Astron

19 mei 2005
Het nieuwe kantoor- en laboratoriumgebouw voor de radiosterrenwacht Astron (Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland) ligt midden in de Drentse bossen en is gebouwd als uitbreiding van een bestaand gebouw. Om versnippering van het landschap te voorkomen, is gekozen voor een compacte, functionele doos, waarbij uitzicht op de omringende natuur en speciale lichtinval door het hele gebouw een belangrijke rol hebben gespeeld. Het programma van eisen voorzag in een gebouw met laboratoria, werkplaatsen, kantoren, restaurant en een colloquiumzaal. Al deze functies hebben belangrijke relaties met elkaar, waardoor de keuze voor een compact gebouw voor de hand lag. De organisatie wilde ook ‘opener’ worden en de samenwerking van witte en blauwe boorden zichtbaar maken in het gebouw. Het basement bestaat uit een hal met aan de buitenzijde onderzoeks- en laboratoriumruimten en centraal gelegen de werkplaatsen en testruimten. Het basement ligt verdiept in het terrein en zorgt dat de maaiveldinrichting en de laboratoriumtafel op hetzelfde niveau liggen. Ter plaatse van de verbinding met het bestaande gebouw ligt de hoofdentree aan een vide die alle bouwdelen ruimtelijk koppelt. Ook de totaal ondergronds gelegen centrale computerruimte wordt hier zichtbaar. De verdieping bestaat in feite uit twee stroken kantoren die parallel aan elkaar zijn geplaatst, waardoor lichtstraten met trappen naar de hal en daktuinen ontstaan. De verbinding tussen deze beide bouwdelen en de centrale vide is een transparante doos met daarin de kantine Deze ruimte, die aansluit een royaal dakterras, biedt volop uitzicht op het omliggende groen. Zowel het budget als de ontwikkel- en bouwtijd was zeer beperkt. Om die reden werd gekozen voor prefab bouwelementen en kon de realisatieperiode aanzienlijk worden verkort. Het resultaat is een rechthoekig, relatief laag gebouw dat bestaat uit een volledig met hout beklede verdieping op een transparante, uit glaspanelen bestaande kelderlaag. De verticale constructie bestaat geheel uit staal en de verdiepings- en dakvloer uit voorgespannen beton. De houten gevelelementen zijn geheel prefab aangeleverd. Aan de detaillering is veel aandacht besteed vanuit de specifieke wens een onderhoudsarm gebouw te maken. Los van de nieuwbouw, maar in een ensemble met het bestaande en nieuwe gebouw, is ook een gastenverblijf gerealiseerd voor de vele (tijdelijke) buitenlandse wetenschappelijk medewerkers.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan