Transformatie Postkantoor
9 juni 2021
“Ongeveer 35 bewoners van de wijk Middelland hebben vrijdagmiddag een uur het postkantoor aan de Witte van Haemstedestraat in Rotterdam bezet gehouden. Ze protesteerden daarmee tegen de voorgenomen sluiting van het kantoor.” Dit bericht verscheen op 1 februari 2002 op Rotterdam Rijnmond, kort daarna sloot het populaire postkantoor definitief haar deuren.
Ondanks dat dit bijna 20 jaar geleden is, kennen de meeste buurtbewoners het nog als ‘het postkantoor’. Daarvoor was het een kruidenier, één van de grootste van Middelland zelfs, maar dat weet bijna niemand meer.
De laatste 15 jaar heeft het postkantoor dienst gedaan als opslagruimte. De togen aan de Witte van Haemstedestraat 40 waren voorzien van gevelvullende puien met gaaswerk erachter om inkijken moeilijker te maken. Het pand bleef voor velen ‘het postkantoor’.
Een deel van de loketten stond er nog. Die bevonden zich op de grens van het voorin gelegen publiek toegankelijk deel en het achtergelegen kantoorgedeelte. Achterin de donkere ruimte bevond zich een enorme kluis. Verder was de ruimte gevuld met verdiepingshoge stalen maatwerk rekken, waar tientallen kratten ingeschoven waren. In het belhokje lagen nog telefoonkaarten en hier en daar slingerde een kwartje of een stuiver rond.
Zichtbaar en uitnodigend
Roffaa was sinds de oprichting in september 2018 gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw de Kroon in Rotterdam Schiemond, waar ze een vloer deelden met drie andere ontwerpbureaus. Door de groei van het team en het vormen van een eigen bureaucultuur, was er bij Roffaa een sterke behoefte om een eigen ruimte te betrekken. Het postkantoor bleek zeer geschikt. Roffaa maakte een ontwerp voor hun eigen kantoor. Deze plek moet wat hen betreft een positieve bijdrage leveren aan de buurt, door zichtbaar en uitnodigend te zijn.
De togen werden geopend, door op anderhalve meter achter de gemetselde gevel een verdiepingshoge houten pui (accoya) te plaatsen met twee dubbele deuren. Hierdoor is er een loggia ontstaat die ruimte biedt aan groen en overdag als buffer werkt. Niemand loopt er voorbij zonder even naar binnen te kijken. ‘s Avonds wordt de loggia afgesloten met twee stalen schaarhekken. Dan gaan er twee spots aan, zodat de gevel vriendelijk en open blijft en zelfs een beetje een Parijs’ gevoel geeft.
Binnen is alles leeggehaald. Alleen de drie kolommen in het midden van de ruimte staan er nog. Het belhokje is één van de twee wc’s geworden. De warme gloed van het roze marmoleum, waarmee de volledige kantoorvloer bedekt is, is van buiten al te zien. In de betegelde loggia bevindt zich de ingang naar het kantoor van ‘roffaa architecture’. Vanuit de entreehal kijk je door de verdiepingshoge glazen binnenwanden zo de overlegruimte en het deel met de werkplekken in. De twee toiletruimtes die aan de entreehal grenzen, zijn volledig in het roze marmoleum uitgevoerd: niet alleen op de vloeren, maar ook op de wanden. Een openstaande wc-deur zorgt voor een glimlach op het gezicht. Het strak gestucte plafond van het volledige kantoor is voorzien van een dobbelsteen grid van vierkante duurzame LED armaturen, waardoor de ruimte rustig en gelijkmatige verlicht wordt.
Twee lichtstraten
Aan de achterzijde is het dichte platte dak van de oorspronkelijke aanbouw vervangen door twee lichtstraten. In het voorste brede deel, boven de nieuwe keuken en de maquettewerkplaats, bevindt zich een lichtstraat van 9 meter breed. In het achterste smalle deel, zit het glas in de vorm van een zadeldak, zodat hier een kas-achtige kamer is ontstaan. Deze kamer is multifunctioneel inzetbaar, als bijvoorbeeld lunch-, of overlegruimte. De ruimte is door de huisjesvormige achtergevel en de glazen binnenwand nog kenmerkender geworden.
De oorspronkelijk stalen constructie van het platte dak is behouden. Deze inmiddels wit gelakte profielen leveren een interessante bijdrage aan de gelaagdheid en ordening van deze twee ruimten. De achtergevel heeft ook een pui met dubbele deuren van accoya-hout gekregen. Hierdoor is er een duidelijke relatie ontstaan met de voorzijde van het kantoor.
De maatwerk kast in deze ruimte, functioneert niet alleen als boekenkast. Zo is er ook een koel- vriescombinatie in verwerkt en bieden twee dubbele deuren toegang tot een berging achter deze kast. Een deel van deze berging doet dienst als installatieruimte.
Duurzame installatie
Er is gekozen voor een duurzame installatie. Alle wanden die aan een buitengevel grenzen, zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Ook het plafond is goed geïsoleerd. Dit maakte dat het kantoor geschikt werd voor vloerverwarming. De vloerverwarming krijgt zijn warmte van een lucht-water warmtepomp, die met een buitendeel lucht aanzuigt, waarmee koud water in een binnendeel wordt opgewarmd. Gasloos is het uitgangspunt. Koken gebeurt op een inductieplaat en warm tapwater komt uit een mengkraan die aangesloten is op een Quooker.
Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie in de ruimte. In de voorgevel zijn elektrisch te openen bovenlichten opgenomen. Halverwege de ruimte zit een ventilatieopening in het plafond, die er voor zorgt dat de luchtstroom op natuurlijke manier in gang gezet wordt. Achterin de kantoorruimte zijn twee elektrisch te openen dakramen als onderdeel van de lichtstraat verwerkt. Op echt warme dagen gaat het schaarhek dicht en de dubbele deuren aan de voor- en achterzijde open.
In de tuin staat vol trots het eerste project van Roffaa: Floating Bricks House. Een stalen huisje voorzien van glas waar steenstrips op verlijmd zijn. De bakstenen lijken hierdoor te zweven. Zowel het glas als de steenstrips zijn reststromen. Samen met de kas-achtige ruimte aan de achterzijde van het kantoor en de zadeldaken van de omliggende bebouwing vormt zich hier een gebalanceerd ensemble.