Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

Equinix datacenter AM7

29 juni 2021
Equinix Datacenter AM7 op het Business Park Amstel III in Amsterdam, is de digitale toegangspoort tot Europa. Al sinds het begin van deze eeuw is AM7, met de aanwezigheid van talrijke netwerken, clouds en service providers binnen de muren, één van de belangrijkste digitale knooppunten in Nederland.

Royal HaskoningDHV ontwikkelde in samenwerking met Benthem Crouwel Architects de uitbreiding van de AM7 site in twee stappen: na de realisatie van de 6MW datacenter uitbreiding in 2018 is recentelijk in mei 2021 de tweede fase en het Front of House (entree) gerealiseerd. 

Om de benodigde groei mogelijk te maken ontwikkelde Benthem Crouwel Architects samen met Royal HaskoningDHV een masterplan voor de hele AM7 site, waardoor de uitbreidingen direct naast het bestaande gebouw konden worden gerealiseerd.  

Samenspel
Het vernieuwde gebouwencomplex bestaat uit een datacenter ontworpen door Royal HaskoningDHV. De hoog beveiligde en toch verleidelijke gevel is van de hand van Benthem Crouwel Architects. Het ontwerp van het Front of House is een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects en Royal HaskoningDHV. Alle oude en nieuwe onderdelen van het gebouw zijn verbonden middels een corridor, die als de ruggengraat van AM7 fungeert.

Front of house
Het lichte, toegankelijke Front of House is met zijn open ontvangstruimte de nieuwe representatieve entree van AM7 met een dubbelhoge glaswand voor een open oriëntatie. De witte gevel met subtiele verticale geleding is uitgevoerd in strakke, glazen vlakken met verschillende zeefdrukpatronen wat het zonlicht uit de kantoren weert terwijl de transparantie behouden blijft. Het heldere glas is bedrukt met een strategisch geplaatst, gestippeld patroon van transparant naar gesloten, naar gelang het (semi-) publieke of private karakter van de ruimtes erachter.

Centraal in de entreehal van de Front of House staat de karakteristieke rode Equinix “silo” met de beveiligingslobby en registratiebalie. Alle publieke ruimten in het Front of House zijn rond deze cilindervormige ruimte geplaatst. Tijdens het passeren van de verschillende beveiligingsschillen maakt elke bezoeker hiermee een korte wandeling rondom de silo naarmate men het gebouw verder betreedt.

Het drie verdiepingen tellende gebouw, verbonden via trap en lift, sluiten op elke laag aan op het naastgelegen datacenter. De eerste en tweede verdieping bevatten kantoren, vergaderruimtes en ontspanningsruimtes voor klanten.

Speelse omhulling
In tegenstelling tot het open Front of House heeft het volledige datacenter één gesloten, zwart-zilveren gevel, die de techniek binnen beschermt. Deze als vitrage vormgegeven gevel met golvende panelen van blank en zwart geperforeerd aluminium is middels een digitale techniek en random number generator willekeurig gegenereerd. Door de afwisseling in het golfpatroon, de kleur en reflectie van de panelen ontstaat er een dynamisch spel van licht en ruimte in het compleet gesloten bouwvolume. De installaties op het dak konden subtiel worden verhuld door de gevel iets te verhogen.

"Benthem Crouwel heeft geweldig werk geleverd door de gevel zo te ontwerpen dat deze perfect past bij onze hoge eisen. Het oogt erg vriendelijk en heeft een opvallende uitstraling en zet daarmee een nieuwe standaard voor het nieuwe bedrijventerrein Amstel III." Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux

Naadloze uitbreiding
Het multidisciplinaire datacenter-team van Royal HaskoningDHV zorgde voor het voor het elektrotechnisch, werktuigbouwkundig, constructief en bouwkundig ontwerp en projectbeheer van het datacenter. De betrokkenheid van Royal HaskoningDHV zet een langdurige samenwerking met Equinix voort en markeert het zevende Amsterdamse datacenter dat het voor de organisatie heeft ontworpen. Royal HaskoningDHV was betrokken bij het oorspronkelijke masterplan van AM7 en zorgde ervoor dat de utiliteitscapaciteit voldeed aan toekomstige uitbreidingsplannen. Daardoor kan het nieuwe datacenter worden aangesloten op de bestaande nutsvoorzieningen, zonder dat de campusactiviteiten worden verstoord. Het datacenter is ontworpen om de energiezuinige bedrijfsvoering van Equinix mogelijk te maken en omvat zonnepanelen voor de kantooractiviteiten en een warmtewisselingsfaciliteit tussen het datacenter en de omgeving.

Voor het ontwerpteam Royal HaskoningDHV - Benthem Crouwel Architects is dit opnieuw een geslaagd resultaat in een lange reeks succesvolle projecten voor Equinix. 

Een architectonisch ensemble
Ondanks het verschillende karakter van de gebouwdelen, vormen de Front of House en het datacenter door de eenduidige, strakke afwerking een duidelijk architectonisch-ensemble. De rijke gevels hebben beiden een verfijnde verticale geleding met horizontaal gearticuleerde patronen die een menselijke maat aan de volumes geven en zo aansluit op het niveau van de aangrenzende gebouwen. 

Omgevingsgericht
AM7 is gevestigd op Business Park Amstel III, een bedrijventerrein dat de komende jaren in een levendige stadswijk zal veranderen om naast werken, ook wonen en ontspannen mogelijk te maken. Het doordachte, horizontaal gearticuleerde ontwerp van AM7 heeft een menselijke maat die meegaat in het omringende stedelijke landschap en een vormgeving die past in de nieuwe compositie van de stad.

Daarnaast is AM7 al geschikt gemaakt voor warmte uitwisseling met de stad – een ontwikkeling die in de toekomst wellicht opvolging zal krijgen.

Royal HaskoningDHV, Benthem Crouwel Architects en Equinix werken naar grote tevredenheid met elkaar samen – zo was Benthem Crouwel Architects ook verantwoordelijk voor het veelvuldig beloonde ontwerp van Equinix datacenters AM3 en AM4 op het Sciencepark in Amsterdam. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Benthem Crouwel Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Benthem Crouwel Architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan