Imagewharf in de Amsterdamse Minervahaven is een stadsoase voor creatieven. Het bijzondere project is ontworpen als een collage van tuinen, loodsen, gebouwen en bruggen. De basis voor het Studiogebouw en het Werkgebouw bestaat uit twee grote gesloten loodsen met werkplaatsen. Bovenop die massieve, basaltkleurige loodsen staat een totaal andere wereld. De paviljoens daar zijn vormgegeven met hout, glas én Alucopal.
Imagewharf is een initiatief van een aantal creatieve bedrijven en opdrachtgever Steengoed. Het project omvat 17.500 m² bouwvolume op bijna 1,5 hectare grond. Imagewharf bestaat uit drie grote panden. Het Studiogebouw en het Werkgebouw zijn op de begane grond en de eerste verdieping opgetrokken uit een sokkel in prefab beton. De onderkant is heel massief en industrieel en dat past ook goed bij de productiestudio’s en grote decorbouwers die er moesten komen.
De vlakke gevelplaat past hier goed
Het is vrij uniek dat de initiatiefnemers vervolgens op het dak verder zijn gaan stapelen. Daar zit een heel andere wereld met kantoren, logies en gezamenlijke presentatieruimten. En dat brengt ontwerp ook duidelijk in beeld. De gebouwen moesten zo licht en rank mogelijk worden en omdat bovenin aan de buitenkant al sprekende balkons en trappen zitten, moest de gevel zelf rust brengen. Hercuton, de aannemer van het project, koos met dat beeld voor ogen voor witte Alucopal aluminium gevelbekleding. Alucopal is een vlakke, rustige gevelplaat en die plaat past daardoor bij uitstek bij het bijzondere project.
Een duurzame oplossing
Alucopal is een aluminium composiet materiaal dat zeer geschikt als duurzame gevelbekleding. Toegepast als vlak paneel of cassette. Het materiaal is eenvoudig te verwerken in allerlei vormen, ook voor luifels en kolombekleding. Alucopal geeft de gevel een extra dimensie. Qua uitstraling oogt het strak en modern.
Montage van 900 m² Alucopal
Voor de montage van Alucopal kan de applicateur voor verschillende achterconstructies kiezen. pvvT Nieuwkuijk, de applicateur van de gevel van Imagewharf, ging aan de slag met 900 m² houtskeletwanden en 900 m² Alucopal gevelbekleding (4mm, verlijmd ). Het stijl- en regelwerk voor de houtskeletwanden is uitgevoerd in verduurzaamd vurenhout. Voor de isolatie is het geheel voorzien van twee lagen 90 mm PIR en dampremmende folie. Aan de buitenkant zorgt dampdoorlatend en waterkerend façadedoek voor isolatie.
Veel aandacht voor het project
Het project trekt flink de aandacht. Zo was het ook in de running voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Het eindresultaat is echt prachtig en uniek qua opzet. Ook door de collectiviteitsgedachte die achter het project zit. De huurders delen een clubhuis met food & beverage, expressie- en presentatieruimtes, glasvezel internet, e-cars en e-bikes, een stadspark en daktuinen. Binnen en buiten is er ruimte om te werken, presenteren, netwerken, ontspannen en sporten, individueel of samen met collega’s. Met recht een gezamenlijke hub voor creatieven dus.
www.plastica.nl
Aannemer: www.hercuton.nl