Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Gezondheidscentrum Pootstraat

28 januari 2008
Gezondheidscentrum in Delft

De gezondheidszorg is in ontwikkeling. De starre tweedeling in apart van elkaar werkende behandelaars in de eerste lijn en specialisten in grote ziekenhuizen maakt plaats voor een gedifferentieerder aanbod van in woonwijken gesitueerde geclusterde gezondheidspraktijken, die burgers maatwerk kunnen leveren bij het gezond zijn en blijven. Het nieuwe gezondheidscentrum in Delft is hiervan een geslaagd voorbeeld.

Het gezondheidscentrum ligt in de Krakeelpolder, een vroeg naoorlogse wijk met rond groene hoven gegroepeerde woningbouwstroken, die grenzen aan royaal openbaar groen. Deze parkachtige setting is zeer geschikt voor een gezondheidscentrum, een openbaar gebouw dat een waardevolle impuls betekent voor de wijk. Het is dus zaak het gebouw zo zichtbaar mogelijk te maken, zonder dat het visueel in botsing komt met de typerende naoorlogse bebouwing en groenaanleg. Om dit te bereiken is gekozen voor een paviljoen dat voor de helft in een bestaande vijver is gelegd. Komend vanuit de stad is het gezondheidscentrum van ver over het water te zien. En de ingang van het gebouw ligt precies in de as van een wijkontsluitingsweg.

In de architectuur van het gebouw is gezocht naar een minimalistisch evenwicht van horizontale en verticale lijnen. Drie horizontale lijnen, die van de vloeren en het dak, zijn rondom versterkt in de vorm van een doorlopende betonnen luifel, die slechts onderbroken wordt ter plekke van de entree met een dubbele verdiepingshoogte. Verticaal reiken houten stijlen van vloer tot plafond, waartussen alternerend transparante en matte ruiten zijn gevat. Aan de beide korte zijden van het gebouw en bij de entree wordt de afwisseling van doorzichtig en ondoorzichtig glas onderbroken Transparantie voert daar de boventoon. Symmetrie, lange tijd een uitgebannen compositiemiddel, wordt niet geschuwd. Met de kanttekening dat het gebouw bijna dubbelsymmetrisch is, want kleine verschuivingen en onderbrekingen – de entree ligt bijvoorbeeld niet precies in het midden – geven het gebouw een extra charme en attractie, die wordt versterkt door de romantische spiegeling in het water. Dezelfde schijnbare eenvoud kenmerkt de plattegrond, die de vorm van twee vierkanten benadert. Rondom een langgerekte kern loopt een gang, waaraan overal vertrekken aan de gevel liggen, uitgezonderd ter plekke van de trappen aan de korte zijden
De ruimtelijke organisatie van het hele gebouw is glashelder, iets dat direct bij binnenkomst is te merken. De ruimte van de entree is weldadig: de maat van de dubbele verdiepingshoogte herhaalt zich in de diepte en in de breedte. De oriëntatie van de bezoeker wordt vergemakkelijkt doordat er steeds slechts uit twee mogelijkheden hoeft te worden gekozen. Boven of beneden, naar links of naar rechts. Zorgvuldige profilering en detaillering en het toepassen van een beperkt aantal materialen, naast beton voornamelijk hout en glas, onderstrepen de rust die van de harmonische vormen en verhoudingen van het gebouw en zijn onderdelen uitgaat. Deze architectuur heeft niets op met het opplakken van quasi ludieke vormen, het bluffen met gewaagde high tech constructies, noch met het modieuze koketteren met wegwerpmaterialen, het tentoonspreiden van onaffe details en kleurstellingen die de ogen doen knipperen. Integendeel. Rust is immers de belangrijkste voorwaarde voor een voorspoedige genezing. Aan dit gebouw is een overtuiging af te lezen dat er met doordachte kernachtige architectuur wel degelijk een betere wereld kan worden geschapen en dat is in de huidige vaak cynische maatschappij een verademing.

Cees Boekraad

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Splinter Architecten b.v.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Splinter Architecten b.v.

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan