Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus
Copyright: ArchitecturePlus

Brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater

16 mei 2017
In maart 2017 werd Brouwerij en Proeflokaal Poesiat & Kater uitermate feestelijk geopend, waarmee op meerdere fronten geschiedenis werd geschreven. ArchitecturePlus schreef mee.

Met de start van Poesiat & Kater werd de bijna 70 jaar geleden ter ziele gegane brouwerij De Gekroonde Valk nieuw leven in geblazen, een brouwerij met rijke geschiedenis. Daarnaast kreeg met het gereedkomen van de restauratie van de voormalige ammoniakfabriek het laatste nog overgebleven gebouw van de Oostergasfabriek een nieuwe toekomst.

Het gemeentelijke monument, in 1887 gerealiseerd naar ontwerp van architect Bert Johan Ouëndag, tevens ontwerper van de uitbreiding van de Heinekenbrouwerij aan de stadshouderkade en de Amsterdamse Bank aan het Rembrandtplein, stond door optimalisatie van het gasproductieproces al snel weer leeg en kreeg in 1927 een nieuwe functie als ‘Dierenasyl’, naar ontwerp van de Amsterdamse School architecten Jan de Meyer en Johan Melchior van der Mey. Daarmee verdwenen de prachtige Polonceau spanten uit het zicht en werden de plofkappen nutteloos – maar gelukkig bleven ze ongemoeid. De gevelvlakken werden ingrijpend gewijzigd, om een extra bouwlaag mogelijk te maken.

Daar is nu niet veel meer van terug te zien. Boelens de Gruyter kocht het gebouw aan en zorgde er voor dat de oorspronkelijke opzet weer hersteld werd aan de hand van casco plannen van achtereenvolgens Soeters Van Eldonk en Monk architecten. 

Ondertussen was in 2014 uit de Stichting De Gekroonde Valk, opgericht om de rijke geschiedenis van de brouwerij niet uit het oog te verliezen, het initiatief ontstaan om met deels historische receptuur het brouwen weer grootschaliger op gang te brengen. Met de voormalige ammoniakfabriek vond Poesiat & Kater het ideale gebouw waarin het de geschiedenis kon doen herleven met de vestiging van een brouwerij en proeflokaal, waarin het experiment in het glas en op het bord niet geschuwd wordt.

In 2016 werd ArchitecturePlus door Poesiat & Kater aangetrokken voor het bouwkundige ontwerp en de procesbegeleiding alsmede het vergunningentraject. Samen met Kakes Deurwaarder als aannemer en diverse installateurs werden de plannen uitwerkt en gerealiseerd. Daarbij is nauw samengewerkt met Adam Marshall van Koelhuis Frigo aan het interieur.Ondanks een stevig programma aan installaties voor de brouwerij en de horeca, is maximaal ruimte gegeven aan het proeflokaal, waar benodigde forse hedendaagse constructieve en technische ingrepen niet verhinderen dat de geschiedenis op een prettige manier aanwezig is.

Boven de centraal opgestelde bar hangen 7 vers biertanks, die rechtstreeks aangesloten zijn op de taps en op hun beurt weer rechtstreeks uit de brouwerij gevuld worden. De insteekverdieping boven de bar heeft plaats voor zo’n 40 personen en op de begane grond is ruimte voor ongeveer 80 tafelende mensen, terwijl het terras ruimte biedt voor circa 200 gasten.  Bij de planvorming is veel aandacht besteed aan de logistiek voor brouwerij, keuken en bar, de akoestiek en de klimaat en installatietechniek.

De Polonceau spanten zijn ondertussen weer volop te bewonderen en de plofkap boven het proeflokaal zorgt voor een schitterende lichtinval. Onder de andere plofkap zit een klein wonder verscholen: werkelijk alle toe- en afvoer van de ventilatiesystemen in de installaties voor de brouwerij en de horeca is in de kap opgelost, zodat de oorspronkelijke dakvorm onaangetast bleef.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ArchitecturePlus

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van ArchitecturePlus

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan