Oosterheem

12 maart 2008
Singelwoningen

situatie
Het plan bevindt zich in de nieuwe wijk Oosterheem 2 ten noord-oosten van Zoetermeer. De locatie bestaat uit een langgerekte strook tussen het 'Tuindorp' en een doorlopende watersingel. Belangrijk bij de verkaveling is het doorzicht tussen straat en singel met de groene overkant.
De woningen zijn per twee geschakeld, maar niet symmetrisch, zodat ze er samen uitzien als één landhuis. Als buitenruimte hebben ze behalve de tuin naast de woning ook elk een groot dakterras op de verdieping.

de woning
Eén van beide woningen is zuidgericht. Deze is vrij lineair georganiseerd, heeft de ingang opzij, een aparte eetkeuken aan de straat, en een lange woonkamer die uitzicht heeft op het water. Deze woonkamer heeft echter zijn grote schuifpui om de hoek aan het terras in de zuidtuin.
De andere woning is westgericht. Deze is juist vrij gesloten naar de tuin, dit vooral in verband met privacy naar de buren. Deze woning heeft een brede woonkamer met een groot terras aan en boven het water, op het westen.

vorm en materiaal
De woningen hebben een basement van een zwarte, grillige baksteen. De dakopbouwen, onderling verschoven, zijn van verticale houten delen, half transparant licht gebeitst. Op de hellende daken liggen strakke zwarte pannen.

Parkwoningen
situatie
De parkwoningen staan in een brede parkzone in Oosterheem 2 in Zoetermeer. De woningen zijn gegroepeerd in eenheden van 3, met een flinke tussenruimte zodat er doorzicht van straat op park en water is. Ze hebben een kleine 'footprint': geen tuin maar een terras dat bij alle woningen ca. 1 meter boven het park ligt. Over het lage muurtje is er maximaal uitzicht en door het hoogteverschil is er toch genoeg privacy.

woning
Er is geprobeerd het uitgebreide programma goed en efficiënt onder te brengen en daarnaast een maximale ruimtelijkheid binnen de woning te maken. De mooiste ruimte is de woonkamer. Deze ligt 3 treden lager dan het entreeniveau en heeft daarmee een vrije hoogte van 3,20 meter. Tesamen met de volledig glazen pui aan de terraskant maakt dit de beleving van de woning ruimtelijk en royaal, ook omdat de bovenlichten rondom doorlopen. Het terras met een afscherming van een laag muurtje en een pergola voelt als een buitenkamer.

vorm en materiaal
De woningen hebben een basement van een zwarte grillige baksteen. De verdieping van half transparant gebeitste delen is los gedetailleerd boven de onderbouw.

Villetta's

situatie
Dit plan in Oosterheem III, de nieuwe buitenwijk van Zoetermeer, is min of meer een voortzetting van onze 'Singelwoningen' / Challetta's. De Villetta's worden gebouwd op een langgerekte strook in het verlengde van dezelfde singel.
Zesentwintig woningen zijn per twee geschakeld, niet symmetrisch, zodat ze er samen uitzien als één landhuis. In de as van de buitenwijk heeft de singel een uitstulping. Aan weerszijden daarvan liggen twee vrijstaande woningen die in vorm een afgeleide van de dubbele woning zijn. De hoge kant van de kap is naar het water gericht.

de woning
Eén van beide dubbelwoningen is zuidgericht. Deze is vrij lineair geörganiseerd, heeft de ingang opzij, een aparte eetkeuken aan de straat, en een lange woonkamer die uitzicht heeft op het water. Deze woonkamer heeft echter zijn grote schuifpui om de hoek aan het terras in de zuidtuin.
De andere woning is westgericht. Deze is juist vrij gesloten naar de tuin, dit vooral in verband met privacy naar de buren. Deze woning heeft een brede woonkamer met een groot terras aan en boven het water, op het westen.

vorm en materiaal
De woningen hebben blauw bezand metselwerk met daarin vlakken van rood-bruin gestaind western red cedar. De woonkamer loopt door in de bangkirai houten vlonder aan het water. Een pergola kadert het geheel in. Een houten bergkast met open latwerk zorgt ook voor privacy op het terras. Het dak heeft een overstek met houten gootklossen.

Hofgaarde

situatie
Dit zijn de rijtjeswoningen aan de andere kant van de singel. De woningen worden ontsloten via autovrije hoven die uitkomen op het water. De kop aan het water is verbijzonderd met een pergola en een dakopbouw.

Neem contact op met van der Waals/Zeinstra Architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan