Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Moerwijk Oost fase 2, Den Haag

17 maart 2011
Moerwijk Oost is gebouwd volgens de stedenbouwkundige opzet van de Dudok uit de jaren 50: een helder rechthoekig stratenpatroon met stroken bebouwing in een ‘open blokken structuur’ rondom een gemeenschappelijk groen gebied. De komende jaren zal deze wijk een ingrijpende transformatie ondergaan. De gemeente heeft i.s.m. KCAP hiervoor een SPvE opgesteld. Binnen dit plangebied hebben wij opdracht om, in 2 fasen, ca 270 woningen te ontwerpen.

Fase 2 behelst een gedifferentieerd programma: 2 appartementengebouwen (70 woningen sociale-huur en 43 starterskoopwoningen), 20 herenhuizen aan de Singel, 68 eengezinswoningen en stallingsgarages.

FASE 2

De Banier

Gebouw de Banier in Moerwijk-Oost valt op door de verschillende, bijzonder gedetailleerde, gevels. De warme, bijna sensuele gevelbekleding aan de achterzijde en koppen geeft het pand zelf een uitgesproken uitstraling maar past ook bij de bestaande naoorlogse strokenbouw in de wijk. De voorzijde is opgebouwd uit een ongewone combinatie van galerijen en balkons waarbij zowel betonnen als houten elementen voor een verrassende verfijning zorgen. Door de slimme constructieve opzet van het complex was binnen het gebruikelijke budget nog ruimte voor detaillering.

Naast het gebruik van baksteen in de plint, dat aansluit bij het naastgelegen blok, wordt er in de toepassing van de gevelbekleding gerefereerd aan de omliggende bouwstijl waarbij gevels meerdere texturen hebben. Bij de Banier is de textuur van de gevelplaten zelf ontworpen. Via materiaalonderzoek is geprobeerd voordeel te behalen uit de herhaling die normaal gesproken ontstaat bij het gebruiken van prefab elementen. Het reliëf in het polyesterbeton doet denken aan de huid van reptielen of de rimpeling van water. Deze structuur heeft een tactiele uitstraling en laat het gebouw haast leven in het licht van de zon. De contrasterende witte tegels van polyesterbeton met glastoeslag breken de lengte van de gevel naar een meer behapbare schaal en vatten de ramen als een druiventros bij elkaar.

Lage eengezinswoningen aan de achterzijde kijken op deze gevel uit. Daarom is er bewust voor gekozen de galerij, die anders te massaal zou ogen, te ‘verplaatsen’ en te combineren met de balkons aan de zonnige voorzijde van de Banier. Het idee van een langgerekte galerij wordt op deze manier doorbroken. Door de gespiegelde plattegronden verspringen de balkons en elke buitenruimte is daardoor twee verdiepingen hoog. Ook deze ruimtes zijn zorgvuldig gedetailleerd. De betonvlakken zijn voorzien van subtiele belijning die voor reliëf zorgt en de accoyahouten latten, die mede zijn aangebracht als geluidsdemping, geven een warme sfeer. Met de integrering van balkons en galerij wordt een ontmoetingsplek gecreëerd, de details refereren aan de kloostergang die dat gevoel van gemeenschappelijkheid versterkt.

Aan de binnenzijde van de Banier komt het hout terug in de leuningen van het trappenhuis dat daardoor een huiselijk karakter heeft. De glazen doorkijkjes in de entree versterken het gevoel van betrokkenheid met de omgeving. Door de transparante omgeving weet je waar je bent.

Het complex is duurzaam en energie efficiënt met een warmte en koude opslag; een regeneratie dak levert energie voor de nabijgelegen bebouwing. De appartementen kunnen in twee richtingen om de leidingkoker gespiegeld worden; deze constructie zorgt voor een speelse gevelindeling aan alle zijden. Met een beukbreedte van 7.8 meter zijn ruime, toekomstgerichte woningen ontstaan die rolstoeltoegankelijk zijn. De rationele toepassing ervan is kostenbewust. Hierdoor werd de rijke detaillering van het pand in tactiliteit, warmte en reliëf mogelijk.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met SJO-architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van SJO-architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan