Uitdam
Copyright: ONGEZOUTEN
Uitdam
Copyright: Alliantie Markermeerdijken
Uitddammerdijk 2021
Copyright: Alliantie Markermeerdijken
Uitdam
Copyright: ONGEZOUTEN
Uitdam
Copyright: Alliantie Markermeerdijken
Uitddammerdijk 2021
Copyright: Alliantie Markermeerdijken

ONGEZOUTEN Waterland

Zeedijk Uitdam
Nederland verandert. We kampen met grote transitieopgaven die gepaard gaan met uiteenlopende en ingrijpende veranderingen in ons landschap. Ook in het IJsselmeergebied is het een uitdaging om verschillende belangen ten aanzien van windmolenparken, visserij, dijkversterking, waterberging en recreatie bij elkaar te brengen. Dit vraagt om weloverwogen keuzes, afstemming en een meer integrale aanpak. Daarom is het rondreizende activiteitenprogramma ONGEZOUTEN in het leven geroepen.

Op woensdag 28 juni strijkt ONGEZOUTEN neer in Waterland en krijgt iedereen de kans om gezamenlijk mee te denken over de toekomst van gemeente Waterland. De dijk in Uitdam vormt hierbij het bijzondere toneel van lezingen, expedities, toekomstgesprekken en land art die in samenspraak met de bewoners van Uitdam tot stand zijn gekomen.

Wat is ONGEZOUTEN?
ONGEZOUTEN is een rondreizend activiteitenprogramma dat professionals, bewoners, ondernemers en overheden samenbrengt om de dialoog aan te gaan over de kwaliteit van het IJsselmeergebied en ruimte biedt voor uitwisseling, inspiratie en verbinding rondom het IJsselmeer.

De kracht van deze tocht door het IJsselmeergebied, van gemeente naar gemeente, van provincie naar provincie, is dat het programma op een creatieve manier partijen bij elkaar brengen die niet standaard aan dezelfde tafel zitten. Ook maakt het programma duidelijk welke veranderingen op stapel staan en hoe belangrijk het is om bij iedere ontwikkeling kwaliteit toe te voegen aan het IJsselmeergebied als geheel.

Met activiteiten zoals zogenoemde toekomstateliers, lezingen en expedities langs de IJsselmeerkust, wil de organisatie bewustwording van de ecologische en de cultuurhistorische kwaliteiten van het IJsselmeergebied stimuleren, op zoek gaan naar manieren waarop deze kwaliteiten aan de basis van de gebiedsontwikkelingen kunnen staan, en een blik op de verre toekomst werpen.

ONGEZOUTEN in Waterland
In gemeente Waterland spelen diverse opgaven die de doelstellingen ONGEZOUTEN raken. Zo worden de Markermeerdijken versterkt en zijn deze na voltooiing van de werkzaamheden voor een periode van 50 jaar veilig. Wat dan? Kunnen we nu alvast voorsorteren op een oplossing voor de opgave waar de volgende generatie mee te maken krijgt?

Ook in het binnenland spelen actuele en toekomstige opgaven die het landschap zullen veranderen, zoals de omgang met bodemdaling. Om dit te remmen en de uitstoot van CO2 te verminderen, wordt het waterpeil in de sloten op een aantal plaatsen al verhoogd. Deze ingreep heeft grote consequenties voor het landgebruik en de agrariërs in het gebied.

Daarnaast houden ruimtelijke kwaliteit, verstedelijking, toerisme en recreatie de bewoners bezig, aangezien gemeente Waterland grenst aan de snelgroeiende Metropool Regio Amsterdam (MRA). Kortom, in gemeente Waterland spelen diverse opgaven die allemaal met elkaar verband houden en zeer bepalend zijn voor de toekomst van het gebied. ONGEZOUTEN biedt iedereen de kans om in gezamenlijkheid hierover na te denken en te kijken hoe participatie en kennisoverdracht leidend kunnen worden in besluitvorming, aldus de organisatie.

Dagprogramma
Op woensdag 28 juni strijkt ONGEZOUTEN de hele dag neer in gemeente Waterland, op de dijk in Uitdam. Het programma van deze dag is in samenspraak met een werkgroep van inwoners uit Uitdam tot stand gekomennaar aanleiding van een bijeenkomst afgelopen najaar.

De dag staat in het teken van kennisdeling, inspiratie en verbinding tussen beleidsmakers, bestuurders, inwoners, kunstenaars, ontwerpers, agrariërs, terreinbeheerders, opgavemanagers en ecologen. Het dagprogramma start met expedities door het gebied. Onder leiding van een expert wordt het landschap (her)ontdekt, de betekenis ervan doorgrond, en kennis over de toekomstige opgaven verkregen.

De expedities worden gevolgd door toekomstgesprekken in land art op de dijk onder leiding van componist en kunstenaar Merlijn van Twaalfhoven. Iedereen kan aan de gesprekken deelnemen. Gezamenlijk wordt vooruit gekeken: hoe ziet de ideale leefomgeving er in 2050 uit?

Na deze eerste ronde voeden toonaangevende sprekers Vincent Linderhof (onderzoeker Wageningen Universiteit) en Mark Eker (regionaal ontwerper Provincie Noord-Holland) de toekomstperspectieven met kennis. Vincent Linderhof legt het veenweidegebied langs de meetlat en informeert welke keuzes gemaakt moeten worden. Mark Eker neemt je mee in een ontwerpgerichte benadering ten aanzien van de kusten van het IJsselmeer.

Na de lunch wordt bekeken wat deze informatie betekent voor de toekomstperspectieven. Vanuit de toekomst keren we vervolgens terug naar het heden. Wat betekenen de uitkomsten van de gesprekken voor de agenda van vandaag? ONGEZOUTEN is 28 juni namelijk niet alleen aanwezig om het gesprek op gang te brengen, maar ook om afspraken te maken over participatie, betrokkenheid en kennisoverdracht in de toekomst, laat de organisatie weten.

De dijk ter hoogte van Uitdam met land art is de hele dag toegankelijk voor omwonenden en geïnteresseerden.

Programma
09.00 Expedities over biodiversiteit en veen
10.00 Toekomstgesprek ronde 1: waarom is Waterland een perfecte plek om op te groeien in 2050?
11.30 Lezing van Vincent Linderhof en lezing van Mark Eker. Met ruimte voor geluiden van de plek, de toekomst en de natuur
13.45 Lunch
14.30 Toekomstgesprek ronde 2: welke zaken moeten in 2030 anders voor de idealen van 2050?
16.00 Toekomstgesprek ronde 3: welke ideeën zijn kansrijk en wat kan nu in gang worden gezet?
17.00 Hartige-taartentafel en napraten

Aanmelden
Wil je het ONGEZOUTEN dagprogramma op woensdag 28 juni bijwonen? Meer informatie vind je hier.

ONGEZOUTEN is een initiatief van MOOI Noord-Holland en Het Oversticht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Deal en Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Friesland en Provincie Overijssel.
bron: ONGEZOUTEN

Andere evenementen

Set the future Event: Sustainable and Smart Buildings
AFAS Leusden, Inspiratielaan 3, 3833 AV Leusden
Busch-Jaeger Innovatie Event
Blue Rhapsody, Koninginnenhoofd te Rotterdam
Workspace Design Show: aankondiging sprekers
Rai, Amsterdam
Ontdek Archicad 27
Online
Workspace Design Show - 11 en 12 september, Rai Amsterdam
Rai, Amsterdam
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan