Dokkershaven

24 april 2007
Kansen benutten in Dokkershaven Kansen benutten, daar draait het in Dokkershaven om. Een zo groot nieuw gebied mogen ontwikkelen, zo dicht tegen het bestaande centrum van de stad aan, die kans krijg je niet gauw weer. Op luchtfoto's is te zien hoe de werf van de Koninklijke Schelde Groep de binnenstad in een hoekje heeft gedrukt. Dokkershaven maakt de stad weer heel.

Water, water, watersport Wie Vlissingen zegt, zegt water. Dokkershaven speelt met water. Vlissingen ligt aan de route van zeezeilers die de kustlijn van de Noordzee volgen. Een nieuwe haven, dicht tegen de
binnenstad aan in een kosmopolitische stedelijke omgeving, daarmee profileert Vlissingen zich als stad bij uitstek voor de watersport. Het nieuw stedelijk weefsel neemt het waardevolle
industrieel erfgoed in zich op. Gerestaureerde fabriekshallen krijgen een passende nieuwe functie. Ook andere elementen van de Scheldewerf, zoals de oude KSG-kraan worden gekoesterd, zodat heel het gebied zijn ongepolijste, robuuste maritieme sfeer behoudt.

Rust en ruimte Dokkershaven is een goede keuze voor mensen uit Vlissingen, maar ook uit de zuidelijke Randstad en Brabant die op zoek zijn naar rust en ruimte. Dokkershaven biedt deze mensen een perfecte plek om te wonen en te werken. De aantrekkingskracht van het water wordt maximaal uitgebuit, samen met de mogelijkheden van uitzicht over de binnenstad heen naar het grote water van de Westerschelde en de Noordzee. Aansluitend op de bestaande aangrenzende woongebieden worden nieuwe woningen voor alle doelgroepen gerealiseerd.

Katalysator Met de ontwikkeling van Dokkershaven ontstaat ruimte voor uitbreiding en groei van de voorzieningen (winkels, horeca). De omvang van de stad en het achterland, gevoegd bij de reputatie die Vlissingen al heeft als cultuurstad, zorgen dat er ook een draagvlak is voor voorzieningen op het terrein van kunst en cultuur, recreatie, sport en ontspanning. De ontwikkeling van Dokkershaven zal als een vliegwiel voor de stad zijn, een katalysator voor de verbreding en versterking van de stad op vele fronten. Alle Vlissingers profiteren daarvan.

Een plan met visie De gemeente Vlissingen realiseert in Dokkershaven een levendig stadsdeel, met hoogwaardige voorzieningen voor bewoners en bezoekers. Het gebied zal een bijzondere en unieke uitstraling hebben. Robuust, kosmopolitisch. Rond het water van het dok worden de brede kades gehandhaafd. Hier is straks een prachtige rondwandeling mogelijk. De omgeving van het dok wordt een kadepark.

Krachtige karakteristiek Dokkershaven maakt gebruik van de unieke robuuste ondergrond, voortkomend uit een aansprekende geschiedenis van dokken, staal en schepen. Op deze ondergrond wordt een stedelijk gebied neergezet met dezelfde krachtige karakteristiek. Oud en nieuw worden verweven. Dat is hoe de bewoners en bezoekers straks het gebied gaan ervaren.

Altijd leven Kaden, water en recreatie zijn de gezichtsbepalende elementen in het gebied. Er zal, zeker in het vaarseizoen, altijd beweging zijn, altijd leven, altijd mensen, altijd iets te beleven, met een nadruk op de maritieme sfeer. Ook ’s avonds is er vertier en warmte. Stelt u zich voor hoe een nieuwe glazen gevel aan de oostkant van de Machinefabriek een brede bundel licht uitstrooit over de kaden. Aan de andere zijde van het eiland is de gerestaureerde Timmerfabriek te zien die ook nog eens door het water wordt weerspiegeld.

Samenhang Aan de zijden van het plangebied die grenzen aan de bestaande woongebieden, sluit de inrichting bij het karakter daarvan aan. Zo worden de straten in de huidige binnenstad naar het dok toe doorgetrokken (het plandeel Binnenstad). In het noordelijk deel (het plandeel Blauwe Dorp) wordt de sfeer van de 19e/20e eeuwse gordel doorgezet. Zo maakt Dokkershaven het centrum van Vlissingen weer tot een samenhangend stedelijk weefsel. De plandelen Kaden (noorden van het dok en het gebied rond de haven) en Bolwerk (het groene eiland) hebben een meer onafhankelijke dynamiek die refereert aan het maritieme verleden.

De kwaliteit van het plan Dokkershaven wordt een uniek waterfrontgebied met een stedelijk karakter en een hoogwaardig voorzieningenniveau. Unieke mogelijkheden voor pleziervaart, wonen aan water, een veelheid aan verblijfsvoorzieningen en een groot cultureel aanbod, dit alles zal op het voormalige werfterrein gestalte krijgen.

Variatie in sferen Het plan herbergt een variatie aan sferen in een samenhangend verband. Rustige woonstraten, stadswoningen, winkelpassages in de binnenstad. Robuuste bouwmassa’s, een nieuwe haven, ruimte voor vertier (leisure) en de sfeer van scheepsbouw in het plandeel Kaden ten noorden van het dok. Een singel met steiger en bootjes, hofjes, rustig wonen, dat is de sfeer in het noordelijk plandeel Blauwe Dorp. Bolwerk is de naam van het groene driehoekige eiland dat een rustpunt vormt, een luwte met mogelijkheden voor aanleggen, luieren, picknicken en manifestaties. Oude materialen die vrijkomen bij de sloopwerkzaamheden op het werfterrein, zullen worden hergebruikt bij de inrichting van de openbare ruimte van Dokkershaven.

Ruimte Het centrum van Vlissingen krijgt door de ontwikkelingen een impuls. Het krijgt ruimte. In één keer komt er een kwart aan oppervlakte bij. Zodoende kan het op een hoger niveau komen. De kop van het dok zal een nieuw centrum worden. Het centrum komt aan het dok te liggen. De ruimte rond het Perry-dok krijgt een inrichting die de sfeer van weleer oproept. Het dokje wordt uitgegraven. Daaromheen komen statige herenhuizen. Langs de zuidrand van het dok komt een statige allee met bomen.

Nieuwe stadsentree Een geheel nieuwe stadsentree, lang gewenst, zal de oriëntatie op de stad grondig veranderen. Het wordt een weg met allure die de bezoeker meeneemt langs de jachthaven naar het industriële erfgoed aan het dok. De weg leidt de bezoeker vervolgens zonder omwegen naar de parkeergarages die toegang geven tot het winkelgebied. Via een brug over het dok leidt de weg ook naar de binnenstad. In dit gehele gebied zal het aangenaam toeven zijn voor wandelaars.

Trefwoorden

bolwerk erfgoed binnenstad
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV

VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV
VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV
VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV
VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten BV
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan