Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters
Copyright: Christian Richters

Watertoren

4 februari 2008
Sinds 1839 is het Nederlandse landschap verrijkt met de watertoren, een uniek industrieel object. Nu de oorspronkelijke functie van watertorens verloren is gegaan, worden er nieuwe bestemmingen voor gezocht. Rocha Tombal architecten kreeg de opdracht een passende herbestemming voor de watertoren in Delft te vinden.

In Nederland kregen al ruim dertig buiten bedrijf gestelde watertorens een andere bestemming, variërend van woningen en kantoorruimtes tot museale of creatieve instellingen. Watertorens zijn ingenieus ontworpen bouwwerken, volledig toegespitst op hun functie: het garanderen van een constante waterdruk op de waterleidingen. De mogelijkheden van een watertoren om een ander gebruik te accommoderen zijn meestal beperkt. Vaak zijn ingrijpende en dure aanpassingen noodzakelijk.

De watertoren in Delft, een rijksmonument uit 1895, stond al geruime tijd buiten bedrijf. Plannen om er een klimhal in te vestigen bleken onuitvoerbaar, maar de vestiging van een meditatiecentrum was wel mogelijk. Voor Rocha Tombal architecten vormde het een uitdaging om van de watertoren een openbare bestemming te geven en tegelijkertijd recht te doen aan het historische karakter van dit bijzondere culturele erfgoed. Het openbare karakter van de nieuwe functie van de watertoren bevordert de toegankelijkheid van het gebouw voor een breder publiek.

Met het inventieve ontwerp onderscheiden de architecten drie specifieke zones die ieder een aparte functie huisvesten: op de begane grond is heel symbolisch een waterwinkel gevestigd, daarboven zijn twee multifunctionele zalen die kunnen worden gehuurd, en in het reservoir zelf is een horecagelegenheid gemaakt met een spectaculair dakterras dat uitzicht biedt op Delft. De oorspronkelijke ontsluiting via ladders is vervangen door een nieuwe, spannend vormgegeven route in de vorm van drie nieuwe aaneengeschakelde trapcompartimenten. De vorm van de compartimenten verandert naarmate je hoger in de toren komt: van orthogonaal in ellipsvormig en ten slotte in een smalle wenteltrap. De trap is zo veel mogelijk losgehouden van de monumentale structuur en door de materiaaltoepassing – een witte coating – is een contrastrijke interventie met de bestaande architectuur gecreëerd. De afwisseling van natuurlijke en kunstmatige lichtinval tijdens de opgaande route bevordert de intensiteit van de beleving van het interieur.

Behalve die intense beleving en het spectaculaire uitzicht over de stad, geeft het bijzondere gebruik van de toren een nieuwe dimensie aan het behoud van erfgoed. Niet alleen is een markant gebouw behouden gebleven, door de nieuwe bestemming van de toren is dit voorheen zo gesloten functionele object een publiek toegankelijk plek in de stad geworden.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Rocha Tombal architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan