Kantoor Univé Verzekeringen Zwolle

19 mei 2005
De nieuwbouw van Univé kreeg een plek in het Masterplan Hanzeland, een bedrijventerrein in de gemeente Zwolle. Debat over de positionering van het gebouw heeft geleid tot een gewijzigde planopzet die met name aan de IJsselallee een helder beeld geeft voor de langs het water te ontwikkelen zone. In overleg met de gemeente Zwolle werd een aantal hoofdzaken vastgelegd, zoals de breedte en ligging van het water evenwijdig aan de IJsselallee, de hieraan parallel liggende rooilijn van de te ontwikkelen gebouwen en de uiteindelijke terreingrootte van de Univé-locatie. Binnen deze spelregels kon de nieuwbouw haar eigen kwaliteit en beeld leveren en verzekerde daarmee dat de toekomstige aangrenzende bedrijven ook binnen deze spelregels een plan zouden ontwikkelen.

Het gebouw is opgevat als een u-vormig volume dat op een basement staat. Dit uit twee bouwlagen bestaande, vierkante basement herbergt de algemene ruimten, alsook de openbare functies als hal, restaurant en diverse dienstfuncties. Een in dit dak van het basement uitgespaarde patio zorgt voor daglicht tot de op onderliggende verdiepingen en maakt het mogelijk vanuit het restaurant dit dakterras te betreden. Rondom het dakterras liggen vier lagen kantoren.

De hoofdopzet van het gebouw laat zich ook in het interieur goed aflezen. Rondom de patio is het interieur opengewerkt en ontstaat de ruimtelijkheid die het gebouw in het interieur tot één geheel maakt. Hier liggen ook de belangrijkste collectieve functies van het gebouw. Aan de noordzijde bevindt zich de centrale hal met hoofdentree. Vanuit deze hal is er uitzicht op de patio. Aan twee zijden van de patio is een vide uitgespaard, waardoor zichtrelaties met de eerste verdieping zijn ontstaan. Een lange trap, die langs de patio loopt, verbindt de hal met het restaurant aan de zuidzijde van het gebouw. De omliggende vier kantoorlagen worden door middel van kleinere vides en trappen direct met de onderste lagen verbonden. De vele ramen, vides, doorkijkjes en buitenruimten maken het een open gebouw waar het licht diep in kan doordringen. Doordat het compacte bouwvolume als het ware om de patio heen is gevouwen, speelt alles zich af rondom dit ‘open’ hart van het gebouw en manifesteert het zich langs het water als een herkenbaar element.

Het kantoorgebouw van Univé is grotendeels opgetrokken uit beton. De noord-, oost- en westgevels zijn uitgevoerd in rode prefab betonelementen met verschillende oppervlaktebewerkingen. De raamopeningen vormen samen met het gevelelement de eenheid waarmee de gevels zijn opgebouwd. Alleen de zuidgevel is als vlak bekleed met roodgevlamd graniet waarin de raamopeningen een omkadering gekregen hebben. De brede glazen pui van het restaurant doorbreekt deze gevel en hangt als een glazen doos boven het water. Deze gevel is, evenals de entreegevel op de begane grond aan de noordzijde, geheel gemaakt van zelfdragend structureel glas zonder profielen. Op de begane grond van de oost- en westgevel wisselen glasstroken en eikenhouten panelen elkaar af. De rode kleur van het prefab beton is verkregen door toevoeging van een natuurlijke gemalen rode steenslag aan het betonmengsel. Het beton heeft variërend per geveltype verschillende oppervlaktebewerkingen ondergaan, te weten glad, gestraald en uitgewassen, en kent in de vorm van natuursteenkiezels en mica ook verschillende toeslagstoffen.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan