Herinrichting Veerplein te Vlaardingen
Algemeen Herindeling van het bestaande plein, inclusief vernieuwen bestrating, verlichting, zitelementen, etc.
Toelichting Bij het ontwerpvoorstel voor het plein is de geschiedenis van de omgeving één van de uitgangspunten die zichtbaar gemaakt wordt. Vanaf het Veerplein, bij de Waal(straat) en de (gedempte) Biersloot voer de trekschuit met post, goederen en passagiers heen en weer. Het Veerplein was een plek van vertrekken en thuiskomen. De centrumfunctie die het in het verleden vervulde is nog steeds actueel. Het Veerplein is een plek waar men verblijft, om te winkelen, boodschappen te doen, feest te vieren en aangenaam even uit te rusten op een bank of terras. Het Veerplein is de huiskamer van het centrum van Vlaardingen, waar het voor iedereen tijdelijk goed toeven is. Belangrijk in dit centrum zijn de winkels, horeca, feestelijke activiteiten en op woensdag en zaterdag de weekmarkt.
In dit ontwerp krijgt het plein van plint tot plint een vlak tapijt van diverse gekleurde bestratings materialen als klinkers en tegels, in een diagonaal patroon gelegd. De bestrating, loopt door tot op het terras bij café De Waal. Hierdoor ontstaat een maximale ruimtelijke werking. In het centrum van het plein is een ruitvormig terrazzo deel opgenomen. Op 32 terrazzoplaten van 2 x 2 meter wordt de geschiedenis van de Waal en de gedempte Biersloot in herkenbare beelden zichtbaar gemaakt. De trekschuit en het trekpaard, de visserij maar ook het geld dat verdiend werd en wordt met de handel. De terrazzoplaten omsluiten een blauw terrazzo deel. Dit deel verbeeldt het water dat vroeger langs het Veerplein liep en de verbinding vormde met de Vaart en de buitenwereld. De Vaart die belangrijk natuurgebied ontsluit. Op het blauwe deel drijven grote waterlelies waaruit op verschillende manieren, computergestuurd, het water omhoog spuit in straaltjes en nevels. Het water kan worden uitgezet wanneer dat nodig is. Bij avond schijnt er rond het terrazzo, vanuit de vloer, licht. Hierdoor ontstaat een feeërieke sfeer. De diverse symbolen zullen bij een vervolg verder uitgewerkt worden. Aan de oostzijde is op subtiele wijze in de bestrating de plaats van de vroegere Biersloot opgenomen. Hiermede wordt tevens de rijstrook voor bezorgend verkeer gemarkeerd.
Rond de bestaande platanen, komen boomroosters. Aan de oostzijde zijn, ‘losjes’ neergezet, zeven terrazzo bloemen met in het hart een lichtbron. Op deze bloemen kan worden gezeten of door kinderen worden gespeeld. De lichtbron schijnt bij avond de bomen aan de onderkant aan. Tussen de bestaande platanen aan de westzijde worden drie comfortabele houten banken geplaatst, waarop men aan beiden kanten kan zitten. In een huiskamer moet iedereen, oud en jong, comfortabel en prettig kunnen zitten. Het plein wordt vanaf vier hoeken verlicht. De vormgeving van de lantaarnpalen is geïnspireerd op rietstengels, dit om de verbinding met de polder en de Vaart te versterken.