De Kamers

30 november 2007
Het cultuurhuis ‘De Kamers’ is een voorziening voor rust, expressie, inspiratie en ontmoetingen in de VINEX-wijk Vathorst bij Amersfoort. Met een ‘eetkamer’, een ‘filmkamer’ en een ‘studeerkamer’ biedt ‘De Kamers’ ruimte aan uiteenlopende voorstellingen, cursussen, feesten en binnen- en buitenevenementen. Kern van het initiatief is de ‘huiskamer’, een gastvrije hangplek voor de buurt.

Het gebouw bestaat uit een reeks uitbreidbare aan en op elkaar geschakelde kubusvormige volumes. In elk volume zijn één of twee kamers ondergebracht. Mede door het lage budget hebben de architecten zich vooral op de kwaliteit van de binnenkant van het gebouw geconcentreerd. Materiaal, kleur en verlichting zijn consistent in het hele gebouw, terwijl de ruimtelijke verhoudingen en de behandeling van het daglicht per kamer verschillen.

De constructie van het gebouw is innovatief en duurzaam. Er zijn twee geïmporteerde houtbouwsystemen toegepast, 'Lenotec' uit Duitsland voor de wanden (massief verlijmde houten platen) en 'Lignatur' uit Zwitserland voor de vloeren (houten kanaalplaten). De constructieve materialen zijn overal in het zicht gelaten en bepalen in belangrijke mate de ruimtelijke expressie van het gebouw. Perforaties in de houten plafonds zorgen voor een goede akoestiek zonder toegevoegde afwerkingen. Lambriseringen op verschillende hoogtes benadrukken het huiselijke karakter van de verschillende kamers en beschermen het onbehandelde hout.

De gevelbekleding bestaat uit planken van grijs geschilderd zachthout, dat op milieuvriendelijke manier door middel van warmte is verduurzaamd. De oorspronkelijk witte plint van cementgebonden plaatmateriaal zal door de kunstzinnige gebruikers zelf worden vormgegeven: om het gebouw heen is een band van beschilderbare panelen getrokken. Op die manier zal het gebouw steeds van uiterlijk veranderen.

Door de losse compositie van verschillende volumes ontstaan er aan de buitenkant van het gebouw halfomsloten buitenruimtes. Deze ‘tuinkamers’ worden beschouwd als gelijkwaardig aan de binnenruimtes en worden gebruikt als openluchttheater en terrassen. Hier verandert de gekleurde plint in een kleurrijke buitenlambrisering. De grote schuifdeuren versterken de directe relatie tussen binnen- en buitenruimte en het uitnodigende en open karakter van het project als geheel.

Locatie

Trefwoorden

plint
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Korteknie Stuhlmacher Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan