Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

MultiPleks, kindcentrum in wooncomplex, ism V1 Architecten

3 maart 2007
Multipleks is een ontwerp voor een kinderdagverblijf en naschoolse opvang in combinatie met een basisschool, woningbouw en welzijnsvoorzieningen op het Van Zeggelenplein te Haarlem. Dit plein is een belangrijke ontwikkellocatie in Haarlem.

Plantoelichting

KDV (kinderdagverblijf)
Aan de gezamenlijke speelhal liggen vier groepen. De groep bestaat uit een woon-speelkamer, eet-speelkeuken en een nissengevel. Vanuit de woonkamer is een veranda op meerdere plekken direct toegankelijk. Tussen twee groepen ligt een gezamenlijke speel-slaapruimte. Door grote glazen vouwdeuren is deze ruimte in een handomdraai in een overdekte buitenruimte te veranderen en/of te koppelen aan de speelhal.

NSO (naschoolse opvang)
Via een avontuurlijke speeltrap/tribune is de speel-eetkeuken verbonden met de twee bovengelegen groepen. De speel-eetkeuken heeft een veranda en een volledig te openen gevel. De groepen bestaan uit een huiskamer met een nissengevel, een speelruimte met vouwgevel en een groot balkon. Op het knutseldak staan houten dakopbouwen met werkbanken en klusmateriaal.

Natuurtuin De centraal gelegen natuurtuin is het verkeersgebied tussen de NSO het KDV en de lagere school. De tuin heeft een natuurlijke zonering middels beplanting en een grasveld met concentrisch oplopende hoogteverschillen. Het patroon is samen met de bestaande bomen de basis van het terreinontwerp. In deze basis kunnen allerlei elementen (zand, houtsnippers, water, bloemen, speeltoestellen, oude boomstammen etc.) op een logische manier worden ingepast en aangepast.

Stedenbouwkundige opzet

De locatie is het van Zeggelenplein in Haarlem Oost. Het plein ligt op de grens tussen een wederopbouwwijk (Parkwijk) en een wijk uit de jaren dertig (De Slachthuisbuurt). Er zijn op deze locatie ideeën om een nieuwe brede school in combinatie met een NSO en een KDV te ontwikkelen. Het gevraagde programma is actueel, er is op deze plek in de stad daadwerkelijk behoefte aan een impuls.

Het plein is nu een onduidelijke ruimte met twee grote grasperken, een ‘tijdelijke’ friettent en bloemenkiosk, speel,- en hangplekken, en een aantal prachtige, grote bomen. Deze bomen blijven behouden en vormen de basis voor de nieuwe stedenbouwkundige structuur. Het stedelijke volume meandert op een vanzelfsprekende manier om de bestaande bomen heen en definieert op deze manier drie verschillende stedelijke ruimtes. Het volume en de programmaverdeling sluiten aan op de verschillende stedenbouwkundige schalen van de omliggende bebouwing. Van drie laagse individuele praktijkwoningen aan de westkant oplopend tot een woontoren van 12 lagen op een lagere school aan de oostzijde.

Het programma is op een logische manier geordend rond de drie thematisch verschillende stedelijke ruimtes. Het welzijnsplein met een consultatiebureau, individuele praktijkwoningen en de entree van het kindcentrum en de boven gelegen appartementen. Een besloten natuurtuin waarop de in de plint gelegen NSO, het KDV en de lagere school zijn georiënteerd. Voor de bovengelegen appartementen functioneert de natuurtuin als ‘kijkgroen’. En een geasfalteerd, open stedelijk schoolplein, met o.a. een skatebowl en een basketbalveld. Aan dit plein bevinden zich de hoofdentree van de basisschool, een sporthal met kantine, en een woontoren van 12 lagen. Het schoolplein en de natuurtuin zijn middels een onderdoorgang direct met elkaar verbonden.

De nieuwe stedenbouwkundige opzet en de hierbij horende thematiek stimuleert jong en oud om veel te bewegen. Dit begint voor de allerjongsten in de speelhal van het KDV, de NSO en de natuurtuin. In hun ontdekkingstocht door het gebied worden de kinderen constant uitgedaagd om te lopen, te rennen, te klimmen, te kruipen en te springen. De oudere kinderen kunnen voor de nodige beweging ook terecht op het stedelijke schoolplein, de speeltuin en de voetbalclub. Volwassenen kunnen op het welzijnsplein gebruik maken van buitensport toestellen.

Multifunctionaliteit

De stad Haarlem zit letterlijk tegen haar grenzen aan. Daarom moet alle beschikbare ruimte zo efficiënt en slim mogelijk (meervoudig) worden benut. Op verschillende manieren er met dit aspect rekening gehouden.

De gehele plint van het bouwblok heeft een verdiepingshoogte van vier meter. Dit geeft, naast bijzondere ruimtelijke kwaliteit aan de school het kindcentrum en de welzijnsfuncties, flexibiliteit in de toekomst. Door deze maat is de plint bruikbaar voor een grote diversiteit aan andere functies; detailhandel, horeca, kantoren en woningen. De maatverdeling van het betoncasco is courant en afgestemd op de functies in de plint en de daarboven gelegen appartementen.

De natuurtuin is op natuurlijke wijze gezoneerd in een gedeelte voor het KDV en een gedeelte voor de NSO en lagere school. Maar in overleg kan iedereen de gehele tuin gebruiken en samenspelen. Tijdens bepaalde uren in het weekend, de vakantie en ‘s avonds is de tuin onder toezicht toegankelijk voor de kinderen uit de buurt. De natuurtuin is een prachtige, groene en levendige achtergrond voor de bovengelegen appartementen. Dit dubbele grondgebruik en de geleidelijke zonering in uitdaging en avontuur zorgen voor een grote, spannende en toegankelijke buitenruimte waar kinderen niet snel op zijn uitgekeken. Multiplex schept letterlijk ruimte voor kinderen.

Programma

100 woningen
1 lagere school: 3950 m2 1 Kinderdagverblijf: 780 m2 1 Naschoolse opvang: 700 m2 1 Consultatiebureau: 300 m2

i.s.m. V1 Architecten www.V1architecten.nl
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Architectenbureau Dieter Blok

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Architectenbureau Dieter Blok

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan