Sociaal cultureel centrum Twello

25 juni 2009
Multifunctioneel gebouw, dat onderdak biedt aan diverse Welzijnsfuncties zoals het Jeugd- en Jongerenwerk, Les- en oefenruimten voor de Muziekschool, een Podiumzaal, ruimten voor Buitenschoolse opvang, diverse cursuslokalen, vergaderruimten, ontmoetingsruimten, expositieruimten, ruimten voor verenigingen, ruimten voor Vluchtelingenwerk e.a.

Het gebouw ligt aan de achterzijde tegen een bestaande sporthal met een multifunctionele zaal en combineert functies met deze zaal.

Situatie
We hebben er naar gestreefd het Sociaal Cultureel Centrum een eigen gezicht en karakter te geven ten opzicht van de al bestaande, niet al te fraaie sporthal, waar het tegenaan gebouwd is. Hierbij was het van belang, om de massieve aanwezigheid van deze sporthal aan deze kant te vervangen door een totaal nieuw gebouw, dat zich zou richten op het groene gebied achter de sporthal. Weliswaar moet je in de meeste gevallen eerst langs die sporthal, maar dan dient zich een verrassend nieuw gebouw aan met een eigen karakter.

In de toekomst zou het Sociaal Cultureel Centrum een eigen toegangroute vanaf deze achterzijde kunnen krijgen, waardoor de eigen identiteit nog duidelijker zou worden. Het gebouw is opgedeeld in drie zones. De eerste zone is laag, en koppelt het gebouw los van de sporthal. De tweede zone is hoog, schermt de sporthal af, en is het middenschip van het culturele centrum, waarin we ook de centrale binnenstraat vinden. Een derde zone vormt een laag paviljoen aan het groen en maakt de overgang naar deze groene ruimte.

Het plan
In het ontwerp hebben deze 3 zones een belangrijke rol gespeeld. Het middenschip bevat de ruimtes die extra hoogte nodig hebben, zoals de podiumruimte, de grote muzieklokalen en de functies op de verdieping. Hier vinden we ook de centrale binnenstraat, die alle functies met elkaar verbindt. Deze ruimte is de spil van het plan en vormt een centrale ontmoetingsruimte. Hier wordt daglicht diep het pand binnengehaald, waardoor de ruimte extra kwaliteit krijgt en uitnodigt tot verblijf. Aan het begin van deze binnenstraat vinden we de hoofdentréé. De diverse functies hebben binnen deze opzet hun vanzelfsprekende plek gevonden:

Op de begane grond vinden we voorin het Jongerencentrum en Buitenschoolse opvang. Beide kunnen hun buitenruimte aan het voorplein krijgen. Zij kunnen ook gebruik maken van andere ruimten in het centrum, zoals handarbeidruimte, centrale keuken en muzieklokalen. Achterin vinden we de ruimten van de Muziekschool en het Centrum voor de Kunst rond een eigen deel van de Centrale binnenstraat. Hier is ook de podiumruimte te vinden als uitbreiding van de bestaande Jachtlustzaal. Op de verdieping vinden we aanvullende ruimten zoals kantoorruimten, een computerlokaal,en de ruimten van het kledingproject en het Vluchtelingenwerk.

Door flexibele wanden zijn veel ruimten op meer manieren te gebruiken. Door een onderscheid in algemene en eigen ruimten, zijn allerlei ruimten die anders grote delen van de dag leeg zouden staan, nu door andere gebruikers in te vullen.

Ondanks de veelheid aan functies, is het gebouw door de centrale binnenstraat helder van opzet voor zowel gebruikers als bezoekers. Hierdoor is een herkenbaar gebouw ontstaan, waarin de verschillende gebruikersgroepen elk hun eigen herkenbare plek gekregen hebben, maar waar zij ook via de centrale ontmoetingsruimte uitgenodigd worden tot uitwisseling en contact.
Kulturhus Twello
Multifunctionele accomodaties

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Cita: architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan