Brandweer MaMa

7 juli 2020
In 2015 is Mies Architectuur gevraagd om in concurrentie een ontwerp te maken voor de nieuwe brandweerkazerne voor Maarn en Maarsbergen, Mies Architectuur won deze prijsvraag met grote overmacht vanwege het zorgvuldige concept en de inpassing in het buitengebied.

Omdat Mies Architectuur van mening is dat een goed gebouw begint bij zijn functionele invulling, hebben wij veel aandacht besteed aan de logistiek binnen het gebouw. Juist visuele onderlinge relaties hebben wij extra benut, ook is het mogelijk gemaakt om een kijkje in het interieur van het gebouw te geven vanuit de buitenzijde. Hierdoor is het gebouw goed leesbaar.

De ruimtes zijn als het ware om de centrale brandweerremise heen gepositioneerd. Deze centrale overloop vormt de spil van het gebouw waar alle functies worden gekoppeld. Deze hebben wij dan extra nadruk gegeven en uitgevoerd met extra kleur door middel van een Pixelartafbeelding. Vanuit de centrale overloop kun je elke functie overzien.

De buitenzijde van het gebouw hebben wij behandeld als één hoofdvolume zonder poespas een duidelijk herkenbare vorm. Om deze herkenbaarheid te benadrukken hebben wij gekozen voor duidelijk grote openingen die de hoofdmassa aantasten zonder onduidelijk te worden.

Om het hoofdvolume te benadrukken hebben wij gekozen voor één hoofdmateriaal als gevelbehandeling. Wel willen wij deze verspringend in diepte aanbrengen om zo een fraaie verticale geleding te verkrijgen. Wij hebben hier gekozen voor verduurzaamd hout, verduurzaamd door het aan te branden, op basis van de Shou-sugi-ban, zwarthout methode. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en duurzaam materiaal welke ook voldoet aan de brandwerendheidsklasse vernoemd in het PVE. Ook vinden wij de knipoog naar de brandweerkazerne hier passend.

Het gebouw heeft een zonwerende luifel in de vorm van een begroeide stalen thermische verzinkte pergola welke is voorzien van PV panelen. Door deze voor en over het gebouw te plaatsen zie je als het ware de groene structuur doorlopen en met de houten gevelafwerking van het gebouw geeft dit een passende relatie naar de bestaande houtwallen met de bepalende coulissewerking van de bestaande bomenrij.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mies Architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan