Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk

21 januari 2011
Het voormalige Culturele Centrum De Kolk in Assen heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe cultuur kwartier. Om het nieuwe programma van in totaal 48.000 m2 goed in te passen is de bestaande locatie van De Kolk aan de Vaart is uitgebreid met de twee belendende panden en de lege percelen aan de Weiersstraat en Alteveerstraat. Hierdoor is een uiterst complexe bouwlocatie ontstaan tussen diverse functies en gebouwen in: tegenover een plomp grootschalig winkelcomplex, naast een traditionele kleinschalige woonwijk, aan een weelderige tuin en langs een genadeloos rechte kanaal. Het nieuwe cultuurcluster wil nadrukkelijk verbinding leggen tussen oud en nieuw, tussen grote en kleine schaal en tussen functies in en nabij het nieuwe complex.

Het gebouwvolume volgt de contouren van de plot. De gevel aan de centrumzijde wijkt terug ter hoogte van bocht in de Weiersstraat. Door de afstand tussen de centrumringweg en de gevel te vergoten is een nieuw plein de Pelinckhof gecreëerd. De Nieuwe Kolk krijgt hiermee wederom een adres aan de Vaart en het plein sluit naadloos aan op een sequentie van karakteristieke verblijf- en ontmoetingsplekken in het centrum van Assen. Door het nieuwe plein wordt ook de voormalige distilleerderij met de historisch muur en de oude rode beuk gespaard en op een zelfsprekende manier onderdeel van het nieuwe complex.

De openbare ontvangst- en ontmoetingsruimte wordt naar binnen doorgezet. Een imposant overstek leidt de bezoeker vanaf de Pelinckhof naar een binnenplein, het Cultuurportaal, waarin alle functies van het complex samenkomen. Het programma van De Nieuwe Kolk bestaat uit een grote theaterzaal met 850 stoelen, een kleine theaterzaal met een vlakke vloer of 250 stoelen, vijf bioscoopzalen met in totaal 687 stoelen, de bibliotheek van Assen, Biblionet Drenthe, Centrum Beeldende Kunst, diverse commerciële ruimten, horecavoorzieningen op Pelinckhofplein en in het Cultuurportaal, een parkeergarage met 500 plaatsen en 65 appartementen. Door de publieke functies van de afzonderlijke programma strategisch te situeren rond het Cultuurportaal is een indrukwekkend ruimte ontstaan. Alle functies zijn goed zichtbaar en helder ontsloten en het Cultuurportaal biedt gebruikers de mogelijkheid om programmatische allianties te sluiten met elkaar. Ondanks dat voor veel functies raamloze en geluidsdichte ruimte nodig zijn is het gebouw erg transparant. Het vele licht, de ruimelijke opzet en de zichtlijnen maken zien en gezien worden het leidende thema in het Cultuurportaal. Dit past bij de publieke functie van een cultuurcluster. Het sociale aspect haast net zo belangrijk is dan de voorstellingen of tentoonstelling zelf.

Door de een design-buildconstructie is op een efficiënte en effectieve wijze een zeer duurzaam cultuurgebouw gerealiseerd binnen de gestelde planning en budget. Het Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk zet nadrukkelijk een traditie voort van meer dan anderhalve eeuw theater en cultuur op de kop van de Vaart in Assen. In het nieuwe complex zijn literatuur, beeldende kunst, cinema en podiumkunsten intelligent verzameld en uiterst zorgvuldige ingebed in de context. Het voormalige culturele centrum heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe cultuur kwartier. De herinneringen aan het Concerthuis en later De (oude) Kolk op dezelfde plek geven het nieuwe cultuurcluster geschiedenis. De Nieuwe Kolk geeft theater en cultuur in Assen een nieuwe toekomst.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met De Zwarte Hond

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan