Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

woonhuis De Kom

6 oktober 2006
Voor woonhuis ‘De Kom’ is een totaalplan ontworpen, passend binnen de kenmerkende architectonische traditie van het Koninklijk landgoed Oranjewoud. Tijdens de bouw van de verschillende huizen als Oranjewoud, Oranjestein en Klein Jachtlust werd telkens de omgeving opnieuw ingericht, in de gangbare stijl van die periode. Hierdoor is een grote mate van samenhang tussen bouwwerk en landschap ontstaan. Iedere periode toont op eigen wijze de voortzetting van deze architectonische traditie. De beste ontwerpen zijn niet alleen een reactie op de karakteristieke context maar voegen daar ook nog iets aan toe.

Het plan voor ‘De Kom’ heeft als uitgangspunt de kavel en de omgeving. Het omliggende landschap wordt naar de kavel gehaald. Het ontworpen woonhuis is afgestemd op het tegenovergelegen landgoed. Door deze wijze van inpassing wordt zowel de identiteit van de plek als die van de directe omgeving versterkt.

Op het relatief smalle en diepe boskavel is een woonhuis in één laag ontworpen. Een nieuw uitgegraven bosvijver zorgt voor een open plek en schept afstand tot het naastgelegen bospad. De woning is opgetild om het landschap zo min mogelijk te verstoren en optimaal van het uitzicht op de fraaie bosvijvers aan de overzijde van de weg te profiteren. Het terrein krijgt zo niet de traditionele tweedeling in (formele) publieke voorzijde en (informele) private achterzijde. Op het terrein komen geen bijgebouwen of erf afscheidingen.

Onder de woning worden de auto’s uit het zicht onttrokken. Deze staan op een open verharding op de oever van de nieuwe vijver. De vrijkomende grond is aan de andere zijde van het huis opgeworpen, waarmee een glooiend terrein, onder het huis door, ontstaat.

De draagconstructie van het huis bestaat uit een staalskelet dat met 9 kolommen is verankerd aan een betonnen keerwand. De hoge ligger in de zuid gevel wordt door slechts 4 kolommen gedragen met forse overstekken op de vrij-zwevende hoeken. De gevels bestaan uit open en gesloten glaspanelen volgens een vast systeem. De uitzonderingen in dit systeem zijn de entreedeur, de ventilatieluiken en de toegangen naar de terrassen.

Tussen twee vrij zwevende vloervlakken is het gehele woonprogramma georganiseerd. Een verbreding van het volume aan de straatzijde biedt houvast voor de positionering van de trappen naar de entree. Vanaf de entree is de routing binnen de woning direct weer aan het uitzicht gerelateerd. De indeling is vrij, over de gehele lengte van de woning is langs beide gevels doorzicht. Deze ruimtelijke opzet met 3 meter vrije hoogte maakt de woning extra royaal ondanks het bescheiden oppervlak van ongeveer 180 m².

Het huis heeft een binnen- en een buitenterras. Het binnenterras is overdekt en bevindt zich binnen het afgebakende volume. Het buitenterras wordt direct vanuit de woning ontsloten en is in het terrein ingegraven. Het huis heeft de kwaliteit van een luxe stadsappartement midden in een donker bos.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Trefwoorden

landschap woonhuis kavel

Neem contact op met Borren Staalenhoef Architecten BV BNA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Borren Staalenhoef Architecten BV BNA

Borren Staalenhoef Architecten BV BNA
Borren Staalenhoef Architecten BV BNA
Borren Staalenhoef Architecten BV BNA
Borren Staalenhoef Architecten BV BNA
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan