Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Uitbreiding Body & Fit

21 maart 2016
Het distributiecentrum van Body & Fit langs de A7 is een opvallend gebouw geworden dat zijn uitstraling krijgt door repeterende, rechthoekige vlakke kaders. Het rechthoekige vlakke zetwerk is opgevuld met SAB-Pyramid 37/460 puntprofielen. Deze zorgen voor reliëf in de gevel en brengen een karakteristieke schaduwwerking teweeg. De puntprofielen zijn in verticale richting toegepast en liggen dieper dan de omringende vlakke stalen gezette plaat zodat visuele contrasten ontstaan. Het eerste ontwerp hiervoor werd gemaakt door Auke J. de Vries.

Bij de bouwvoorbereiding in 2013 van het nieuwe kantoor en distributiecentrum van leverancier van voedingssupplementen Body & Fit was al de verwachting dat een uitbreiding snel nodig zou zijn. De karakteristieke rechthoekige kaders volgen uit ontwerpkeuzes die zorgen dat het gebouw een eenduidige uitstraling behoudt bij uitbreiding.

De uitbreiding van het distributiecentrum is inderdaad tot stand gekomen met de bouw van Fase 2 van het distributiecentrum afgelopen jaar. Een verdubbeling van het vloeroppervlak tot rond de 6.200 m2 werd gerealiseerd. De sterk groeiende vraag naar de voedingssupplementen van Body & Fit maakt dit reëel.

De uitbreiding, die door architect Jouke de Vries gedaan is, bouwt voort op de repeterende vorm. Maar meer nog dan in het oorspronkelijke ontwerp, maakt De Vries gebruik van variaties in profielen zonder kleurverschillen toe te voegen. De nieuwe gevels zijn geheel in Colorcoat Prisma Anthracite Grey uitgevoerd. Bij de overgang tussen twee naastgelegen rechthoekige kaders zorgt een verticale strook horizontaal geplaatste potdekselprofielen (SAB-Potdeksel 22/500) voor het contrast, schaduw en geleding.

Daarnaast heeft de architect ieder detail dat voor verbetering vatbaar was aangepakt: een nog vlakkere en strakkere gevel, weggewerkte deuren, verlichting, noodoverstorten en daktrim. Ook zijn mooie details toegevoegd zoals de punt-profielen gevelbekleding die van buiten naar binnen doorlopen.

Structuren in plaatwerk kunnen een interessante dieptewerking geven waarmee creatieve ontwerpen te maken zijn. Bij de uitbreiding van het distributiecentrum was schaalvergroting een belangrijk punt: het nieuwe deel is twee keer zo hoog als het oorspronkelijke gebouw. Om hetzelfde visuele effect te krijgen, was een hoger puntprofiel binnen het kader nodig, de SAB-Pyramid 50 vervangt hier de SAB-Pyramid 37.

Als strijklicht van de middagzon op de gevel valt is iedere oneffenheid storend. Daarom is in de uitbreiding nog meer aandacht besteed aan de uitvoering van het ontwerp. Om een vlakkere gevel te krijgen zijn omega-profielen toegepast tussen de SAB-binnendozen en de profielplaten. Deze creëren een nieuw uitlijnend vlak. Details die het vlak doorbreken zoals vluchtdeuren en noodoverstorten zijn weggewerkt. Ook de eerste van 4 nieuwe dockshelters van fase 3 zijn in de gevel verwerkt zodat eenheid in vlak en vorm ontstaat zonder afleiding van aan- of opgebouwde elementen.

“Waardering voor de aannemer Friso en de gevelbouwer M.S.P. Dak en Wand die het gebouw uitvoerden. De goede samenwerking en snel acteren op vragen was van groot belang om gezamenlijk al die details voor elkaar te krijgen in de zeer korte bouwtijd van 8 maanden" aldus De Vries. Een mooi detail in het ontwerp is het van binnen naar buiten doorlopen van de horizontale puntprofielen in de kantine. Behalve dat dit een mooi optisch effect is, geeft dit voor de beleving van de ruimte een meerwaarde. De kantine is hierdoor een intermediair tussen kantoor en magazijn.

Het kantoor en distributiecentrum van Body & Fit Fase I is ontworpen door Auke J. de Vries Architecten. De uitbreiding (Fase II) is ontworpen door Architectuur Support, het bureau van Jouke de Vries.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met SAB-profiel bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan