Unesco buigt zich over erfgoed nieuwe landen

1 juli 2008, 17:14
Op de 32e Unesco-vergadering die woensdag begint, dingen dit jaar vijf tot nu toe 'erfgoedloze' landen mee naar een plekje op de Werelderfgoedlijst. Net als de piramides in Egypte, het tempelcomplex Borubudur in Indonesië en het natuurreservaat Serengeti in Tanzania kunnen culturele of natuurlijke hoogstandjes in Kirgizië, Papoea-Nieuw-Guinea, San Marino, Saudi-Arabië en Vanuatu misschien werelderfgoed worden.

De vergadering in Québec valt samen met de feestelijke herdenking van de stichting van deze Canadese stad 400 jaar geleden. Het Werelderfgoed Comité van Unesco discussiërt over de vraag welke plekken en objecten worden toegevoegd aan de lijst die nu 851 werelderfgoederen telt, verspreid over ruim 140 landen. Vijf landen dingen voor het eerst mee naar een benoeming.

Zo hoopt de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan het Chief Roi Mata's Domein (CRMD) op de lijst te krijgen. Roi Mata was een machtige 13e-eeuwse Melanesische leider die na de verovering van Vanuatu probeerde de stammen te verenigen.

Het CRMD ligt in de Lelepa-regio en bestaat uit drie culturele plekken die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Roi Mata. Het gaat om zijn residentie (Mangaas), de grot waar hij zijn laatste adem uitblies en zijn graf Eretoka.

Al Hijr
De andere vier mogelijke debutanten op de lijst willen dat de volgende plekken worden opgenomen in de Werelderfgoedlijst: de archeologische opgravingen van Al Hijr in Saudi-Arabië; de historische binnenstad van San Marino en de Titano-berg waarop de stad is gebouwd; de Kuk, een vroege landbouwplek in Papoea-Nieuw-Guinea en het belangrijkste pelgrimsoord voor moslims in Kirgizië, Suleyman-Too.

Ook de staat van beheer van dertig werelderfgoedlocaties die op de 'gevarenlijst' staan wordt bekeken. Het zijn plekken die bedreigd worden door problemen zoals natuurrampen, vervuiling en toerisme.

De mogelijkheid bestaat dat ze geschrapt worden van de lijst. Een van deze locaties is de Elbe-vallei bij Dresden in Duitsland. In het hart van dit landschap wordt een brug gebouwd. Hoewel het Dresdner stadsbestuur in 2006 besloot de bouw niet te schrappen, werd hij eind 2007 door een rechtbank gedwongen de bouw toch te beginnen.

Slechts een keer werd een gebied daadwerkelijk van de lijst verwijderd. Dit gebeurde in 2007 met het natuurreservaat van de Arabische oryx (antilopesoort) in Oman. Het land wilde de grootte van het beschermde gebied met 90 procent verkleinen. Dit was onacceptabel voor het comité.

Waddenzee
Van 2003 tot en met 2007 maakte Nederland deel uit van de Commissie voor het Werelderfgoed. Het kabinet droeg eind januari, samen met Duitsland, de Waddenzee voor. Het Werelderfgoed Comité neemt in juni 2009 een besluit hierover. Nederland wil de binnenstad van Amsterdam volgend jaar voordragen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Van Nelle-fabriek in Rotterdam volgen daarna.

Zeven locaties op de Werelderfgoedlijst liggen op Nederlands grondgebied. Daaronder het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, het molencomplex Kinderdijk-Elshout en de Stelling van Amsterdam (een voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam met een lengte van 135 kilometer).

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Afgeschuinde woning met gedraaide verdieping

Gisteren, 16:34

Zwembad van VenhoevenCS stimuleert gezondheid in brede zin

Gisteren, 09:49

Tilburg Architectuur Film Festival rond idealen en ruïnes

26 februari, 5:49

Karres en Brands maakt stedenbouwkundig ontwerp Poort van Hoorn

26 februari, 3:48

Tuin rijtjeshuis steeds kleiner, huisoppervlakte juist groter

Gisteren, 16:26

Softwarebedrijf voor professionele vastgoedmarkt haalt miljoen euro op

Gisteren, 13:49

Erfgoed Deal selecteert eerste zeven projecten

Gisteren, 11:44

Plan voor grote waterstoffabriek in Eemshaven

Gisteren, 09:25

3XN toont sculpturale en 'zelflerende' kantoorkubus Berlijn

26 februari, 5:08

Salone del Mobile en Light+Building beide uitgesteld

26 februari, 11:11
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt