Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

The Wall

23 december 2011
Ten westen van Utrecht ligt de grootste nieuwbouwwijk van Nederland: Leidsche Rijn. Na voltooiing zullen er bijna 80.000 mensen wonen en werken. De snelweg A2 loopt door die grote uitbreiding van Utrecht als het ware dwars door de stad heen. VVKH heeft voor de flauwe bocht in de A2, ter plaatse van Lage Weide, een 800m lang en 60m breed gebouw ontworpen: The Wall. The Wall is een geluidscherm en multifunctioneel gebouw ineen. Het gebouw wordt vanaf de A2 bij 100 km per uur in 28 seconden voorbij gereden. Op dit fenomeen is het ontwerp gemaakt. De rode hoofdmassa verandert langzaam van vorm waardoor hij bij het voorbijgaan fluïde lijkt te worden. Deze vorm is met behulp van honderden films in 3D programma’s ontwikkeld. De langzaam vloeiende lijnen bevinden zich ook aan de ingangszijde van het winkelcomplex, de Leidsche Rijnzijde. Beide zijden lopen in elkaar over ter plaatse van de kop en de staart. De 25 meter hoge kop kraagt 16 meter uit en bevindt zich ter plaatse van de op- en afrit van de snelweg. Hier richt het rode volume zich op en verdikt zich als een duidelijke kop, die met een forse uitkraging over het viaduct heen kijkt. Hier nemen de bezoekers van het complex de afslag van de snelweg.

Het ontwerp van een 800 meter lang gebouw langs de snelweg is een speciale uitdaging, die een nieuwe ontwerpbenadering vergt. Met een reeks computeranimaties is ontdekt dat door het subtiel plooien en golven van de gevel, het gebouw langzaam gaat bewegen als je erlangs rijdt. Omdat de geluidwering van de snelweg op 1 januari 2006 gereed moest zijn, is allereerst de gevel aan A2-zijde gerealiseerd. Het ontwerp voor deze zijde (het geluidscherm) is echter altijd integraal met het gebouw ontworpen. Na realisatie is het gebouw één geheel, geluidscherm en grootschalige detailhandel in één vorm.

Aan de Leidsche Rijnzijde, omarmd door de binnenbocht van het gebouw, bevinden zich vier grote uitnodigende entrees. Ook de hellingbanen naar het parkeerdek bevinden zich in deze gevel. Het parkeren is daardoor onderdeel van de ervaring van het bezoek van dit complex. In het ontwerp is gewerkt met een duidelijke scheiding tussen winkelend publiek en verkeersbewegingen, met daarin weer een duidelijk onderscheid tussen expeditie- en personenverkeer. Het parkeren ligt op het dak, boven de winkelfuncties en er is een aparte expeditiestraat achter de winkels waar het publiek geen toegang tot heeft. Vanaf het parkeerdek zijn stijg- en daalpunten opgenomen die de bezoekers naar de winkelfuncties brengen. Hierdoor is het gebouw efficiënt en duidelijk in zijn gebruik, blijft er maximale ruimte en vrijheid over voor de winkels.

Het uiteindelijke gerenderde beeld laat een rode gladde huid zien. Het is technisch onmogelijk een naadloos gebouw van 800 meter lang te maken. Door de gevel uit te werken in kleine aluminium panelen die in de kijkrichting overlappend zijn, wordt in die richting het effect van een naadloze huid bereikt. Kijkt men in de andere richting, ontstaat een sterk geschubde gevel als contrast. Omdat de overlapping met de kijkrichting mee gaat, zijn de panelen in verticale zin inwaterend! Het probleem van deze inwatering hebben we innovatief opgelost in “rainchannels”, die tevens de onderconstructies zijn, die aangebracht om de 1,35 meter, de uiteindelijke vloeiende vorm maken.

De “finisching touch” wordt de 600 meter lange videowand aan de A2-zijde. Deze videowand wordt aangebracht achter het glas tussen het vloeiende rood en het betonnen louvrebasement. De ontwikkelingsfase is in een vergevorderd stadium.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met studio VVKH

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan