Kinder Cluster Noord in Leidsche Rijn

8 november 2007
Spierwit met zuurstokroze

In opdracht van de Gemeente Utrecht ontwierp VMX architecten het Kinder Cluster Noord in Leidsche Rijn. Deze brede school biedt ruimte aan twee basisscholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang, een sporthal, een wijkcentrum, een theater en een café. Omgeven door architectuur uitgevoerd in rode baksteen en grijze dakpannen is het KCN de blikvanger van de wijk Vleuterweide.

Dat komt in eerste instantie door de behoorlijke omvang, maar meer nog door het effect van het opvallende kleurenschema. Het grotendeels spierwitte gebouw wordt doorsneden door een zuurstokroze bel-etage, zodat de vergelijking met een Engels dropje snel is gemaakt. Ook in functionele zin is het gebouw opvallend. Er is duidelijk gepoogd een centrum voor de wijk te creëren, waarbij alle openbaar toegankelijke functies zijn gegroepeerd in de roze etage.

Het hart van de rechthoekige plattegrond wordt gevormd door de sporthal, die gebouwd is volgens de normen van NOC*NSF en daarom nauwelijks daglicht toelaat. Aan het sporthart, ofwel de black-box, is ook de theaterfunctie toegevoegd. Rondom dit centrum zijn de andere functies van het cluster verdeeld over drie verdiepingen. Omdat toegang tot buitenruimte verplicht is voor kinderdagverblijven, werden alle kinderfuncties op de begane grond gesitueerd. Vanaf het omringende trottoir leiden trappen op alle hoeken van het gebouw naar de bel-etage, die de publieke functies en gezamenlijke ruimtes van de gebruikers omvat. Doordat de bovenste laag van het complex ver uitkraagt, ontstaat op de tussenverdieping een beschutte omgang. De bovenste verdieping bevat de twee basisscholen, waarvan de klassen niet alleen om, maar ook op het centrale hart van het gebouw zijn geplaatst. De lokalen zijn in een U-vorm geformeerd, zodat één kant van de gevel open is gebleven. Ter afsluiting hiervan is een semitransparant, surrealistisch landschap van beeldend kunstenaar Bethany de Forest geplaatst, dat tevens een raam vormt voor de speelplaats die op het dak van de sportzaal is gecreëerd.

Voor de bekleding van de gevel gebruikte VMX kleine witte tegels. Door de toepassing hiervan ontstaat een pixelachtige huidstructuur die beweegt en leeft. Omdat de architecten vreesden dat de jongste gebruikers van het complex weinig enthousiast zouden reageren op een al te klinisch uiterlijk, werd besloten de tussenverdieping uit te voeren in een felle kleur. Hierdoor is de etage – met overigens de meest volwassen functies – voorzien van roze epoxy vloeren en een grotendeels roze glazen pui. Ook in de sokkel van het gebouw is gekozen voor veel glas en in de hoogste bouwlaag snijdt een baan van horizontaal geplaatste ramen de verdieping visueel in drie delen.

Trefwoorden

strikolith stucwerk
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VMX Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van VMX Architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan