Havenmeester Haveneiland Oost IJburg

11 maart 2008
IJburg Haveneiland Oost, blok 42 B: ‘Havenmeester’
Blok 42 B ’Havenmeester’ ligt aan de insteekhaven op Haveneiland Oost. Het is het blok waarop de schepen die vanuit het IJsselmeer naar IJburg komen af koersen.
Het blok is over de eerste twee lagen geheel bebouwd en heeft over de volle oppervlakte een parkeerkelder. Daarboven rijzen zes torens op, drie aan de havenzijde en drie aan de straatzijde. De torens zijn ten opzichte van elkaar verschoven en alle woningen hebben zowel zicht op het water als een oriëntatie op de zon.
Op de begane grond zijn een fitness centrum en een café-restaurant gevestigd. Daarnaast zijn er kleine bedrijfsruimten in de huursector.
Op de eerste verdieping liggen 48 jongerenwoningen. De torens hebben twee appartementen per verdieping, iedere woning is zo een hoekwoning. In totaal zijn er 66 appartementen van ca 90 m2 en 3 penthouses. Aan de korte zijden van het bouwblok liggen de woningentree hallen, de entree van het café-restaurant en een fietsenstalling. De entrees van het fitnesscentrum, de bedrijfsruimten en van de parkeergarage in de kelder liggen aan de lange zijde aan de straat.

ruggengraat: luchtstraat,trappenhuizen schachten
Tussen de torens ligt op elke verdieping als een straat in de lucht een 3.40 m. breed dek. Deze ‘luchtstraten’ zijn opgehangen in een roest-rood staalskelet. Twee trappenhuizen vormen de beëindiging van de straten. Dit ‘skelet’ vormt de ruggengraat van het gebouw en ‘bindt’ letterlijk en figuurlijk de individuele woningen. Het rode staal heeft een secundair grijsblauw raster van de glazen balustrade, schuivende panelen en de beglazing van het trappenhuis.
In het dek zitten aan de kant van de woningen behalve de toegangen en terrassen ook ‘gaten’. Er ontstaat afstand tot de voorgevels en de gaten zorgen voor licht op de luchtstraat en in de woningen. De twee lift-en leidingschachten in rood beton zijn aan de einden als bakens tegen de luchtstraat geplaatst. Aan het rood gekleurde beton is ijzerslijpsel toegevoegd, in de loop der tijd zal zich er een patroon van roestvorming op voordoen. In de liftschachten zitten kleine glasopeningen waardoorheen een lichtspel zichtbaar wordt van een onder de lift opgehangen lamp.
Op de tweede verdieping is het verbindende element een houten looppad tussen de stalen kolommen van het skelet die hier op brede betonnen zit elementen staan. Op het overige deel van het dak zijn betegelde terrassen en is er een begroeiing met een selectie van sedum en planten.

woningtypen
Omdat iedere woning drie vrije gevels heeft kunnen ze in ‘de diepte’ worden georganiseerd. Er is een ruime entree aan de luchtstraat, dan zijn er een aantal kamers en tot slot aan de havenkant of aan de zuidzijde een woonkamer/keuken over de volle breedte van 7.8 meter. Met uitzondering van de tweede verdieping hebben alle woningen een serre als buitenruimte. Over het algemeen is deze aan de zuidzijde over de hele breedte, en aan de havenzijde in principe wat smaller. De verschillende types serre geven een wisselend gevelbeeld.

penthouses
De torens aan de havenzijde zijn net iets hoger en de bovenste verdieping is verbijzonderd. Hier liggen op de zevende verdieping in plaats van zes appartementen drie penthouses; de woonkamer heeft binnen de massa van de hoge metselwerk opstand deels een grotere verdiepingshoogte, op het dak van het overige deel is een terras.
IJburg blok 42 B is genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2008.

Neem contact op met van der Waals/Zeinstra Architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan