Ontwerp Anemoi
Copyright: Rademacher de Vries Architecten
Ontwerp Anemoi
Copyright: Rademacher de Vries Architecten
Ontwerp Anemoi
Copyright: Rademacher de Vries Architecten
Ontwerp Anemoi
Copyright: Rademacher de Vries Architecten

Rademacher de Vries wint Open Call voor Architectuur en Bouwkunst

Luchtmeetstation Amsterdam
Vandaag, 00:00
Op 11 oktober ontvingen GGD Amsterdam-Amstelland en architectenbureau Rademacher / De Vries (RDVA) in het Nieuwe Instituut uit handen van het Cultuurfonds een toekenning van €100.000 euro voor de realisatie van hun project ‘Anemoi’. Een vernieuwend ontwerp voor een luchtmeethuisje dat wetenschappelijke informatie over de luchtkwaliteit toegankelijk maakt voor omwonenden en een breed publiek. Dit geldbedrag wordt jaarlijks beschikbaar gesteld uit het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst, een fonds op naam bij het Cultuurfonds. Via een Open Call kunnen opdrachtgevers samen met jonge architecten/vormgevers ieder jaar een plan indienen voor een tot de verbeelding sprekend ontwerp dat publiek en publieke ruimte verbindt.

Cathelijne Broers, directeur het Cultuurfonds: 
“Schone lucht is iets wat ons allemaal verbindt. Hoe bijzonder dat we dankzij de jaarlijkse toekenning van onze schenkers uit het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst nu een prototype van dit prachtige ontwerp kunnen realiseren. Een publiek bouwwerk dat de omgeving niet alleen mooier maakt maar ook bijdraagt aan de volksgezondheid. Hopelijk volgen er snel meer!” 

Luchtmeethuisjes
Met deze toekenning van €100.000 euro kan ontwerpstudio Rademacher / De Vries het eerste prototype van hun luchtmeetstation ‘Anemoi’ op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam realiseren. De ambitie is om hiermee een nieuwe standaard te bieden voor nieuwe luchtmeetstations in Nederland en wellicht Europa. De huidige stations zijn anonieme dozen en aan vervanging toe. Ze staan in de openbare ruimte maar dragen daar niet aan bij. Het bijzondere aan het Anemoi meethuisje is dat architectuur en datavisualisatie worden gecombineerd in de openbare ruimte zodat omwonenden rechtstreeks informatie kunnen ophalen over de luchtkwaliteit in hun wijk. Bij het ontwerpen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen zodat de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk blijft. Het eerste prototype zal worden gerealiseerd als onderdeel van een netwerk van luchtmeetstations dat wordt beheerd door onder meer de RIVM en de GGD. 

Reactie RVDA
Het ontwerp is een initiatief van designstudio Rademacher/ De Vries in samenwerking met de GGD en Gemeente Amsterdam. In hun ontwerpen zoeken ze naar poëtische manieren om de relatie tussen mens en omgeving te versterken en bewustwording en een respectvolle houding ten opzichte van het milieu te bevorderen.

“Anemoi is ons ontwerp voor een luchtmeetstation dat, met behulp van datavisualisatie, bewoners helpt de luchtkwaliteit beter te begrijpen. De toekenning van het cultuurfonds maakt het mogelijk om een enorme kwaliteitsimpuls te geven aan deze relevante, maar vooralsnog onopgemerkte gebouwtjes. Het ontwerp is bedacht als een typologie die zich kan aanpassen aan zijn omgeving, maar tegelijkertijd herkenbaarheid geeft aan het landelijke netwerk. Wat ons betreft vormt deze toekenning het startschot voor de verbetering van het gehele Nederlandse en wellicht Europese meetnetwerk.” 

Opstap jonge architecten
De Open Call Architectuur en Bouwkunst is mogelijk dankzij een fonds op naam, Fonds voor Architectuur en Bouwkunst (FAB) ingesteld door Stichting Fonds ONB. Doel is het stimuleren van kleine bijzondere projecten waarbij de architect/ontwerper bij het gehele ontwerp- en realisatieproces betrokken is, vanaf het begin tot en met de oplevering. Dit kan voor met name jongere architecten een opstap zijn naar meer of grotere projecten en positieverbetering.  

Panorama Scharwoude
Vorig jaar ging de eerste toekenning naar het project Panorama Scharwoude van Gemeente Koggenland en architectenbureau Common Practice. Op de restanten van een oud verwaarloosd badhuis aan de kust van het Markermeer in de Gemeente Koggenland kan dankzij deze toekenning dit jaar begonnen worden met de bouw van ‘Panorama Scharwoude’. Een ontmoetingsplek en uitkijkpunt waar iedereen naartoe kan en waar je straks uitzicht hebt over de oude Westfriese Omringdijk en over de nieuwe oeverdijk: een betekenisvolle schakel tussen verleden en toekomst. 

Selectiecommissie
De commissie bestaat dit jaar uit Gus Tielens, medeoprichter van Korth Tielens architecten, Martin Fredriks, eigenaar/adviseur van LeMartin en bestuurslid van de Stichting Fonds ONB en Saskia van Stein, directeur Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). 

Aanvraagronde 2025
Het Cultuurfonds stelt dankzij het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst ieder jaar opnieuw €100.000 ter beschikking. Je kan vanaf heden tot 15 mei 2025 een plan inzenden. Kijk voor de voorwaarden op cultuurfonds.nl/opencall het Cultuurfonds Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen elk jaar ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten een financiële bijdrage, door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname.

De volgende partijen zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van het ontwerp van Anemoi: Rademacher/ De Vries, GGD Amsterdam-Amstelland en Gemeente Amsterdam 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met het Cultuurfonds

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan