Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Brandweerkazerne

9 mei 2008
Sympathie en bewondering voor het vak van brandweerman spreken uit een nieuw gebouw voor het korps in Den Helder, dat onmiskenbaar de signatuur van Ton Venhoeven draagt. De functie van het gebouw is van buiten duidelijk herkenbaar, zowel door de transparante voorgevel als door het bijzondere kunstwerk op deze gevel.

De poëzie van ‘brandweerstad’
Ton Venhoeven ontwierp een brandweergebouw dat kracht, vertrouwen en paraatheid uitstraalt, en tegelijkertijd als een ambigue vorm in de open ruimte ligt. Het gebouw toont daarnaast door de afgeronde hoeken van het staalplaten dak ook een zekere zachtheid: de brandweer rukt ook uit bij minder catastrofale meldingen, lijkt de boodschap.

Het complex bestaat uit een ruimtelijke compilatie van volumes waarmee ordening is aangebracht in het uitgebreide programma van eisen. Dit omvat onder meer wonen, sporten, oefenen, slapen en recreëren. Het architectonisch resultaat is een sculptuur die oprijst uit het asfalt en door de overwegend glazen voorgevel het leven in de brandweerkazerne voor voorbijgangers inzichtelijk maakt. De binnenkomst in de kazerne is indrukwekkend: een glazen wand scheidt de remise met brandweerwagens van de centrale entreehal die verbonden is met het drie verdiepingen hoge atrium. De verschillende ruimten van het gebouw worden via het atrium met elkaar verbonden Zo is op de begane grond onder meer de kantine gesitueerd; op de eerste verdieping kan worden gefitnest en op de tweede verdieping zijn de kantoorunits ondergebracht. Aan de achterzijde bevinden zich de woon- en slaapvertrekken. Het belang van overzicht om snel te kunnen handelen zodra een melding binnenkomt, wordt sterk benadrukt door de stapeling van functies. Het gebouw is als een (brandweer)stad waar je in zou kunnen verdwalen, ware het niet dat er wel degelijk een logische routing is.

De stoere en utilitaire uitstraling van het gebouw is binnen consequent doorgezet. Zo is het staalplaten dak zowel in de remise als in de slaapvertrekken en de kantoren in het zicht gelaten. Voor de buitenwereld geeft een kunstwerk van beeldend kunstenaar Marten Winters een extra dimensie aan het brandweervak. Op de voorgevel van het gebouw staan in neonletters de woorden ‘HET BRAND(T)WEER GALOOS’. Een digitaal communicatiesysteem stuurt de letters aan bij een binnenkomende melding, waardoor een al dan niet poëtisch getinte woordcombinatie op de gevel verschijnt, in de trant van de melding. Het gebouw van Venhoeven blijkt op tal van niveaus te communiceren over het hoe en waarom van het uitrukken van de brandweer. Door bovendien tegemoet te komen aan de natuurlijke nieuwsgierigheid van voorbijgangers blijkt het gebouw tevens in staat emoties op te roepen. (OK)
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VenhoevenCS architecture+urbanism

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van VenhoevenCS architecture+urbanism

VenhoevenCS architecture+urbanism
VenhoevenCS architecture+urbanism
VenhoevenCS architecture+urbanism
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan