Nowotny Architecten
Het bureau
Nowotny Architecten is werkzaam op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en meubelontwerp. Alexander Nowotny heeft als architect ruim vijftien jaar ervaring. Hij werkte in Amerika, Nieuw Zeeland en Duitsland. In Nederland heeft hij gewerkt bij Rem Koolhaas en negen jaar met Groep 5. Zijn werken zijn zowel nationaal als internationaal gepubliceerd.
De vaste staf bestaat verder uit architecten/projectleiders, een automatiseringsdeskundige, bouwkundig tekenaars en administratieve medewerkers. Deze kern wordt regelmatig uitgebreid met stagiaires van de TU Delft en zo nodig met extra tekenaars. In principe worden alle met een opdracht samenhangende werkzaamheden binnen het bureau uitgevoerd en eventueel kunnen onderdelen naar behoefte worden uitbesteed. Hierdoor kan voor iedere bouwopgave een hoog kwaliteitsniveau binnen de gestelde tijd en de financiële limieten worden gegarandeerd.
Nowotny heeft bewezen innovatieve oplossingen geïntegreerd te kunnen toepassen in een verscheidenheid aan bouwprojecten. De architectonische kwaliteit en de optimalisatie van gebruiks- en belevingswaarde staan hierbij voorop. Duurzaam materiaal en energiegebruik zijn vaste onderdelen van de planontwikkeling. Het bureau is bezig op het gebied van stedenbouw, utiliteit(scholen)bouw, herbestemming, kleuradviezen, meubelontwerp en interieur (particuliere woonhuizen, winkels, bioscoop, sociaal culturele gebouwen en kantoren). In Nederland heeft Nowotny een groot aantal projecten gepland en gerealiseerd. Voor een gedetailleerd overzicht van huidige en gerealiseerde projecten is een referentielijst beschikbaar.
Ontwerpfilosofie
In onze samenleving zijn de leefpatronen gevarieerd en steeds aan verandering onderhevig. Het beeld van de ideale omgeving, bebouwing, de wensen en eisen die hieraan gesteld moeten worden, moet steeds worden aangepast.
Wij houden ons op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en denken bij het ontwerp niet alleen aan de huidige wensen maar ook aan de toekomst. De kritische analyse van bestaande stedenbouwkundige- en architectuurconcepten leidt tot een onderzoekende ontwerpmethodiek. Nieuwe concepten worden ontwikkeld om veranderende maatschappelijke behoeften te stimuleren. Functionaliteit, rationele constructie en expressie zijn de elementaire uitgangspunten van onze ontwerpen. Het karakter van de ontwerpopgave, nauwkeurige analyse, procesmatige planning en de persoonlijkheid van de betrokken architect(en) leiden tot heterogene ontwerpresultaten.
Uiteenlopende kennis, creativiteit en organisatievermogen staan garant voor een succesvolle benadering van iedere ontwerpopgave. Architectuur wordt interdisciplinair in nauwe wisselwerking met stedenbouw, interieur, design en beeldende kunst ontworpen. De ervaring opgedaan in een grote variatie van projecten geeft Nowotny Architecten de mogelijkheid kennis en methoden uit verschillende vakgebieden te combineren. De kritische marktgerichte instelling resulteert in kwalitatief hoogwaardige producten binnen de gestelde limieten.
Duurzaam bouwen, milieubewust ontwerpen, industrieel flexibel en demontabel bouwen
Voortvloeiend uit de ontwerpfilosofie volgt ook het streven naar duurzaamheid. Er wordt een integrale aanpak bij het ontwerp gezocht. Hierbij staat naast technische innovatie het gebruiksgemak voorop. Vaak zijn het heel simpele ingrepen die de kwaliteit van het gebouwde niet beïnvloeden, maar de kwaliteit van de leefomgeving wel. Milieubewuste energietechnologie wordt in alle projecten regelmatig toegepast. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de oriëntatie van het gebouw en de toepassing van materialen en technieken die het milieu zo min mogelijk belasten.
De sociale duurzaamheid van een wijk vertaalt zich in het toepassen van ontwerpoplossingen die rekening houden met het veranderen van leef- en werkpatronen, zowel op korte als op langere termijn. Milieubewust bouwen kan ook worden vertaald naar herbestemming en vernieuwing van bijvoorbeeld scholen, kantoorgebouwen en pakhuizen. Nowotny heeft in de afgelopen tien jaar gevarieerde voorbeelden hiervan gerealiseerd. Op het gebied van zonne-energietechnologie is het bureau met vooruitlopende projecten bezig. De "stad van de zon", bekroond met de Energy-Award 2000, is wereldwijd het grootste project met toepassing van PV-techniek in de woningbouw.
Door een flexibel ontwerp en materiaalgebruik kan de levensduur van een gebouw aanzienlijk worden verlengd. In de scholenbouw heeft het bureau een ontwerp gerealiseerd voor een scholengemeenschap van 2.500 leerlingen die zowel in de vorm van klassikaal onderwijs als studiehuis moet functioneren. Dit project is genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2004. Nowotny heeft ervaring met bouwen in eigen beheer; een van zijn woningbouwontwerpen is in 2000 als voorbeeldproject voor industrieel, flexibel en demontabel bouwen genomineerd.
Projectorganisatie
Om te beginnen worden doelen en uitgangspunten grondig met de opdrachtgever besproken, becommentarieert en vastgelegd. Op grond van de omvang en de inhoud van de opgave worden medewerkers geselecteerd en wordt een intern team samengesteld dat onder leiding staat van de projectarchitect. Dit team blijft in principe intact totdat het project gerealiseerd is. De projectarchitect wordt naar behoefte ondersteund door een projectmanager of projectleider. In principe worden alle werkzaamheden door het bureau zelf gedaan. Dit geldt zeker voor het ontwerp- en bouwtechnische gedeelte. Met de opdrachtgever wordt overlegd en zo mogelijk besloten tot het inschakelen van externe adviseurs. Bij elk project wordt ernaar gestreefd alle bij het ontwerp betrokken specialisten te laten deelnemen.
Om zeker te zijn van een goede communicatie wordt voor elke fase van het project de overlegstructuur vastgelegd evenals de uitgangspunten voor het documentenbeheer. Het programma van eisen wordt van grof naar fijn doorgesproken en vastgelegd, inclusief de ruimte voor modificaties. Een detailplanning geeft aan welke beslispunten op welk tijdstip aan de orde zijn. Dit geldt zowel voor de planning van het project als voor de interne planning van het ontwerpproces. Periodiek wordt de voortgang bewaakt en zo nodig bijgestuurd. Consequenties van afwijkingen worden met betrokkenen besproken.
Naast een budget voor de projectkosten wordt een budget voor de proceskosten opgesteld, dat wordt onderverdeeld in de fasen die het proces kent. Ramingen en begrotingen worden aan dit budget getoetst en zo nodig bijgesteld. Consequenties van bezuinigingen voor de te leveren kwaliteit worden beschreven. Aan het einde van elke fase vindt een evaluatie plaats, zowel ten aanzien van het project als van het proces. Mogelijke besluitvorming van de opdrachtgever wordt voorbereid. Op deze wijze wordt getracht aanwezige kennis integraal te gebruiken voor een binnen budget en omstandigheden optimaal te bereiken kwaliteit.
Automatiseringsgraad van het bureau
Het schetsontwerp wordt hoofdzakelijk handmatig getekend en ondersteund door geavanceerde presentatieprogramma’s zoals PowerPoint, Photoshop en 3d-studio. Voor alle andere fases van het ontwerp gebruikt het bureau een volledig geautomatiseerd computernetwerk. De werkstations beschikken over het driedimensionale tekenprogramma ADT-AutoCad 2004 en enkele bouwkundige programma’s. Naast de software zijn op het netwerk ook randapparatuur zoals kleur- en zwart/wit printers en een scanner aangesloten. Hiermee kan een volwaardige presentatie van de projecten worden gerealiseerd en kan digitaal informatie worden uitgewisseld.