Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Studie tijdelijke projecten Rotterdamse haven

12 mei 2006
PORT OF ROTTERDAM

“Wereldhaven als biotoop voor mens en bedrijf””

Rotterdam is een haven voor de hele wereld. Het weidse water, de indrukwekkende schepen en kranen, de stapels gekleurde containers, de ‘s-nachts oplichtende industrie ... Het is een fascinerend schouwspel!

Nederland is een land dat niet gekenmerkt wordt door extremen. Het is een land van kleinschaligheid. Vandaar misschien ook dat er een fascinatie van de haven uitgaat. Want die is wel erg groot! Maar is het groots zijn alleen wel voldoende om ook van attractiviteit te kunnen spreken? Grootschaligheid alleen roept ook vervreemding op, schept afstand. Om de haven attractief te maken is de vraag dus ook hoe we deze vervreemding vermijden, de afstand opheffen. Hoe scheppen we een klimaat, een havenlandschap, met de juiste “natuurlijke gesteldheid waar je naast bedrijvigheid ook mensen mag verwachten”? Een biotoop voor mens en bedrijf.

Over de haven van Rotterdam is al heel veel nagedacht en zijn ideeën/uitgangspunten geformuleerd. Het is tijd om deze daar waar mogelijk vaste grond te geven, zichtbaar te maken. Een dergelijke omvangrijke opgave vraagt naar onze mening niet in eerste instantie om nog meer ideeën/uitgangspunten over wat er kan gebeuren. Veeleer is er de noodzaak om te komen tot een goede onderbouwing van waarom we wat moet gebeuren.

Het zwaarstwegende argument om voor een dergelijke zorgvuldige aanpak te kiezen is dat in geen geval het bestaande weefsel geweld mag worden aangedaan! Ons uitgangspunt daarbij is dat respect voor de geaardheid van het bestaande leidt tot kennis van en daarmee tot inzicht in latente kwaliteiten. En deze kwaliteiten vormen op hun beurt weer aanknopingspunten voor concreet handelen.

Daarbij is het niet wenselijk om een dynamisch organisme als dat van een haven in een harnas te dwingen. De aanlooproute naar concrete plannen voor een “attractief havenlandschap” dient in zijn karakter daarop aan te sluiten. De visie voor een attractieve haven dient dus ook een dynamisch karakter te hebben. Dit vanzelfsprekend zonder te verzanden in een proces waar de willekeur regeert.

Om deze dynamiek in goede banen te leiden is door ons bureau een frame (script) ontwikkeld. Deze stuurt niet aan op een eenduidige oplossing, of streeft naar compleetheid, maar schept een kader waarbinnen het nieuwe en bestaande ideeëngoed een vaste plaats kan krijgen en tevens ruimte bestaat om verder te improviseren.

Aansluitend op het frame is een uitwerking gegeven waarmee een eerste stap naar realisatie van concrete plannen gezet kan worden. In feite is het frame als kader bedoeld voor de gehele haven en zou het wenselijk zijn om deze dan ook als geheel aan te pakken. Een zo grootschalige aanpak sluit echter niet aan op de hedendaagse realiteit. Derhalve is door ons bureau ingezoomd op enkele deelgebieden.

Trefwoorden

haven dynamisch frame kader
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Queeste

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan