Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Plastica Groep
Copyright: Plastica Groep
Copyright: Plastica Groep
Copyright: Plastica Groep

Nomadenhof ziet er prachtig uit, met Cape Cod

21 juni
Architect Jan Appeldorn herinnert zich dat hij Cape Cod al in 1995 voorschreef toen hij het ontwerp maakte voor de verbouwing van zwerfdierenopvang de Nomadenhof: “Uiteindelijk is dat project opgeleverd in 2009 en het gebouw van de zwerfdierenopvang in Sneek staat er nog steeds. En, niet onbelangrijk: de Cape Cod aan de gevel ziet er óók nog geweldig uit.”

Jan Appeldorn is al erg lang bekend met de houten gevelbekleding van Cape Cod. Destijds voor de verbouwing van het Nomadenhof in Sneek koos hij er heel bewust voor: “Voor mij was de afweging: wat is nu het beste materiaal voor wat ik wil. En dat was, naast het feit dat ik de topgevels graag in hout wilde, een kwestie van levensduur en onderhoud. Ik ging op zoek naar materiaal dat lang mee zou gaan en maar weinig onderhoud nodig zou hebben. Dat werd dus Cape Cod. En daar was ik zo tevreden over dat ik Cape Cod daarna nog veel vaker heb voorgeschreven. Zo heb ik het bijvoorbeeld in 2009 in de antraciet uitvoering toegepast bij een uitbreiding van een woning in het Friese Koudum.”

Enthousiasme voor het vak
Jan Appeldorn is zijn huidige architectenbureau in 1987 begonnen. In de loop van de jaren heeft hij heel wat verschillende ontwerpen gemaakt: “Ik ben wat ze noemen een generalist. Ik vind alles leuk, alle werken. Of het nu een verbouwing of nieuwbouw is, ik vind het prachtig. Ik heb een groot enthousiasme voor het vak en je ziet dat opdrachtgevers dat waarderen. Geen ontwerp is hetzelfde en de materialen die ik in mijn ontwerpen toepas, pas ik aan de omgeving aan. Zo gebruik ik natuurlijk geen staal in de bebouwde kom, daar kies ik voor hout of metselwerk.”

Hout hoort bij hout
“Bij veel uitbreidingen wordt er voor houten skeletbouw gekozen. Zo was ik betrokken bij de uitbreiding van een woning in Amsterdam. Daar wilden ze op het platte dak nog een extra verdieping zetten. Dan gebruik je, in verband met het gewicht, houten sketelbouw. En als ik het ontwerp maak voor een uitbreiding met houtskelet, dan gebruik ik ook een houten gevelbekleding. Dat hoort gewoon bij elkaar, vind ik. Bijvoorbeeld bij het Vogelhuus in Piaam. Dat is een kerk die in 2017 omgebouwd is naar een vogelmuseum. Daar heb ik toen ook een ontwerp voor de uitbreiding in hout mogen maken. En voor de gevel is Cape Cod toegepast.”

Sterke kwaliteiten
“Eigenlijk schrijf ik vaak Cape Cod voor als het om een houten gevelbekleding gaat die lang mee moet gaan en waar de opdrachtgever weinig onderhoud aan wil hebben. Ik ben nog geen ander merk tegengekomen met deze sterke kwaliteiten. Natuurlijk heb je wel andere materialen, maar die verkleuren onder zonlicht en dat wordt niet gewaardeerd door de opdrachtgevers. Dan pakken ze er al snel de verfkwast erbij en dat is niet wat ik met mijn ontwerp wil. Dus dan kan ik er maar beter voor zorgen dat dat niet hoeft.”

Passend bij de omgeving
“Als architect pas je je materialen aan aan waar je bouwt. Het ontwerp moet binnen de omgeving passen en dat geldt ook voor de kleur en uitvoering. Niets is standaard. Onlangs heb ik het ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een klein kerkgebouwtje naar een woning. Daar heb ik Cape Cod in lichtbruine kleuren voorgeschreven met planken in verschillende breedtes. De verbouwing is nog in volle gang, maar de gevelbekleding zit er al tegenaan. Het ziet er nu al mooi uit en ik vertrouw erop dat het er over vijftien jaar nog steeds prachtig uitziet. Net zoals bij de Nomadenhof in Sneek.”

Lees hier meer bijzondere verhalen van architecten die in hun ontwerpen graag met Cape Cod werken en vraag een gratis informatiepakket aan.  

 

 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan