Terreininrichting RWZI

29 mei 2008
Het ontwerp voor de RWZI benadrukt de waterzuivering, het maatschappelijke belang van de installatie en het industriële karakter van dit werklandschap en creëert tegelijkertijd een stoer landschappelijk beeld met een rijke natuur. Het terrein bestaat uit een één kilometer lang werkend landschap van tanks, dennen, duindoorns en vlinderstruiken.

De nieuwe Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Amsterdam West ligt middenin het Westelijk Havengebied. Het complex van gebouwen en tanks kan worden beschouwd als een machine; een gigantische nier die het water van Amsterdam zuivert. De binnenkant van de machine is zichtbaar gehouden, alle installaties zijn goed bereikbaar. Aan de buitenkant is de machine omgeven door een krans van groen. Donkergroene dennen met grijze duindoorns zorgen in combinatie met de witte tanks voor een sterk landschap.

De centrale as van het terrein bestaat uit een asfaltweg. Aan weerszijden hiervan staan de vergistingtanks. Het overige terrein is bedekt met een halfverharding van kalksteen, toegepast in verschillende fracties. Direct rond de tanks zijn onderhoudspaden gemaakt met een verharding van kalksteen split. Kwetsbare installaties zoals de fakkelinstallatie en andere gevaarlijke objecten worden beschermd door 2,5 ton zware kalksteen keien. Daar waar niet gereden wordt ligt een grove fractie stenen, variërend in grootte van 5 tot 20 cm.

Het hekwerk rondom het terrein is teruggeplaatst ten opzichte van de eigendomsgrens. Aan weerszijden van het hek ontstaat ruimte om eenzelfde landschap te creëren, tussen al het groen is het hek minder aanwezig.

De beplanting sluit aan bij de vegetatie van de duinen. Duinen zijn een metafoor voor het zuiverende landschap. Het zijn immers de duinen waar het water van de stad Amsterdam al vele jaren op een welhaast mechanische wijze wordt gezuiverd. De cirkel van gebruik en zuivering van water is daarmee gesloten. Natuur en machine bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan.

Als boomsoort is voor den gekozen. De dennen zijn aangeplant als echte boom maar ook als grote struik. Hierdoor is al direct na aanplant een gevarieerd boombeeld met een natuurlijk ogende opbouw gecreëerd. Een deel van de struiken mag uitgroeien tot boom.

De overige struiklaag bestaat uit duindoorns en vlinderstruiken. De duindoorns zijn vooral aan de buitenzijde aangeplant, de vlinderstruiken staan meer aan de binnenkant.

De waterzuiveringsinstallatie verricht niet alleen zijn zuiverende en maatschappelijke werk maar draagt, door de inrichting van het terrein ook bij aan versterking van de natuur. De unieke situatie van een ontoegankelijk terrein met een grote oppervlakte natuurlijk groen zorgt voor grote ecologische potenties. Al binnen twee jaar na de aanleg begon het terrein zich te ontwikkelen tot een ecologische oase midden in het grootschalige bedrijvengebied. De combinatie van dichte bosschages, open gebieden met steenslag en een groot aantal poelen zorgt voor een gradiëntrijk milieu. Met name kleine zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën vinden er een geschikte biotoop, zelfs een vos wordt regelmatig gesignaleerd.

De aanplant van hoge bomen heeft ertoe geleid dat vogels het terrein direct zijn gaan gebruiken. De wintergroene dennen boden met hun dennenappels voedsel en beschutting. De duindoorns zorgen voor een stevige, nagenoeg ondoordringbare omlijsting die dieren een veilige en voedselrijke leefomgeving biedt. De bessen zijn nagenoeg de gehele winter beschikbaar als voedsel. De Vlinderstuiken bieden een groot deel van de zomer een bloeiend spektakel. Voor vlinders, bijen en andere nectarzoekende insecten is dit een eldorado. Tussen de steenslag heeft zich inmiddels een aardig gevarieerde kruidenvegetatie ontwikkeld. Hiermee wordt de visuele waarde, maar zeker ook de ecologische potentie van het terrein verder versterkt.

De poelen, aan weerszijden van het terrein op onderling regelmatige afstanden aangebracht, zijn zo gemaakt dat ze amfibieën gedurende het hele jaar bieden wat nodig is. Natuurlijk profiteren vogels, insecten en kleine zoogdieren ook van het altijd aanwezige water.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DS

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan