Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE
Copyright: KONE

De BunkerToren Eindhoven

28 augustus 2023
Wie ooit in Eindhoven heeft gestudeerd, kent het wel: ‘de Bunker’. Op dit studentenhonk is een woontoren gebouwd van maar liefst 32 verdiepingen hoog. Met slimme oplossingen zoals hybride besturing en ‘halve’ liften, heeft de eigenaar van dit pand maximale woonruimte en een comfortabele people flow.

Deze woontoren middenin het centrum van Eindhoven heeft 127 huurappartementen, koopwoningen, 3.000 m² kantoorruimte én er is 900 m² bestemd voor horeca. In de parkeergarage onder het gebouw zetten bewoners veilig hun fiets in de stalling of parkeren daar hun auto. Mike de Wit, projectmanager Major Customers & Projects bij KONE, vertelt meer over dit project én de rol van KONE.

Hybride besturing
Liften nemen ruimte in beslag. Maar, je wilt als eigenaar natuurlijk zoveel mogelijk verhuurbare vierkante meters overhouden. Mike legt uit met welke oplossing KONE kwam. “We hebben voor dit gebouw 4 liften geleverd. Eén van de parkeergarage naar de begane grond en 3 liften voor de woningen. Om zoveel mogelijk ruimte te besparen, loopt één van de liften maar tot de 18e verdieping en de andere 2 tot de 32e. Een ongelijk aantal stopplaatsen dus. Dat betekent dat je op de begane grond de juiste lift moet kiezen, afhankelijk van naar welke verdieping je onderweg bent. Vaak werken liften op basis van standaard besturing, je drukt op de knop en één van de liften wordt opgeroepen. Aangezien hier niet alle liften naar alle verdiepingen gaan, hebben we gekozen voor een hybride besturing. Je kiest de verdieping van jouw bestemming op het tableau op de begane grond, en het systeem roept de juiste lift voor jou op. Natuurlijk hebben we vooraf berekend hoeveel liften er nodig zijn voor het aantal mensen. Daaruit bleek dat we met dit systeem prima een halve lift konden uitsparen, zodat daar meer woningen geplaatst konden worden”, aldus Mike.

Puzzelen en schakelen
De samenwerking? Die ging goed. Al blijft het áltijd puzzelen op het eind. Mike: ”Het nadeel van zo’n hoog gebouw is dat al onze liften het hele bouwproces in gebruik zijn, door iedereen. Allereerst moeten we ervoor zorgen dat de liften heel snel beschikbaar zijn. En deze moeten beschikbaar blijven, tot het eind van het proces. Pas dan kunnen wij de eindafwerking doen en de liften opleveren. Dat is altijd even puzzelen en schakelen, maar dat doen we in goed overleg.”

Vooraf aan tafel
KONE denkt dus graag mee over slimme oplossingen. En het liefst al vóóraan in het proces. “Wij kijken naar wat slim zou zijn voor een gebouw. Qua people flow, comfort, ruimte en duurzaamheid. Bij veel projecten worden adviseurs ingeschakeld, terwijl wij als liftspecialist het beste weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. Gelukkig vragen ontwikkelaars ons steeds vaker vooraf aan tafel samen met architecten. Zo kunnen wij meteen onze expertise inbrengen”, sluit Mike af.

Fotografie: Claudia Angenent
 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met KONE

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan