Vliesgevelsysteem essentieel onderdeel van “Innovation City”

3 juli 2016
Ambitieuze architectuur verbonden met technische uitdagingen van een passief huis

Orona, een Spaanse fabrikant van o.a. liften en roltrappen, heeft voor zijn kantorencomplex een nieuw bouwwerk gerealiseerd dat geheel in het teken van de ‘Innovation City’ staat. Het is ontwikkeld met het oog op energetische en ecologische duurzaamheid alsmede een standaard van nulverbruik. Dit is beloond met twee onderscheidingen: het certificaat ‘Leadership in Energy and Environmental Design’ – LEED en dat van de ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method – BREEAM’. 

Het bouwwerk ontstond als constructie van staal en beton. In het inwendige wordt de koele elegantie van aluminium en glas doorbroken door warme houtoppervlakken. Een in het oog springend kenmerk is het tot 16 meter hoge cilindrische segment met een diameter van 90 meter, dat 15° naar het zuiden helt. Door toedoen van deze helling lijkt het gedeeltelijk te zweven. Het dak dient als enorm zonnepaneel, waarvan de energieopbrengst bijdraagt tot de uitstekende energiebalans. Het buitenaanzicht van de vliesgevel wekt de indruk van een oppervlak dat bestaat uit ontelbare pixels. Deze indruk ontstaat door volkomen doorzichtige, doorschijnende en geheel en al doorkijkvrije driehoekselementen. 

De gevel is een essentieel onderdeel voor de realisatie van een dergelijk veeleisend concept. De keuze viel op een speciale constructie van de Structural Glazing Fassade WICTEC 50 SG van WICONA, onder meer omdat dit systeem  in het bezit is  van de benodigde milieuproductverklaringen (EPD’s – Environmental Product Declarations). Met het oog op de ongewone geometrie van het bouwsel — een polygonale plattegrond, terwijl wanden en dak een driehoek vormen — maakte het systeem van een vliesgevel een hoogst specifiek, uniform omhulsel om het algehele gebouw mogelijk, als een doeltreffende probleemoplossing.

WICONA ontwikkelde voor dit bouwplan speciale constructies op basis van het WICONA-systeem WICTEC 50SG dusdanig dat trapeziumvormige frames met binnen- en buitenhoekelementen van 15° ontstonden. Ook werd een speciaal aangepaste verbinding voor de diverse driehoekselementen ontwikkeld, die deze in één enkel punt bijeenbrengen. De mechanische elementen van de dwarsbalk bevinden zich alle op één niveau. Dit vereenvoudigt de fabricage en montage van de elementen en stelt hun functionaliteit veilig, niettegenstaande hun complexe structuur. Aanpassingen aan het WICONA-gevelsysteem WICTEC 50 leidden tot raamelementen die in de driehoeksvorm geïntegreerd kunnen worden en van uiterst discrete, gemotoriseerde openingssystemen werden voorzien.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Wicona

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan