Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock
Copyright: Harry Cock

Woningen en winkels Westerhaven

14 augustus 2002
In het Structuurplan voor Groningen van 1986 is de locatie van Westerhaven aan de rand van het oude centrum als stedelijk investeringsgebied aangewezen. De verkeersknoop moest weer een levendige entree naar de binnenstad worden door aan de verkeersfunctie programma toe te voegen. Er werd een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de combinatie van grootschalige detailhandel, parkeren en een sociaal-culturele functie. De gemeente had zich ten doel gesteld de concurrentie met het bestaande winkelapparaat te vermijden door voor deze locatie in te zetten op grootschalige winkels. Zo kon gelijk worden voorkomen dat deze ‘weidewinkels’ zich in de periferie zouden vestigen en daarmee de levendigheid van de binnenstad als totaal zouden ondermijnen.De grootschaligheid en onstuimige ontwikkelingen in de vrijetijdsindustrie waarvan ook het funshoppen een exponent is, zijn moeilijk te combineren met de ruimtelijke gevoeligheden van een binnenstedelijke locatie. Toch is het met Westerhaven gelukt een gebouw te realiseren dat gretig wordt opgenomen in het stedelijk weefsel.

Twee haaks op elkaar gelegen hoofdelementen bepalen de architectonische compositie: een noord-zuidelijk geprojecteerde vleugel over de grootste lengte van het plangebied en een in de richting van de Zuiderhaven afnemend, terrasvormig bouwdeel dat op de westelijke kop wordt afgesloten met een zes verdiepingen hoog woongebouw. Dit laatste element markeert ook het verkeersknooppunt rond de Eendrachtsbrug.

Onderdoorgangen delen het bouwvolume in drie delen en verlenen het complex een grote mate van transparantie, terwijl er door de vormgeving en de positionering onder de alomvattende vleugel toch ook sprake is van een sterke onderlinge samenhang. Een diagonale route leidt van de Steenhouwerskade over dit bouwvolume heen naar de andere kant, waar het park aan de Zuiderhaven is gelegen. Het weelderige groen van het park gaat in de vorm van een begroeid talud op een min of meer natuurlijke manier over in het terrasvormige ‘stadsbalkon’, dat eveneens een groene inrichting krijgt en plaats biedt aan een sociaal-culturele functie.

Onder de daktuin bevindt zich de openbare parkeergarage. Geen donker en somber labyrint, maar een toegankelijke ruimte met een frisse, overzichtelijk sfeer. De toepassing van meerdere hellingbanen voor de ontsluiting en een ruime toetreding van daglicht staan daarvoor garant. De voetganger verlaat de parkeerkelder aan de kant van de Westerkade door middel van trappen en rolpaden. De uitgang in het hart van de nieuwbouw is vormgegeven als een over vier verdiepingen open zone, die vrij zicht biedt op de omgeving.

Door de toegangen van parkeergarage en winkels te koppelen aan de openbare ruimte en de looproutes door de stad, ontstaat een levendige interactie. De stroom van mensen tussen de parkeergarage, de oude binnenstad en de grote trekkers jaagt in het omliggende gebied nieuwe ontwikkelingen aan. In tegenstelling tot zovele shoppingmalls die van buiten gesloten en onaantrekkelijk zijn en van binnen warm en gezellig, is het winkelcomplex aan alle kanten op de openbare, stedelijke ruimte gericht. Het bouwvolume is zoveel mogelijk naar de buitenkant van het plangebied gedrukt waardoor aan één zijde een pleinachtige ruimte tussen oude en nieuwe bebouwing ontstaat, terwijl het gebouw aan de andere zijde een straatwand vormt. Beide gevels zijn zorgvuldig geritmeerd en vormgegeven zodat een logische aansluiting op de omgeving wordt verwezenlijkt.

De detaillering van het Westerhaven-complex wordt bepaald door de toepassing van rood-zwart gesinterd genuanceerd metselwerk in combinatie met geschilderd aluminium en staal, naturel gelakt hout en gepigmenteerd beton voor elementen als kroonlijsten, lateien en vensteromlijstingen.

Westerhaven is een stuk stad dat verder ontwikkeld kan worden. De combinatie van een succesvolle winkel- en parkeerformule en de vanzelfsprekendheid waarmee het gebouw in de stad ligt, openen volop perspectieven voor een flexibel toekomstig gebruik.

Start: 1993 Realisatie: 2001
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan