Strategie ontwikkeling Zouwdal en aangrenzende gebieden

28 mei 2008
Hoe ontwikkel je een weerbaar landschap met de complexiteit van veel betrokken partijen, uiteenlopende belangen en een relatief korte procesperiode?

Een visie als leidraad bij complexe ontwikkelingen.

Het Zouwdal is een open, landschappelijk dal in een stedelijke omgeving. De hoofdfunctie is landbouw en de nevenfuncties zijn recreatie, waterretentie en natuur. De belangen van landbouw, natuur, waterretentie en recreatie zijn sterk verwerven. Juist door deze verwevenheid is er voldoende ruimte voor alle functies in het Zouwdal. De specifieke en unieke combinatie van functies maakt het Zouwdal tot wat het is: een uniek landschappelijk element met hoge potentie, een landschap in balans. De voorgenomen bouw van woningen en bedrijven in het Zouwdal zal dit delicate evenwicht tijdelijk verstoren. Het opnieuw realiseren van balans tussen oude functies en nieuwe functies is de belangrijkste opdracht voor de toekomst.

Het streven is het Zouwdal een landelijke oase met een open karakter in een stedelijke omgeving te laten blijven. Behoud van het open karakter van het dal is primair van belang voor een efficiënte benutting van de akkers. Dit is ook voor akkervogels als de grauwe gors van levensbelang. De openheid zorgt verder voor een optimale beleving van het dal. Om de beleving te versterken wordt het dal in de lengte begeleid door robuuste groene randstructuren van wisselende breedte. De randen zijn onderdeel van het Zouwdal en vormen de overgang naar de woonwijken en het bedrijventerrein, visueel en functioneel. De rand zorgt voor een groene vitrage tussen het Zouwdal en de stad en het bedrijventerrein. De wisselende breedte is gebaseerd op de huidige kavelgrenzen die voor een groot deel samenvallen met het middeleeuwse verkavelingspatroon.

De Zouwdalranden zijn zeer belangrijk voor plant- en diersoorten die afhankelijk zijn van struweelbegroeiingen en kruidenvegetatie. De verspringingen hebben een positief effect op de biodiversiteit en verhogen de afwisseling in het beeld van de passant.

Door watervertragende maatregelen zal het centrale deel van het dal vernatten. In natte tijden zal dit ertoe leiden dat weer een echte beek door het dal stroomt. Om wateroverlast voor de landbouw te voorkomen wordt hemelwater van het bedrijventerrein en de stadsrand in eerste instantie opgevangen in de groene dalranden.

Aan de stadszijde heeft de inrichting van de rand een sturende rol voor de gewenste overgang tussen privé tuinen en openbaar dal. De woningen aan de Zouwdalrand worden gezien als integraal onderdeel van de randstructuur. De Zouwdalrand is hier ook uitloopgebied van de woonomgeving en vormt de toegang tot het eigenlijke Zouwdal.

Voor de grens tussen openbaar en privé is een reeks stedenbouwkundige principes uitgetekend en voorzien van richtbeelden. De rand zorgt er ook voor dat 's avonds de stad zo veel mogelijk op afstand blijft. Ook de geluiden van de ontsluitingsweg worden gedempt door de randwoningen. Om de visuele afstand te vergroten worden de randwoningen ontsloten aan de stadszijde. Verlichting van tuinen, huizen en het wandelpad wordt vermeden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DS

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan