Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics
Copyright: Lightronics

Theaterpassage in Kerkrade van energielabel D naar minimaal

2 september 2014
Theaterpassage in Kerkrade van energielabel D naar minimaal B!

Ingrijpend en duurzaam zijn twee woorden die het beste passen bij de grote renovatie die het woongebouw Theaterpassage in Kerkrade heeft ondergaan. In totaal gaat het om 101 appartementen die zowel binnen als buiten een nieuw aanzicht hebben gekregen. De totale renovatie heeft in het teken gestaan van verduurzamen en leidt tot een spectaculair resultaat: sommige appartementen zijn zelfs van energielabel D naar energielabel A gegaan.

De appartementen van de Theaterpassage hebben meer uitstraling gekregen en zijn nu beter toegankelijk. Het streven naar duurzaamheid heeft zich vertaald in het plaatsen van zonnecollectoren op het dak, het gebruik van energiezuinige LED-verlichting in de corridors en energiebesparende maatregelen, zoals nieuwe kozijnen met HR++-glas. Ook de buitengevels van het gebouw zijn voorzien van een dikke isolatielaag, die vervolgens is gestuukt en geschilderd, terwijl de balkon- en galerijhekken zijn vervangen door fraaie aluminium hekwerken met glaspanelen. De bewoners zien de energiebesparende maatregelen direct terug in lagere maandelijkse energie- en servicekosten. Marcel Gijsen, projectleider van HEEMwonen: “De Theaterpassage is in 1973 gebouwd en ligt in het centrum van Kerkrade. Wij wilden dit pand in stand houden en aanpassen aan de moderne tijd. Daarnaast zagen we dat veel van de bewoners op leeftijd zijn, daar hebben we op geanticipeerd. Bij het project hebben we veel overleg gehad met de bewoners, omdat het belangrijk is helder te krijgen wat zij als knelpunten ervaren. Veiligheid was één van de aandachtsgebieden en dat hebben we opgelost door meer lichtpunten aan te brengen, bijvoorbeeld in de corridors. Toegankelijkheid en energiebesparing vonden de bewoners ook erg belangrijk. De appartementen in de Theaterpassage zijn allemaal sociale huurwoningen, bewoners zijn heel erg bezig met hun energiekosten.”

De renovatie is uitgevoerd in een bouwteam. Na een voorbereiding die al in 2010 startte, werd daadwerkelijk met de renovatie begonnen vlak voor de bouwvak van 2012. Voor de kerst waren alle woningen opgeleverd en begin 2013 werden de laatste werkzaamheden aan de buitenschil verricht. Een tegenvaller was het feit dat er asbest werd gevonden in het complex. Marcel Gijsen: “Dat kan gebeuren in een dergelijk pand. Uiteindelijk hebben we nu een modern, asbestvrij gebouw, een absolute aanwinst voor Kerkrade.”

GEO is top
Eén van de betrokken partijen bij de renovatie was Electro Consten, die alle verlichting heeft geïnstalleerd. Guido Consten, directeur: “Voor ons was bij het eerste overleg al duidelijk dat we in dit complex LED-verlichting wilden monteren. We hebben vervolgens samen met de woningstichting en de architect voorstellen gedaan voor mogelijke armaturen. En we hadden een echte primeur, voor de galerijen hebben we namelijk gekozen voor de GEO.” Marcel Gijsen: “Toen ik de GEO armatuur voor het eerst zag, was ik direct verkocht. Prachtig van vorm, degelijk en mooi.” Aan de plaatsing ging een proefopstelling vooraf om te bekijken welk vak of vakken afgedekt zouden kunnen worden en wat voor effect iedere mogelijkheid op de verlichting van de galerij had. We hebben besloten de armatuur met de punt naar boven te plaatsen en het bovenste deel af te dekken. Esthetisch fraai en met ruim voldoende lichtopbrengst.” Guido Consten: “Op zo’n moment ervaar je de kracht van de producent. Lightronics heeft de lichtplannen gemaakt en ons geadviseerd. Naast de GEO zijn in dit project de DOTT XL (bij de lift), de TPB (in de trappenhuizen), TPN (in de kelder) en de TPS (noodverlichting) toegepast. De toepassing van de verschillende armaturen leidde tot een ware metamorfose. De trappenhuizen zijn bijvoorbeeld veel beter verlicht en dat wordt door de bewoners enorm gewaardeerd.”

Bewegingsmelders
Om verder te kunnen besparen is gebruik gemaakt van diverse armaturen van Lightronics die zijn voorzien van bewegingsmelders, onder meer in de kelder. Guido Consten: “Toen we voor de eerste keer gingen kijken, stond op diverse plekken in het complex de verlichting 24 uur per dag aan. Door de introductie van LED in combinatie met bewegingsmelders en schemerschakelaars wordt er nu zeker 50% energie bespaard. Het is eigenlijk heel eenvoudig, want er is geen overbodig stroomverbruik meer als er niemand in de gang is of wanneer er voldoende daglicht is. Wat we feitelijk hebben bereikt, is meer licht (verdubbeld) tegen fors minder energiekosten.”

Nalevering
Electro Consten heeft zich gespecialiseerd in renovatie en daarbij partijen uitgezocht waarmee ze een partnerschap aangaat. Lightronics is één van de partners. “Voor ons is het simpel: wat je doet, moet je goed doen. Wanneer je iets aanbiedt, dan moet je dat met een betrouwbare partij doen, geen handelsmaatschappij. Onze partners moeten toegevoegde waarde bieden, bijvoorbeeld door samen een lichtplan te berekenen. Je moet daarnaast letten op zaken als nalevering. Bij Lightronics zijn die dingen allemaal goed geregeld.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Lightronics BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan