Studentenwoningen, Science Park

14 maart 2011
“Het is een beetje zoals het thuis was; als je contact wilt, kijk je even in de huiskamer en bij mooi weer is er altijd wel iemand in de achtertuin.”

Studentenwoningen in het Science Park

Een thuis met 605 slaapkamers
Op een vrij smal stuk grond naast het spoor een prettige verblijfsplaats creëren voor een groot aantal zowel binnen- als buitenlandse studenten is een uitdaging die om een inventieve en sensitieve invulling vraagt. De nieuwe studentenhuisvesting op de campus van het Science Park in Amsterdam Oost haalt het maximale uit het gebruik en de locatie. Op verschillende manieren is het betrokken op zijn omgeving; daarnaast kenmerkt het zich door een liefdevolle detaillering met gevoel voor sociale context. Die onderstreept de huiselijkheid en stimuleert ontmoetingen tussen de 605 bewoners.

De bouwdelen sluiten aan op het ritme van de naastgelegen complexen en hebben ook een eigen dynamiek. Zo wordt de massaliteit van het pand doorbroken en geeft het richting aan de functies. Het entreegebouw in het midden verspringt iets naar achter en het eerste bouwdeel is een toren. De landmark van het Science Park, die het stationsgebied markeert. De kleur van het complex is opvallend groen. Met behoud van zijn kracht gaat het een complementaire relatie aan met het pand van geroest cortenstaal aan de overkant en ook de groengrijze accenten van nabijgelegen gebouwen sluiten erop aan.

Betonnen bankjes aan de voorzijde maken deel uit van de gevel en nodigen uit tot contact met de straat en andere bewoners. De entreehal heeft een transparante gevel waardoor de achtertuin zichtbaar is en de gebruikte tegels en patronen van de vloerbedekking sluiten aan op de bestaande bestrating in het Science Park.

De eigen ritmiek van het gebouw komt ook terug in het gebruik van de groene gevelplaten. Panelen met twee verschillende maten verticaal reliëf wisselen elkaar af waardoor in het licht van de zon steeds veranderende kleurschakeringen ontstaan. De achterkant van de studentenwoningen ligt aan het spoor. Hier is een dubbele gevel toegepast waardoor iedere kamer een kleine serre bezit. Niet alleen heeft deze de juiste breedte voor een kratje bier, doordat dezelfde kleur zowel op de buitenzijde van het glas als de binnen afwerking is aangebracht ontstaat ook hier een levendig spel met het licht.

In de binnenkant van het huis komt de zorgvuldige wijze van detailleren terug. Op uiteenlopende manieren is hier een huiselijke sfeer gecreëerd. Iedere student heeft zijn eigen keuken en badkamer, daarom is het belangrijk dat er ook gemeenschappelijke plekken zijn. In de grote entreehal kunnen studenten elkaar ontmoeten, samen werken, eten of even bijkletsen op speciaal daarvoor ontworpen meubels. Weer andere specifiek ontworpen zitelementen zijn geplaatst in de gangen waaraan de kamers liggen en de entrees daartoe. Zo ontstaan er verschillende ‘huiskamers’.

Bijzondere aandacht is ook geschonken aan de belichting die in de wand is verwerkt en daardoor een indirecte, warme uitstraling heeft die versterkt wordt door de wandbekleding. De zachtgele platen laminaat met vezel worden op de gemeenschappelijke plekken afgewisseld door donkere exemplaren met een lichte glitter, een knipoog naar het ultieme studentenhuisgevoel.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met SJO-architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van SJO-architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan