Esthetiek als drijfveer voor stijlvolle woningen

10 juni 2013
Roermond / Hannover – ‘Die List’ is het dichtstbevolkte en cultureel meest diverse district van de stad Hannover. In dit stadsdeel heeft woningbouwvereniging Gartenheim eG een flatgebouw gerenoveerd met sociale huurappartementen voor in totaal 18 gezinnen. De buitengevel van het gebouw, dat dateert uit 1957, werd in de jaren ’80 geïsoleerd door middel van thermische isolatieplaten met een lichtbeige pleisterafwerking (ETICS).

‘Al net zo kleurloos, troosteloos en saai als honderd andere huizen in de omgeving’, luidde het oordeel van Dr Günter Haese, directeur van de woningcorporatie Gartenheim eG. Samen met architecte Larisa Kozjak ontwikkelde hij daarom het idee om het gebouw met een gevelrenovatie om te vormen tot een modern stadsjuweeltje. Hun concept - de schil van het gebouw omhullen met een ‘sjaal’ van bonte en warme kleuren - resulteerde in een ‘patchwork’-geveldesign.

ROCKPANEL panelen werden in zes zorgvuldig gekozen RAL-kleuren gecombineerd tot een breiwerk van opgewekte kleuren met een afwisselend patroon van licht en donker. De ambitieuze opdrachtgever beschrijft het moderniseringsproject als een stukje ‘haute couture’ dat sinds enkele weken op charmante en opvallende wijze het imago van de Isernhagener Straße in Hannover nieuw leven inblaast.

‘Dit is de eerste complete transformatie van onaantrekkelijke isolatiemantel naar esthetisch verfijnd geveldesign.’, aldus Dr Günter Haese. Hij heeft al diverse andere gebouwen van Gartenheim eG voor ogen waarvan de gevels worden voorzien van onbrandbare en dampdoorlatende ROCKWOOL isolatie en een aantrekkelijk gevelontwerp met onderhoudsarm ROCKPANEL plaatmateriaal.

Esthetisch geslaagd breipatroon
Ingenieur-architect Larisa Kozjak blijft gefascineerd door de artistieke mogelijkheden van de ROCKPANEL Colours gevelbekleding: ‘We hebben een puur functioneel en onaantrekkelijk oppervlak vervangen door een uiterst expressieve webstructuur die het gebouw omhult als een maatpak. De saaie, eentonige gevel is omgetoverd tot een waar feest voor het oog.’

Bij de planning van het 700 m² grote geveloppervlak werd niets aan het toeval overgelaten: het gebruik van de zes verschillende kleuren werd zorgvuldig afgewogen om een esthetisch samenhangend geheel te garanderen. ‘Bij de toepassing van zo veel verschillende intense kleuren, mag niet de indruk ontstaan van een willekeurige bonte warboel.’, benadrukt Larisa Kozjak.

Makkelijk in verwerking voor een fraai en uniek resultaat
Samen met het installatiebedrijf Voss Bedachungen en gevelbekleding fabrikant ROCKPANEL, plande Larisa Kozjak de uitvoering van de hele gevelconstructie tot in het kleinste detail.

ROCKWOOL isolatie met een dikte van 180 mm werden mechanisch en naadloos op de gevel aangebracht als brandveilige isolatieschil. Medewerkers van de firma Voss bouwden een aluminium onderconstructie waarop de ROCKPANEL gevelpanelen werden bevestigd met popnagels.

De panelen werden conform het ontwerpplan in de werkplaats versneden tot repen van 2250 mm breed en 3050 mm lang, en vervolgens in verspringend verband gemonteerd. ‘De stroken werden ter plaatse op de gewenste lengte gesneden met standaard houtbewerkingsgereedschap.’, verduidelijkt Bernd Voss, zaakvoerder van het gelijknamige bouwbedrijf dat twee jaar geleden voor het eerst ROCKPANEL gevelplaten installeerde. ‘Het is een bouwmateriaal dat ik persoonlijk zeer op prijs stel vanwege zijn mooie uitstraling en eenvoudige verwerkbaarheid.

Met ROCKPANEL kun je als aannemer consistent kwalitatief hoogstaand werk afleveren waarmee zowel opdrachtgever als ontwerper zeer tevreden zijn. Dat is natuurlijk uitstekend voor onze reputatie, maar ook voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten.’ Bernd Voss liet verder alle popnagels door de fabrikant lakken en leveren in de verschillende RAL-kleuren van de gevelplaten.

Duurzaamheid in het teken van leefbaarheid
‘Ook onze huurders hebben we uitdrukkelijk gewezen op de kwaliteit van de gebruikte materialen’, aldus Dr Haese. ‘ROCKWOOL isolatie en ROCKPANEL gevelbekleding zijn allebei erkende duurzame bouwmaterialen met een gunstige levenscyslus (LCA) die volledig recycleerbaar zijn.’

ROCKPANEL gevelpanelen zijn perfect weerbestendig en kleurvast en kunnen indien wenselijk gereinigd worden. ‘Op die manier blijft de gevelbekleding decennialang mooi, wat niet altijd het geval is bij bepleisterde gevels. Door het bestaande ETICS-systeem op basis van polystyreen isolatiemateriaal te vervangen door steenwol isolatie, hebben we bovendien de brandwerendheid van de gevel en daarmee de veiligheid van onze huurders vergroot.’

De voorzitter van de woningcorporatie heeft al plannen om in februari 2013 nog meer gevels te renoveren met dezelfde materialen. Dit keer in Hannover-Herrenhausen, een wijk die bekend staat om zijn parken en groenvoorzieningen. Vol spanning wordt uitgekeken naar het designconcept dat wordt uitgewerkt in samenwerking met de ontwerp- en bouwpartners. ‘Met onze nieuwe ‘designcollectie’ voor gevels behoren saai uitziende woongebouwen voorgoed tot het verleden en leggen we de lat bijzonder hoog op gebied van technologie, materialen en vakmanschap’, beschrijft Dr Haese zijn filosofie. ‘We willen ons positioneren als gespecialiseerd leverancier van unieke en toch betaalbare woonruimten. Aan ‘haute couture’ hangt natuurlijk wel een prijskaartje, maar het is tegelijkertijd uniek en onmiddellijk herkenbaar: bewust duurzaam en van blijvende waarde.’

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rockpanel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan