Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Woning 2000

6 februari 2003
Uitgangspunten

De landelijke sfeer van het onderhavige gebied zal door de beoogde ontwikkelingen zoveel mogelijk intact gehouden worden door het sparen en/of aanleggen van houtwallen e.d., waardoor kleine woonvelden ontstaan.

Hierin past een verkaveling in bouwterreinen voor vrijstaande woningen van niet te grote afmetingen, waardoor de mogelijkheidontstaat dat de omringende natuur doordringt in de woonomgeving, ondersteund door erfafscheidingen e.d, door middel van beplantingen, b.v. haagbeuk, en het laten begroeien van gesloten gevelvlakken en pergola's.

Door een globaal landschapsplan te maken dat enkele vereiste elementen bevat (zoals beukenhagen, belzen, krenten e.d.) die als linten door het landschap spelen, boomgroepen die er thuis horen en vlekken van bodembedekkers (zoals vossebessen, hedera's, enz.) wordt het landschap geen geweld aangedaan. Het nadrukkelijke vormgeven van percelen wordt daardoor voorkomen.

Situering
Voor iedere situatie c.q. bouwkavel is het mogelijk de open gevel naar het zuiden te richten en de woning met de gesloten zijde aan de noordkant te leggen. Bij kavels waar de de open zijde aan de noordkant zou komen kan de vorm eenvoudig honderdtachtig graden gedraaid worden, zie variant. Ook b.v. door spiegeling of door andere gevels een open karakter te geven. De hoofdvorm van de plattegrond leent zich ook voor taartpunt-achtige kavelvormen. Het aangeboden ontwerp heeft de entreepartij met tochtportaal aan de noordzijde. Door het verblijfsgebied te situeren in de hoek gevormd door de wanden naar oost- en noordrichting ontstaat een afgeschermde zuid-west hoek, dus een zonnige kamer, afgeschermd naar de straat en de koude noordkant, open naar de tuin en de natuur. Aan de oostzijde zijn de garage en de bijkeuken gesitueerd, tevens dienend als thermische bufferruimte. Garage-toegang en woning-entree zijn gecombineerd, zodat het terrein weinig doorsneden wordt met verhardingen.

Door de tuingerichte gevels onder vijfenveertig graden te plaatsen wordt een minder harde ingreep in de buitenruimte gepleegd, die daardoor vloeiend om het gebouw heengrijpt, zonder duidelijk gescheiden te worden in voor- zij- en achtertuin. De terrasplek komt hierdoor verder verwijderd van erfgrenzen en belendende gebouwen, wat meer ruimte-idee geeft en waardoor minder onderlinge geluidshinder ontstaat.

Indeling
De woonkamer heeft een plezierige ongedwongen vorm waardoor vele vormen van meubilering en gebruik mogelijk zijn. Er is uitzicht aan 3 zijden:
- contact met terras,
- tuin via een deur,
- en een kijkspleet met de straat.

Een ruime keuken met de mogelijkheid van ontbijt/eettafel. Via de berging/bijkeuken als tochtportaal toegang tot de tuin.

De slaapkamers zijn gesitueerd aan de zonnige kant, de ouderslaapkamer heeft rechtstreeks contact met de badkamer.

De dakopbouw kan vele functies krijgen, een kleine uitbreiding is mogelijk, evenals een bescheiden dakterras. Een vaste plek voor afvalcontainers, hemelwateropvang met regenton.

Duurzaaam- / flexibel gebruik, aanpasbaar
Door eenvoudige ingreep in het plan of later tijdens de bewoning kan de woning eenvoudig geschikt gemaakt worden voor gehandicapten of minder validen. Begane grond is reeds voldoende toegankelijk, met ruime portaal-hal. In de strook garage-bijkeuken kan een slaapkamer annex badkamer met toilet worden ingericht, en tevens een buitenberging. Autostalling onder carport. I.p.v. de ronde trap kan ook een rechte- of een trap 1 kwart worden gebouwd, dus met de mogelijkheid van een traplift, zie variant. Garage kan ingericht worden als de knutselruimte, studeerkamer, kantoor aan huis e.d.

Marktconform
De regio vraagt om comfortabele flexibele woningen met een eigen identiteit, en een goede prijs-kwaliteitverhouding, afwijkend van de meer gebruikelijke rechttoe-rechtaan seriebouw. Bij meerdere aantallen van een type kan door wisseling van situering en toepassing van varianten toch een levendig beeld ontstaan in een natuurlijke omgeving.

Aanpasbaar
De mogelijkheid van slaapkamer-badkamer beneden, extra vertrek i.p.v. garage. Varianten met rechte steektrap of trap met 1 kwart zijn mogelijk ten behoeve van een traplift

Dubo aspecten
In het ontwerp is uitgegaan van het Nationaal Pakket Woningbouw, waarbij behalve voor de vaste maatregelen, waar mogelijk ook gekozen is voor de variabele maatregelen.

Niet alleen kostenneutrale of kostenbesparende maar ook kostengebonden maatregelen zijn opgenomen met een totaalbedrag van F9.538,--

Een aantal van deze investeringen betreffen beperking energie- en watergebruik en verhoging van het woongenot:
- aan de koude zijde aangebouwde garage als thermische buffer,
- tochtportalen bij entree-deuren,
- zonneboiler,
- hotfill voor wasautomaat en vaatwasser,
- waterbesparende kranen en toiletspoeling,

Bovendien:
- zelfregelende ventilatieroosters,
- gesloten keuken (geen overmatige ventilatie),
- geen kruipruimte,
- zonwerende schoepenluifel aan zuidzijde boven de glaspui.

Materialen
Behalve de vaste zijn ook waar mogelijk variabele maatregelen toegepast. Materialen die in het voortraject zowel als bij sloop milieu-vriendelijk of recyclebaar zijn. Onderhouds-vrije of -arme materialen en afwerkingen. Verantwoorde houtsoorten, erfafscheidingen of schermen van haagbeuk, halfverharding schelpen op zandbed.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Architectenbureau Enklaar & Klavers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan