Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Sportcomplex Caland

21 oktober 2008
Het nieuwe sportcomplex beslaat een breed scala aan sportvoorzieningen, waaronder twee sporthallen, twee gymzalen, een dojo voor vechtsporten plus enkele aerobic- en fitnessruimten. Het ontwerp maakt deel uit van een herontwikkeling van het Calandterrein, dat ook een middelbare school en woningen bevat. Hoewel de opgave een complex en groot programma omsluit, is geprobeerd de groenstructuur van Osdorp niet te veel aan te tasten en de schaal van het gebouw aan te laten sluiten op de omgeving, onder andere door het haaks op de Calandlaan te situeren. Dankzij de toepassing van splitlevels blijft de omvang van het complex beperkt.

DaF-architecten heeft het programma zodanig zorgvuldig gepositioneerd, dat alle ruimten een eigen karakter hebben gekregen. Bij het binnengaan van het gebouw wijzen vijf verschillende kleurbanen op de vloer de weg naar de afzonderlijke programmaonderdelen. De sportruimten bevinden zich op verschillende niveaus. De ruimte ertussen is opgevuld met ondersteunende functies als kleed- en bergkamers en de kantine. Dit tussengebied fungeert als ontsluitingszone door het hele gebouw heen. Ook in het exterieur is de route een bepalend onderdeel van het gebouw door de groene kleur van de prefab polyesterbetonplaten, waarvan het oppervlak is voorzien van glasparel.

Op de gevels van het sportcentrum zijn aluminium platen aangebracht in twee verschillende grijstinten. Er is een fijnmazig hekwerk voor geplaatst dat ter hoogte van de parkeergelegenheid op het maaiveld en het sportveld op het dak is doorgezet als afrastering en dat wordt gedragen door oranje geschilderde stalen staanders. Omdat het keurmerk van de NOC/NSF geen daglichttoetreding in de sportruimtes toestaat, zijn de gekleurde staanders volgens de architect aangebracht om de aandacht enigszins af te leiden van het grotendeels gesloten gevelbeeld.

In het interieur komt de sportfunctie op verschillende manieren tot uitdrukking. Zo zijn in het witgeschilderd mdf, waarmee een aantal wanden bekleed zijn, pictogrammen van gestileerde figuurtjes gefreesd die verschillende sporten uitbeelden. De dojo-ruimte in de kelder is de enige ruimte die geheel van beton is. Een lichtkoepel die van binnen felroze is geschilderd, herinnert in de verte aan Corbusiaanse lichtkegels.

Osdorp is een bijzonder sportcomplex rijker. Doordat de architecten het programma over verschillende lagen hebben verdeeld, is een zekere schaalverkleining bewerkstelligd. Hiermee wordt een passend antwoord geboden op de in rap tempo veranderende context.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DaF-architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan