VKG-prijs voor Architectengroep Nederweert

3 december 2007, 16:07
De Architectengroep Nederweert in Budel heeft de VKG Architectuurprijs gewonnen voor het ontwerp van het woonzorgcomplex Domus Bona Ventura. De VKG Architectuurprijs prijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor projecten waarin kunststof kozijnen, ramen en deuren een belangrijke rol spelen.

Het Woonzorgcomplex Domus Bona Ventura is gebouwd in opdracht van Woningvereniging Nederweert. Het complex telt 72 zorgwoningen, verdeeld over drie woonlagen inclusief parkeergarage voor 84 auto’s en bergingen in het souterrain. De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van de 'zorgvuldig, haast ambachtelijk vormgegeven kozijnen'.

Op deze wijze toegepaste kozijnen, ramen en deuren van kunststof geven de gevel extra cachet. De in een klassieke boog gemetselde rollaag sluit prachtig aan op de bovendorpel van de samengestelde lamellenkozijnen. Dit project is het bewijs dat kunststof een volwassen alternatief vormt voor andere traditionele bouwmaterialen.”
De Architectengroep Nederweert is een samenwerkingsverband van Houtappels Architecten Nederweert en Saanen & Knoups Architecten te Budel. Van dit laatstgenoemde bureau was architect Rob Meuwissen nauw betrokken bij de totstandkoming van het project:

“Wij zijn zeer ingenomen met de prijs. Ons ontwerp voorziet onder meer in klassieke bogen en zogenoemde estra’s in de gevel, en dan denk je eerlijk gezegd niet direct aan kunststof kozijnen. Wij waren aangenaam verrast dat dit materiaal perfect kon worden toegepast.”

,,De woningcorporatie is uiteraard altijd op zoek naar duurzame en onderhoudsarme producten. Wij hebben dan ook in overleg met de opdrachtgever gekozen voor kunststof en zijn erg blij dat die keuze nu is bekroond met deze prijs.”

Tweede prijs
KOW Architectuur legde beslag op de tweede plaats, met het ontwerp voor het project Boulevard in Enschede. Dit project bestaat uit vijf gebouwen, gegroepeerd rond een groene binnenhof. Er komen in totaal 168 luxe appartementen, enkele winkelruimtes in de laagbouw, en een observatieruimte op de bovenste verdieping.

De jury vindt de architectuur van Boulevard ,,een aanvulling op de nieuwbouw rond het vernieuwde Van Heekplein. Het monumentale ontwerp leent zich uitstekend voor de toepassing van kunststof gevelelementen. De goede isolerende eigenschappen, evenals de uitstekende wind- en waterdichtheid van de toegepaste kozijnen komen in combinatie met het onderhoudsarme karakter goed tot hun recht.”

Derde prijs
De derde prijs werd toegekend aan EGM architecten. Zij ontwierpen een appartementengebouw in Amstelveen. Dit is een project uitgevoerd in gestapelde bouw met een opvallende vorm en een gemeenschappelijk atrium.

Bij dit project was de jury gecharmeerd van de architectonische toepassing van kunststof kozijnen. ,,De grijze kunststof kozijnen bevorderen de eenheid tussen de verschillende materialen in de gevel. De kozijnen, ramen en deuren zijn op verzorgde wijze gedetailleerd in de gevel.”

Eervolle vermeldingen waren er voor Martini Architecten (34 woningen in Harkstede) en AGS Architecten en Planners (410 studentenwoningen in Nijmegen).

Bron: bron + foto: VKG Kozijn

Trefwoorden

kunststof

Andere nieuwsberichten

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 21:00

Bouw studentencomplex in Leidse Schilperoortpark start spoedig

Gisteren, 16:17

RoosRos zoekt met Duinhotel Breezand de sfeer van de locatie

Gisteren, 14:35

Woongebouw reageert op eigentijdse wijze op naastgelegen VOC-pakhuis

Gisteren, 13:49

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

21 oktober, 9:23

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

20 oktober, 3:01
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan