Vredenburg Leidsche Rijn donderdag open

4 december 2007, 12:01
Aanstaande donderdag wordt met een concert van Janine Jansen Vredenburg Leidsche Rijn geopend. Het opvallende rode gebouw dient als tijdelijke huisvesting voor Muziekcentrum Vredenburg, waarvan het huidige onderkomen wordt gesloopt. De bouwers hebben de werkzaamheden nog niet helemaal afgerond.

Het stationsgebied van Utrecht wordt opnieuw ingericht en op de plek van Vredenburg moet het Muziekpaleis herrijzen. Het gebouw moet in 2011 klaar zijn. ,,We stonden voor een moeilijke keus. Moesten we vier tot vijf jaar uit de lucht of gingen we op zoek naar een plek waar we de concerten konden laten doorgaan.”
Uiteindelijk werd er gekozen voor een totaal nieuwe locatie naast de A2 in de Vinexlocatie Leidsche Rijn vlakbij Utrecht. Te Winkel vertelt dat de plek waar nu een groot rood gebouw staat negen maanden geleden een grote desolate vlakte was. ,,Er was hier helemaal niets. De eerste aansluiting op het riool zat 600 meter verderop en er waren bijvoorbeeld ook geen telefoon- en elektriciteitsleidingen. De bushaltes bijvoorbeeld worden nu nog aangelegd.”

Dagelijks zijn ongeveer zeventig werklieden op de bouwplaats aan het werk. Projectleider Ronald Fiolet vertelt dat er door de tijdsdruk op een totaal andere manier wordt gewerkt dan bij een normaal bouwproject. ,,Normaal gezien neemt een schilder of een elektricien een eigen steiger mee en gaan ze na elkaar aan het werk. Wij hebben een megasteiger neergezet vanwaar iedereen zijn werk doet. Deze steiger werd in 12 trailers aangevoerd.''

Serieuze tegenslagen waren er tot nu toe niet, het bleef bij klein leed. ,, Hier gebeurt op grote schaal wat er thuis ook gebeurt als je de keuken verbouwt. Dan komt er ook wel eens wat water door een plafonnetje heen.”

In Vredenburg Leidsche Rijn zijn wel wat meer bouwmaterialen gebruikt dan tijdens een huis-tuin-en-keukenverbouwing. Er werden meer dan 7300 gipsplaten verwerkt en er werd 38 kilometer profielstrips gebruikt. Een en ander werd aan elkaar bevestigd met 320.000 schroeven. Voor de isolering van het gebouw was 7700 vierkante meter isolatiemateriaal nodig.

Akoestiek
Maar het meest cruciaal voor een concertgebouw is de akoestiek. Daarvoor huurde Vredenburg akoestisch adviseur Renz van Luxemburg in. ,,Er moest hier niet alleen gewerkt worden aan de kwaliteit van het geluid, maar ook aan het buiten houden van geluid. De concertzaal ligt hemelsbreed gezien 50 meter van de snelweg. Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen tijdens een concert de auto's voorbij horen razen.”

Belangrijk voor een goede akoestiek zijn nagalm en helderheid; factoren die worden bepaald door de grootte van de zaal en de hoeveelheid mensen. ,,Mensen absorberen geluid.” De 'akoestiek-goeroe' heeft zelf een aantal instrumenten in handen om het geluid te beïnvloeden.

,,Aan het plafond hangen bijvoorbeeld reflectoren, grote platen. Hiermee kunnen we het geluid sturen.” Bij een popconcert worden doeken naar beneden gelaten om nagalm te voorkomen.

Zaal als instrument
Luxemburg ziet de zaal als een instrument op zich. ,,Een orkest moet een zaal ook leren gebruiken. Je kunt een amateur een Stradivarius geven, maar je hebt toch echt een goede violist nodig om goddelijke klanken uit het instrument te laten komen.”

De akoestiek van het oude Vredenburg is wereldberoemd, vertelt Te Winkel. ,,Het is spannend of we onze reputatie in Vredenburg Leidsche Rijn ook kunnen waarmaken.”

Deze week vindt nog een proefconcert plaats. Tot dat moment is de akoestiek alleen getest met computermodellen. Te Winkel maakt zich geen zorgen, zegt hij als hij op het podium staat en in zijn handen klapt. ,,Dit voelt gewoon goed.”

Bron: foto: Muziekcentrum Vredenburg

Andere nieuwsberichten

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

2 uur geleden

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Werkkamer van Alison Smithson als VR-installatie bij HNI

Gisteren, 14:30

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

4 uur geleden

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan