Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation
Copyright: Knauf Insulation

Kindcentrum De Dromedaris in Beuningen

27 juni
Samen spelen, leren en ontwikkelen in een oase van rust

Huiselijk, knus, overzichtelijk en uitnodigend om te leren. Dat is in een notendop het nieuwe gebouw van Kindcentrum De Dromedaris in Beuningen. Een goed ontwerp en het gebruik van de juiste materialen van Knauf Insulation zorgen hier voor een rustige en vooral stimulerende leeromgeving.

Samen spelen, leren en ontwikkelen, dat is de slogan van Kindcentrum De Dromedaris. Maar hoe faciliteer je dat in een gebouw waar meer dan 300 kinderen dagelijks samenkomen? Dat was de grote uitdaging bij de realisatie van het nieuwe kindcentrum dat in oktober 2023 de deuren opende. SORS Architecten zorgde voor een ontwerp opgedeeld in vier clusters van telkens drie of vier lokalen en een aangesloten speelleerplein. Buss Ontwerp & Inrichting ontfermde zich over de look and feel in het gebouw en Knauf Insulation zorgde voor de bijpassende akoestische materialen. Goede samenwerking met Dromedarisdirecteuren Annemiek Breimer en Monica Lumkes deed de rest. De visie van de school was leidend in het hele proces.

Het resultaat is een school waar de leerlingen en leerkrachten zich vanaf dag één thuis voelen. Of, zoals Annemiek het verwoordt: “Een school die cozy aanvoelt. Niet een leerfabriek voor 300 kinderen.” Dat vraagt volgens haar wel iets van het gebouw, de inrichting en het onderwijs. “Het belang van rust en een goede akoestiek is hierbij niet te onderschatten. Dat hebben we tijdens het proces scherp in het oog gehouden.”

“Wij kunnen elke afbeelding printen of infrezen op de Akoestische panelen”

Danny Wilting, Knauf Insulation

FUNCTIONEEL ONTWERP

De eerste stap werd gezet met het ontwerp. Een langgerekt gebouw met bijna alle lokalen aan de noordzijde. “Goede akoestiek begint met een goed functioneel ontwerp”, stelt architect Niels Peters van SORS Architecten. “Daarmee heb je de akoestiek al voor 80% op orde. De overige 20% zit hem in het interieurontwerp, de toevoegingen en het gebruik van de juiste akoestische materialen.” Organic, panelen van houtwolcement, zorgen in De Dromedaris voor de perfecte akoestiek die door de leerlingen en leerkrachten als prettig wordt ervaren. “Met het merk Organic richten we ons vooral op toepassingen waar de eisen aan vormgeving hoger zijn.

Denk aan interieurtoepassingen”, verduidelijkt Danny Wilting van Knauf Insulation. “Maar het materiaal is wel aan een revival bezig. Steeds meer scholen en andere partijen herontdekken de voordelen van deze akoestische panelen.”

ACTIEF LEREN

De panelen in de nieuwe basisschool in Beuningen hebben naast hun goede akoestische eigenschappen nog andere eigenschappen die een belangrijke meerwaarde hebben voor het onderwijs. Ze zijn bedrukt met leerstof en zodoende onderdeel van het lesmateriaal. Monica: “Wij vinden actief leren heel belangrijk en bewegend leren is daar een onderdeel van. We hebben dit vormgegeven door bijvoorbeeld een honderdveld op de panelen weer te geven. Kinderen kunnen de tafels oefenen tijdens een balspel. Goede akoestiek combineren we zodoende met onderwijs. Hoe mooi is dat.” Over die visuals op de panelen is goed nagedacht. Annemiek: “Daar is veel tijd ingestoken om het precies goed te krijgen. Met de resultaten zijn we zeer tevreden.” Knauf Insulation heeft de visuals op de panelen geprint. Danny: “Wij leveren op aanvraag en kunnen elke afbeelding printen of infrezen op de panelen.”

“Goede akoestiek combineren we met onderwijs. Hoe mooi is dat”

Monica Lumkes, directeur OBS De Dromedaris

STATAFELS

Ook Veerle Diemer van Buss Ontwerp & Inrichting had een belangrijke rol bij het creëren van de ideale leeromgeving voor De Dromedaris. “Het actief en bewegend leren hebben wij vertaald in het interieur. Dat uit zich niet alleen in de panelen, materialen en kleuren, maar ook in het meubilair. Zo hebben we statafels en tafels op hoogte toegevoegd. Verder hebben we meegedacht over de routing in het gebouw en de manier waarop we leren voor de kinderen aantrekkelijk kunnen maken.”

“De combinatie van ontwerp, inrichting, kleuren en materialen heeft in ons schoolgebouw precies het effect dat we hadden bedacht”, stelt Annemiek. “We hebben dagelijks ruim 300 kinderen in huis en toch ervaren we allemaal een fijne rust in het gebouw. De goede samenwerking tussen SORS Architecten, Buss Ontwerp & Inrichting en Knauf Insulation heeft hier aan bijgedragen. Die samenwerking heeft geleid tot een gebouw dat klopt. Een knusse school voor de kinderen en de leerkrachten.”

KIND CENTRAAL

Danny: “De basis is, zoals altijd, een goede onderwijskundige visie waarin het kind centraal staat. Dat kind moet zich in het schoolgebouw goed kunnen ontwikkelen. Alle partijen die betrokken waren bij De Dromedaris hebben meegedacht hoe we dat konden vormgeven. Niels vanuit zijn visie als architect, Veerle vanuit haar expertise als interieurontwerper en wij vanuit Knauf Insulation met onze kennis van akoestische materialen. Zo hebben we samen gezorgd voor een gebouw waarin de leerlingen optimaal kunnen presteren.” Monica: “We zijn ontzettend trots op ons nieuwe gebouw. Het is echt een verademing ten opzichte van de tijdelijke huisvesting waar we lange tijd inzaten. Bovendien zitten we nu met z’n allen op één locatie. Daardoor kunnen we veel beter samenwerken en als team van elkaar leren. Dat sluit perfect aan op onze slogan: ‘samen spelen, leren en ontwikkelen’. Ons nieuwe gebouw faciliteert ons daar fantastisch in.”

Kijk voor meer informatie op Organic.design 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Knauf Insulation

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan