Duurzame dansclub WATT donderdag open

2 september 2008, 10:53
Aanstaande donderdag opent in Rotterdam de eerste duurzame dansclub ter wereld haar deuren. Het voormalige Nighttown is getransformeerd tot het experimentele poppodium WATT. In het ontwerp zijn duurzame aspecten geïntegreerd, zoals een energieopwekkende dansvloer, minimal wastebars en een ‘relaxroof’ met opvang voor hemelwater.

De zogeheten Sustainable Dance Club is ontworpen door Kossmann.dejong, in samenwerking met Döll – Atelier voor Bouwkunst. Volgens de architecten is WATT een stad op zichzelf geworden. Iedere ruimte heeft een karakteristieke sfeer gekregen door uniek materiaal- en kleurgebruik. Waar het oude pand een ondoorzichtig complex van gangen en ruimte was, heeft het nieuwe WATT een heldere structuur en opzet. Centraal element in het ontwerp is de monumentale entreestraat die alle onderdelen met elkaar verbindt. Aan het einde van de ‘street’ bevinden zich de twee belangrijkste zalen, de grote zaal (ofwel stage) en de verlaagde danszaal (ofwel basement). De street heeft een ruige industriële uitstraling – tijdens het bouwproces is deze letterlijk in het oude gebouw uitgehakt.

Onbewerkte bakstenen, restanten van leidingwerk en oorspronkelijke raamopeningen tonen de structuur van het oorspronkelijke pand. De street neemt door wisselende verlichting iedere gewenste uitstraling aan. De stage heeft door de toevoeging van een centraal balkon met twee zijbeuken een capaciteitsvergroting gekregen van 900 tot 1400 bezoekers.

De balkons zorgen voor een intieme sfeer en bieden optimaal zicht op het podium. De basement met een capaciteit van 300 man is tot de rock- en danszaal getransformeerd, afgewerkt in beton met een ruwe uitstraling. Theaterzaal popular biedt plaats aan 150 mensen. Popular kan zelfstandig functioneren of een open ruimte met het naastgelegen café-restaurant vormen.

Café-restaurant WATT café strekt zich uit over twee verdiepingen en biedt ruimte aan 200 mensen. Een centrale vide verbindt beide verdiepingen met elkaar. De binnenranden van de vide zijn bekleed met een wand van groene bierflesjes die samen met de achterliggende verlichting één grote kroonluchter vormen. Grote ramen kijken uit op het naastgelegen park. Bijzonder voor een poppodium is de aanwezigheid van twee onderling verbonden relaxroofs en een open binnentuin. De buitenruimten geven de bezoekers de gelegenheid om van de buitenlucht te genieten en de relatie tussen stad en natuur te ervaren. Op het hoogste dakterras verzamelt WATT hemelwater voor doorspoeling van toiletten.

De relatie tussen natuur en stad komt ook terug in het ontwerp voor de voor- en zijgevel: een grote LED-wand op de kopgevel communiceert de duurzame aspecten van WATT met de omgeving en de begroeide zijgevel is een verticale voortzetting van het aangrenzende park. Beide gevels worden in de nabije toekomst gerealiseerd.

De doelstelling is om 30% te besparen op energieverbruik ten opzichte van vergelijkbare clubs en 50% op het verbruik van water, materiaal en afval. Hiertoe is ondermeer een hemelwaterinstallatie aangelegd voor ruim 50.000 toiletspoelingen per jaar en de urinoirs zijn waterloos.

De klimaatinstallatie wordt efficiënt gebruikt door een geavanceerd gebouwbeheersysteem. Het gebruik van LED-verlichting in plaats van standaard theaterverlichting levert 80% reductie op het elektriciteitsverbruik.

De bewustwording van duurzaamheid is in WATT integraal uitgewerkt en daar waar mogelijk zichtbaar gemaakt. Er is alleen materiaal toegevoegd waar het echt noodzakelijk was, de output van de gehele water- en energiehuishouding worden als VJ-beelden geprojecteerd en zijn onderdeel van de programmering.

De duurzame dansvloer is ontwikkeld door Studio Roosegaarde.

Bron: bron + foto's: Kossmann.dejong en Döll - Atelier voor Bouwkunst

Andere nieuwsberichten

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

47 minuten geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

3 uur geleden

Marc Koehler Architects presenteert ensemble van zes gebouwen in Buiksloterham

3 uur geleden

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

2 uur geleden

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan