Producten
Park Haarlemmermeer_Dijk&co
Park Haarlemmermeer_Dijk&co
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_biodiversiteit
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_functies
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_collage vlonderpad
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_collage pluktuin
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_collage picknickveld
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_route 1
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_route 2
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_detail fruittuinen
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_fruittuinen 1
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_fruittuinen 2
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_detail speelvelden
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_beleeftuin
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_beleeftuin buitenwinkel
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_beleeftuin bijenstal
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_beleeftuin collage
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_beleeftuin collage 2
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_trapveld opening
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_bootcamp opening
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_KetiKoti monument detail
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_KetiKoti monument 1
Park Haarlemmermeer_Dijk&co_KetiKoti monument 2
ProducttagsAANUIT

Park Hoofddorp Centraal

18 maart 2021
De gemeente Haarlemmermeer heeft de wens het bestaande Wandelbos en de Fruittuinen om te vormen tot een stadspark; Park Hoofddorp Centraal. Voor de omvorming van deze bestaande groengebieden tot een stadspark zijn de volgende onderdelen bepalend geweest:

-          Het zorgen voor een “hoofdroute” tussen het centrum en het station.
-          Het maken van een “rondje” in het park.
-          Het verbeteren en aanvullen van het padenstelsel.
-          Het zorgen van een goede ruimtelijke indeling met mogelijkheden voor nieuwe functies.
-          Het intensiveren van de verschillende functies in het stadspark.
-          Het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

De toekomstige woonwijk Hyde Park komt tegen dit stadspark aan te liggen en zal hierdoor een belangrijke bijdrage leveren aan het park. Een nieuwe rand langs het park. De drie belangrijke routes door het park, het Piratenpad, de verlengde Prins Hendriklaan en de nieuwe hoofdroute tussen het centrum van Hoodfddorp en de het Station worden in het park verankerd. Aan deze routes komen de open parkdelen te liggen. Andere delen van het park krijgen dichtere onderbeplanting of fraaie bodembedekkers bijvoorbeeld stinzebeplanting. Het bestaande grasveld bij het Piratenpad wordt omgevormd tot een picknickweide met een terras aan het water van het wandelbos. Zo wordt het water eveneens een duidelijk en beleefbaar onderdeel van het wandelbos. Onder de bestaande groep markante populieren komt een houten vlonder welke functioneert als verblijfsplek. Het veld tegen de Geniedijk wordt omgevormd tot een vaste planten tuin.

 De grootste ingreep in het Wandelbos is de introductie van het Rondje Park. Deze route van 2 kilometer slingert strategisch door het park en verbindt allerlei plekken en functies aan elkaar. Deze route wordt voorzien van een outdoor-sportparcours. Verschillende nieuwe verbindingen over het water koppelen de woongebieden aan het park.

Het Wandelbos wordt aan de zijde van Hyde Park op strategische plekken open gemaakt. In de zone langs de Kruisweg worden bomen geplant op het open veld komt een muziekkoepel. Samen met de fontein ontstaat hier duidelijk het beeld van een park aan de Kruisweg.
De kinderboerderij komt nadrukkelijker in het park te liggen. Op enkele plekken wordt het hekwerk verplaatst om te zorgen voor deze betere inpassing.

Het Stadspark krijgt ook een ecologische impuls. Door het aanbrengen van flauwe oevers, nieuwe heestergroepen, ruige en bloemrijke graslanden en zoombeplanting ontstaan er allerlei nieuwe ecologische potenties in het Stadspark.

De gemeente Haarlemmermeer heeft voor dit project een intensief participatie traject opgezet. In de voorbereiding werden de omwonende op allerlei manier geïnformeerd en betrokken bij de aanleg van de verschillende onderdelen en de kap van een aantal bestaande bomen. Tijdens het ontwerptraject werden verschillende planonderdelen uitgewerkt en aangelegd. Zoals de hoofdroute, de transparantie wand aan de kant van Hyde Park, het sportveld met outdoor fitnessterrein, het Keti Koti monument en de beleeftuin.

Beleeftuin bij de kinderboerderij
De kinderboerderij in het Park Hoofddorp Centraal wil graag uitbreiden met een beleeftuin. De oude rammenweide wordt daarvoor omgevormd tot een beleeftuin. De rammenweide ligt in de Fruittuinen een complex van oude fruitbomen van het voormalig proefstation. Op en rond het terrein staan nog altijd een aantal fraaie oude fruitbomen.
Het bestaande hekwerk wordt ingepakt met een 1.20 m hoge haag. Aan drie zijden komen ingangen welke zorgen voor een goede verbinding met het park. De beleeftuin zelf krijgt een extensieve buitenschil en een intensief centrum. Het centrum bestaat uit een weidewinkel met producten uit de buurt, een buitenschoolklas, een picknicklocatie en een speelplek met blote voetepad. De kinderboerderij gaat nauw samenwerken met de NMCX een centrum voor duurzaamheid in Hoofddorp. Zij gaan samen met scholen uit Hoofddorp lessen geven op deze locatie.

De extensieve buitenschil bestaat uit de rammen en lammetjes weiden, de kippenweide, de groente en kruidentuinen, de boomgaard, bloemvelden en een speciale plek voor de bijen omzoomd door een hoge haag en schutting om overlast van vliegende bijen tegen te gaan.

De bijenlocatie is onder begeleiding te bezoeken en te bekijken via plexiglas ramen in de schutting.

De bestaande en nieuwe fruitbomen zullen voor een groot deel de sfeer bepalen. De weidewinkel zal vormgegeven worden als een maiskolvenopslag in een carré. Een omsloten plein door overkapte kasten welke afsluitbaar zijn en de stalletjes vormen voor de te verkopen spullen. Tevens zal hier het gereedschap en dergelijke opgeslagen worden.

Keti Koti monument Park Hoofddorp Centraal
In het Park Hoofddorp Centraal is op het grote veld aan de Kruisweg het Keti Koti monument gekomen. Het initiatief voor dit monument kwam van de voorzitster van het Participatieteam Elaine Veldema. Samen met de gemeente hebben zij voor deze locatie gekozen. De kunstenaar Joost van den Toorn heeft het kunstwerk ontworpen.

Het kunstwerk bestaat uit een drietal pilaren van basalt en een doorgezaagd en gepolijst basaltblok met de tekst “Wat gebeurt is, is niet voorbij”. Voor deze bijzondere gedenkplaats is een verblijfsruimte ontworpen groot genoeg voor een grote groep en zo ontworpen dat het ook mooi is wanneer er weinig of geen mensen zijn.

De verharding bestaat uit natuursteen donker grijze flagstones met een licht grijze voeg. Er is een grote brede bank geplaatst nabij het monument.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Dijk&co Landschapsarchitectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Dijk&co Landschapsarchitectuur

Dijk&co Landschapsarchitectuur
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan