Karres en Brands wint in Kopenhagen

27 juni 2008, 17:03
Karres en Brands landschapsarchitecten en POLYFORM arkitekter hebben de prestigieuze internationale ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van de Købmagergade, Hauser Plads en Kultorvet in Kopenhagen gewonnen. Twaalf teams bestaande uit bekende internationale bureaus, waren geselecteerd om een ontwerpvoorstel te maken voor het centrale plein in Kopenhagen: een project waarvoor in de Deense hoofdstad veel politieke en publieke belangstelling bestaat.

Op Donderdag 26 juni is de eerste prijs officieel bekend gemaakt; het winnende ontwerp ‘Fra Kultorvet til Mælkevejen (Van Kultorvet naar de Melkweg)’ van Karres en Brands landschapsarchitecten en Polyform is in samenwerking met Oluf Jørgensen Ingenieurs(Denemarken) en Ulrike Brandi Licht (Duitsland) tot stand gekomen.

De drie pleinen
Het ontwerp is gebaseerd op een eenvoudig concept dat aan één kant het intensieve stadsleven stimuleert en tegelijkertijd een verbinding legt met het rijke verleden van Kopenhagen. De prijsvraaginzending geeft een nieuwe identiteit aan de historische binnenstad maar geeft ook ruimte voor nieuwe initiatieven en invullingen voor de komende jaren. De straat verandert langzaam van licht naar donker afhankelijk van de plek, het gebruik en de geschiedenis van die plek. De drie pleinen zijn door hun specifieke geschiedenis en plek in de stad zeer verschillend ingericht. Op Kultorvet is de nieuwe natuurstenen bestrating geïnspireerd door de handel in kolen in de 18e eeuw. Het Trinitas kerkplein met zijn beroemde observatorium verandert ‘s avonds in een grote sterrenhemel. Het rustig gelegen Hauser Plads wordt een groene oase in de binnenstad met een spannende speelplek en glooiende grasvelden. Het totale project heeft een budget van ongeveer 90 miljoen deense kronen (12 miljoen euro).

Karres en Brands
Karres en Brands landschapsarchitecten is een ambitieus, internationaal ontwerpbureau op het gebied van landschapsarchitectuur en stedenbouw. Het bureau is in 1997 opgericht door Sylvia Karres en Bart Brands en werkt aan zeer diverse projecten, studies en prijsvragen in binnen- en buitenland. Onze opdrachtgevers zijn zowel overheidsinstanties (gemeentelijk en provinciaal) als het bedrijfsleven (projectontwikkelaars).

Het werk omvat alle schaalniveaus en aspecten van het publieke domein. Van interventies op kleine schaal, het ontwerpen en detailleren van openbare ruimte, tuinen en parken, tot het ontwerpen van stedenbouwkundige plannen en strategische opgaven. Gerealiseerde projecten van Karres en Brands zijn onder meer De Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam, de Arenaboulevard en Amsterdamse Poort in Amsterdam, De Friezenlaan en Quirijnpark in Tilburg en Federation Square in Melbourne, Australië.

POLYFORM arkitekter
POLYFORM arkitekter is een jong Deens ontwerpbureau op het gebied van planologie, landschap, architectuur en productontwerp. POLYFORM arkitekter is in 2006 opgericht en wordt geleid door Thomas Kock en Jonas Sandberg. Het bureau stelt zich tot doel om nieuwe en bijzondere ervaringen te creëren door de nadruk te leggen op ruimtelijke organisatie, materiaalgebruik en de context van de plek.

Joint Venture
Karres en Brands landschapsarchitecten en POLYFORM arkitekter zullen samenwerken in een joint venture waarin het Deense ingenieursbureau Oluf Jørgensen en Ulrike Brandi Licht uit Hamburg als adviseurs deelnemen. Deze nieuwe joint venture zal verantwoordelijk zijn voor de verdere ontwikkeling en projectbegeleiding van dit winnende plan.

Bron: Bron + beeld: Karres en Brands Landschapsarchitecten, POLYFORM arkitekter

Andere nieuwsberichten

Felixx benoemt vier associate partners

4 uur geleden

Woongebouw PoortMeesters combineert hightech met ambacht

Gisteren, 15:05

Elephant presenteert opgeleverde woontoren Pepper

Gisteren, 13:57

Buurtje met 54 woningen langs Kralingse Zoom opgeleverd

Gisteren, 12:26

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

Vandaag, 10:54

Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken en huizenprijs stijgen

Vandaag, 09:42

Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

Gisteren, 11:23

Vijlbrief somber over investeringen in nieuwe gasprojecten Noordzee

Gisteren, 10:56

Woonbond blij dat Kamer winstbelasting corporaties wil afschaffen

27 september, 4:31

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

27 september, 3:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan