Kees Rijnboutt helpt Nijmegen bij Waalsprong

20 maart 2008, 10:58
Voormalig Rijksbouwmeester en architect Kees Rijnboutt gaat Nijmegen helpen het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe centrumgebied van de Waalsprong verder uit te werken. Ook bij andere projecten rondom de Waal als Waalfront, Stadsbrug en de dijkverlegging zijn landelijk prominente adviseurs betrokken.

Dit vanuit de ambitie om bijzondere kwaliteit aan het hart van de stad toe te voegen. ‘Nijmegen omarmt de Waal’ heeft ook een plek gekregen in de rijksnota Mooi Nederland.

In 2003 is besloten het centrumgebied van Nijmegen-Noord pal aan de Waal te bouwen. Peter Trimp van T&T Design uit Gouda heeft hiervoor onder de naam Citadel een stedenbouwkundig plan gemaakt. In dit centrumgebied is veel ruimte voor winkels, kantoren en maatschappelijke voorzieningen, maar ook voor 3.000 woningen. Sturende elementen zijn het aanwezige landschap en de rivier, de Oosterhoutsedijk, het fort Beneden Lent en de oude watergang de Rietgraaf.

Kees Rijnboutt gaat samen met Peter Trimp het stedenbouwkundig plan verdiepen. Hij zal zich vooral richten op onderwerpen als maatvoering van de bebouwing, de structuur van de openbare ruimte en de grootschalige parkeervoorziening. Onder zijn leiding vinden de komende maanden workshops plaats met jonge getalenteerde architecten, experts van de gemeente en de betrokken bouwpartijen.

De uitkomst daarvan zal als inspiratie basis bieden voor realisatie van de eerste fase van de Citadel. Kees Rijnboutt was Rijksbouwmeester van 1989 tot 1995, stadsbouwmeester van Den Haag en is op dit moment onder andere supervisor van de Zuidelijke IJ-oevers en voorzitter van het kwaliteitsteam IJburg te Amsterdam. Hij is partner bij Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt.

Al eerder zijn bij Nijmeegse projecten aan de Waal landelijk vooraanstaande adviseurs voor landschap, stedenbouw en architectuur betrokken. Het College van Rijksadviseurs heeft onder leiding van Rijksbouwmeester Mels Crouwel deelgenomen aan de vorming van een visie ‘Nijmegen omarmt de Waal’. Centrale vraag daarin is hoe de ontwikkelingen op de noord- en de zuidoever van de Waal aan Nijmegen een nieuw hart geven waar het trots op kan zijn.

Architect Liesbeth van der Pol en landschapsarchitect Lodewijk Baljon hebben een masterplan gemaakt voor het Waalfront. In dit verouderde industriegebied ten westen van de binnenstad gaan de gemeente Nijmegen en Rabo Vastgoed bouwen aan een nieuw gevarieerd woongebied. In het plan spelen het aanwezige dijklandschap langs de rivier en de cultuurhistorie een prominente rol.

De dijkverlegging bij Lent is een initiatief van het Rijk in het kader van Ruimte voor de Rivier. Het Quality-team geeft de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat advies over de kwaliteit van de planvorming. Onder leiding van Rijksadviseur voor het Landschap Dirk Sijmons heeft dit team zich enthousiast uitgesproken over het ruimtelijk plan dat Nijmegen voor het gebied heeft opgesteld.

Jan Brouwer heeft als Rijksadviseur voor de Infrastructuur actief deelgenomen aan de discussie over de beeldkwaliteit van de tweede stadsbrug over de Waal. Hij zal ook bij de vervolgstappen betrokken blijven. In de tweede helft van 2008 start de aanbesteding voor het ontwerp en de bouw van de brug.

Bron: gemeente Nijmegen

Andere nieuwsberichten

Trinity Buildings getransformeerd tot woongebouwen

21 februari, 3:40

Boijmans kiest Mecanoo voor renovatie museum

21 februari, 1:27

Cultuurcentrum Hoogeveen: de runner-up

21 februari, 11:26

Eerste jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector

21 februari, 9:48

Renovatie De Nederlandsche Bank start nog dit jaar

16 minuten geleden

Dura Vermeer legt Uithoornlijn aan

21 februari, 2:56

Lelystad wil versneld 10.000 huizen bouwen

21 februari, 10:11

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

20 februari, 4:48

Den Haag verhuist rosse buurt, Amsterdam zoekt alternatief voor ramen

20 februari, 4:03

'Natuurbank' om schade stikstof te compenseren

19 februari, 2:49
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan