Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography
Copyright: Donal Murphy Photography

Campus Canopy

28 september
Deze elegante en transparante overkapping op het terrein van The Campus (Cherrywood, Dublin) is uitgevoerd in gelamineerd gelijmd hout, glas en staal. Het is een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp: drie V-vormige kolommen dragen een gebogen houten grid dat is bekleed met glas. Octatube heeft deze unieke constructie - ontworpen door Benjamin Thomas van MOLA Architecture - technisch uitgewekt en gebouwd. 

In dit gridshell project passen we hout constructief toe. Een reeks design workshops met de klant brachten ons tot de kern: het op een technisch haalbare wijze realiseren van deze bijzondere canopy, waarbij we dicht bij de ontwerpintentie blijven. Hout is een prachtig materiaal om mee te werken, maar het brengt materiaalspecifieke uitdagingen met zich mee. Vooral wanneer het constructief wordt ingezet.

Onze constructeurs hebben de complexe geometrie geoptimaliseerd en zo de vorm van de houten gridshell gedefinieerd. We hebben criteria vastgesteld waarmee we elke optie hebben beoordeeld (bijv. blootstelling aan het weer, verbindingen en productie). De resultaten hebben we uitgebreid gedocumenteerd in een matrix om zo de beste optie te kunnen kiezen.

De houttypologie van de Campus Canopy bestaat uit drie balken: de randbalk, de primaire balken en de secundaire balken. De slanke randbalk loopt rondom de overkapping en is enkelvoudig gebogen, behalve op de hoeken: daar is de balk dubbel gebogen. Hij verandert rondom licht van vorm en heeft verschillende hellingen (voor onderhoud). Vanuit constructief oogpunt was deze balk een bijzondere uitdaging, omdat hout niet goed bestand is tegen torsie. Grote stalen verbindingen dragen de krachten over tussen de randbalkelementen. Zelfs van dichtbij zijn deze staalverbindingen niet zichtbaar. We zijn erin geslaagd om deze te verbergen met behulp van een stalen inzetstuk, waardoor de beweeglijkheid van het ontwerp benadrukt wordt. Hetzelfde is bereikt met de primaire balken (de balken die van voor naar achter lopen). Alle primaire balken zijn verschillend en veranderen van vorm en kromming. De verbindingen met de randbalk zijn echter vloeiend.

In de mock-upfase hebben we heel wat getest. Dit was met name leerzaam voor de getordeerde glaspanelen die ter plaatse koud zouden worden gebogen. Een hele uitdaging gezien de dubbele kromming van de constructie. Enkel gebogen glaspanelen zijn relatief makkelijk om mee te werken, maar glaspanelen die aan vier zijden gebogen zijn, vormen een extra uitdaging. Aanvullende iteratieve berekeningen waren daarom noodzakelijk om de resulterende lokale spanningen onder controle te houden.

Omdat de luifel beloopbaar moet zijn voor onderhoud, was de combinatie van koud buigen en puntbelasting crusciaal. Idealiter wordt dun glas gebruikt voor koud buigen, terwijl dikker glas wenselijk is voor de puntbelasting. Het was een zoektocht naar de juiste balans.

Als de temperatuur verandert en het hout uitzet, kan het glas iets bewegen op zijn profielen, ofwel: het dak kan ademen. Deze beweging wordt opgevangen in de kolommen, die we hebben geproduceerd, vervoerd en gemonteerd als enkelvoudige V-vormige stukken. Het komt aan op de details en hoewel deze robuuste kolommen misschien anders doen vermoeden, is het echt precisiewerk. De bevestiging in de fundering, de afstand tussen de fundering en het dak, de afstand tussen de elementen van de kolom, de grote lassamenstellingen (vervormingen door warmte tijdens het lassen): het is een minutieus samenspel.

Voor het onderhoud van deze constructie met een sterke helling hebben we maatwerk valbeugels in het dak verwerkt, die met lange schroeven zijn bevestigd. Om de rechte schroeven in de gekomde balk aan te brengen zijn beugels met een uitsparing in de balken gemaakt. Naast valbeveiliging hebben we ook ‘rope access’ ingebouwd, waarmee getrainde specialisten met touwtechnieken veilig het onderhoud van de Canopy kunnen uitvoeren. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Octatube

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan