen met de architect, in plaats van een schadeclaim bij hem in te dienen. Die onderhandelingen lopen nog, al heeft Groenendaal de uitvoering van zijn ontwerp formeel stil laten leggen.

De gemeente had door een ander bureau wijzigingen laten aanbrengen in de bouwtekeningen, volgens de architect zonder hem raad te plegen en hem op de hoogte te stellen van hoe of wat. Dat is een inbreuk op het eigendomsrecht, zegt de architect.

,,Het college tracht de onderhandelingen te traineren. Ze proberen deze onder druk te zetten door verder te gaan met de uitvoering van de huidige bouwtekeningen. Blijkbaar vinden ze het niet belangrijk om tot een goed resultaat te komen”, zegt Groenendaal.

,,Wat veel mensen niet weten, is dat de auteursrechten van een architect op bijvoorbeeld de gevels van een gebouw zeventig jaar geldig zijn. Daar moeten we dan ook zorgvuldig mee omgaan. Niet dat er zomaar een zonwering of zoiets op het gebouw wordt geschroefd. Doe alles met elkaar in overleg, zodat de kwaliteit wordt gehandhaafd.”

Groenendaal hoopt uiteraard dat zijn ontwerp wel wordt uitgevoerd. Het doel van de onderhandelingen is onder meer om er alsnog uit te komen over het honorarium en te bepalen wat de rol van de architect in het verdere proces is.

,,Bij de gemeente zijn ze overigens altijd enthousiast geweest over het ontwerp. Het is in één keer goedgekeurd door de welstand en men wilde het zo gauw mogelijk bouwen. Helaas is er slecht management gevoerd en kwam ook de bouwcrisis eroverheen, waardoor het allemaal duurder werd.”

De gemeente wil inhoudelijk niet ingaan op de kwestie.

Andere nieuwsberichten

Octavia Hill biedt 124 sociale huurwoningen in het hart van Hyde Park Hoofddorp

Gisteren, 17:13

Papieren koffiecupje gepresenteerd in 'krantenkiosk' door Studio Ossidiana

Gisteren, 16:10

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

Gisteren, 15:39

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

Gisteren, 12:20

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan