Gevel aanzicht
Vogelvlucht
Gevels
Folie
Gevel aanzicht
Vogelvlucht
Gevels
Folie

Circulair zwem- en wellnessgebouw voor 'Ons Buiten'

29 mei 2020
Een overdekt zwembad voegt veel toe aan de vakantiebeleving van uw gast. Maar het is ook een aanzienlijke kostenpost op een recreatiebedrijf. Het begint bij chloor en zuur. Verwarming van het water. Onderhoud van de installaties. Rvs-problematiek. En naar mate een (overdekt) zwembad ouder wordt, worden de problemen steeds groter. Steeds meer calamiteitenonderhoud. Een installatie die steeds moeilijker kan voldoen aan de veranderende eisen. Een gebouw die energie verslindt. En zwembadgebouwen zijn door het chloorhoudende damptransport zelden geschikt om te verduurzamen. Isoleren op de ene plek, zorgt voor extreme condensatie op een andere plek.

Zo ook bij Campingpark Ons Buiten. Als eerste stap in de transitie van het park (zie Toekomstvisie Ons Buiten) is gekozen om het sterk verouderde binnenzwembad uit de jaren ’80. Niet alleen was het technisch zwaar gedateerd, ook past het zwembad, met veel plastic thematisering, niet bij de nieuwe koers van Campingpark Ons Buiten. Passend bij de ‘Bad’-status van de gemeente Veere betekent recreëren op Ons Buiten dat je tot jezelf kunt komen in een prettige sfeer.

Inmiddels is het zwem- en wellnessgebouw in aanbouw. Oplevering is gepland voor juni 2020. Een nieuw gebouw, dat slechts 40% van de oorspronkelijke oppervlakte vraagt. Dat creëert ruimte voor verhuurexploitatie. De ambitie is direct duidelijk: dit moet een “maximaal circulair zwem-en wellness gebouw” worden!

EENVOUD. LANDSCHAPPELIJK. VERRASSEND. SEREEN.
Het ontwerp van het gebouw zich door een ingetogen architectuur, waarbij aspecten als privacy en rust centraal staan.  Aan de buitenzijde is het gebouw gesloten. En vanaf iedere zijde toont het gebouw zich op een andere manier. Niet heel expressief, maar wel telkens uniek. Zijn stoere karakter past bij het Zeeuwse landschap. Aan de binnenzijde wordt dit voort gezet. Open ruimten, natuurlijke materialen en uitzicht op de tuin. Van binnenuit gaat het gebouw over thema’s als tot rust komen, opladen en het landschap ervaren. Gevelopeningen dienen dan er ook niet voor om van buiten het vermaak binnen te zien. Nee, het gaat erom, dat je van binnen de verbondenheid met het unieke omringende landschap voelt.

HET EERSTE CIRCULAIRE ZWEM- EN WELLNESSGEBOUW
Met de realisatie van dit gebouw realiseren wij het eerste circulair gebouwde zwem- en wellnessgebouw in Nederland. Dit doen wij in hoofdlijnen op de volgende aspecten :

  • FLEXIBILITEIT en TOEKOMSTBESTENDIGHEID. Niet alleen belangrijk vanuit circulair oogpunt, maar ook vanuit de exploitatie (Total Cost of Ownership) is het van belang om te kijken naar de gehele levenscyclus van het gebouw. De opbouw van het gebouw is flexibel van aard. Op basis van het 7S-Layers-of-Change-model is het gebouw dusdanig opgebouwd, dat het zich in de eenvoudig laat aanpassen aan veranderde wensen. Door te voorkomen, dat bijvoorbeeld zware constructieve aanpassingen noodzakelijk bij een wijziging in het gebouw of door het demontabel houden van gevelelementen, vermijden we onnodige verspilling (en daarmee afval) op een later moment.
  • HERBRUIKBAARHEID van materialen. Belangrijk in het circulair bouwen is de doelstelling om de productie van afval te elimineren. Bij de keuze van materialen is van belang om te kijken naar hergebruik van materialen in het nieuwe pand. Daarnaast is het van belang om te kijken, hoe alle gebruikte materialen later weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Hiervoor hebben wij een materialen-databank voor dit gebouw opgesteld en (deels) verwerkt in het 3d-gebouwmodel (BIM).
  • ENERGIE-BESPARING. En op basis van het gedachtengoed achter Trias Energetica hebben we vooral gekeken hoe we het gebouw zo compact mogelijk en zo (energie-)efficiënt mogelijk kunnen maken.
  • LANDSCHAP en ECOLOGIE. Maar een gebouw staat nooit op zich. Ook het omringende landschap speelt een grote rol in de footprint van het gebouw. En een goed ontwikkeld landschap (natuur-inclusief concept) heeft meer effect, dan een veelvoud aan installaties of technieken kan goed maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfherstellende bodemstructuren, permacultuur, versterken biodiversiteit, etc.

BOUWTEAM CIRCULAIR BOUWEN
Belangrijk aspect in duurzaam en circulair bouwen is de keuze voor de ontwikkeling in bouwteam. Een team van voornamelijk lokale partijen, die samen de ambitie hebben om circulair ondernemen en circulair bouwen op een hoger niveau te krijgen. Maar hierdoor voorkomen we ook energieverslindende aanbestedingsprocedures. Om nog maar te zwijgen over de eventuele juridische processen tijdens de bouw. Nee, een bouwteam vormt de basis om in vertrouwen met elkaar het maximaal haalbare te realiseren voor nu en voor de toekomst.

DE INTEGRALE AANPAK
Overdekte zwembaden zijn technisch complex(verdamping van het water, bouwfysica en materialen). Vooral met de toegevoegde ambitie op basis van circulariteit. Dit is alleen op te lossen door een integrale aanpak.

Een uniek voorbeeld hiervan is de keuze voor een HPDE bassin. In de basis een bassin dat vervuilend is in de productie van het materiaal. Echter is het bassin universeel toepasbaar en kent het geen onderhoud. Als we dat afzetten tegen een betonnen bassin dat niet meer herbruikbaar is en de carbonaten in cement die zorgen voor aantasting van de waterkwaliteit. Blijkt het HPDE bassin ineens een hele logische keuze.

DAMPDICHT BOUWEN
Speciale aandacht is uitgegaan naar het toepassen van de essentiële dampremmende laag. Als bouwwijze is gekozen voor houten gelamineerde kolommen en liggers als hoofddraagconstructie. Hierop zijn HSB elementen gemonteerd. Zo worden onnodige onderbrekingen van de dampremmende laag verkomen. Dit om condensatie in de constructie te voorkomen.

Hoewel er verschillende producenten zijn die naast het standaard programma aan dampremmende folies ook folies aanbieden voor zwembaden, zijn slechts enkele ook echt geschikt voor dit chloormilieu. Problemen ontstaan bij het monteren met spijkers of schroeven, waarbij feitelijk de dampremmer wordt geperforeerd. In samenwerken met Stichting Dakbehoud is een unieke integrale productconfiguratie bedacht, die zorgt voor een maximale dampdichtheid voor de langere termijn.

PARTNERS :
Opdrachtgever : Campingpark Ons Buiten
Architectuur : FACET architecten & adviseurs
Bouwkundige uitwerking & bouwteamorganisatie : FACET architecten & adviseurs
Stimulering : Toeristisch Impuls Zeeland

Advies Circulair Bouwen : Bureau Twigt Om
Advies Constructies : Constructieadviesbureau Willems
Advies Installaties : Delmeco

Bouwkundig aannemer : Bouwbedrijf Meliskerke
Werktuigbouwkundig aannemer : Technico
Electrotechnisch aannemer : Switch
Zwembadtechniek : Lotec

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met FACET architecten en adviseurs bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan