Openbare ruimte Arnhem Centraal

12 februari 2007
Met een spectaculair nieuw station gaat Arnhem een nieuwe fase van haar bestaan in. Verschillende vervoersstromen, waaronder treinen, bussen, trolleybussen, auto’s, voetgangers en fietsers, vloeien hier samen in een stedelijk landschap waar ontmoeting centraal staat. Architectenbureau UNStudio maakte het masterplan voor het stationsgebied en ontwierp de ov-terminal, perrons, kantoortorens en andere voorzieningen. Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur ontwierp de openbare ruimte met een oppervlakte van 45 duizend vierkante meter.

Het stationsgebied van Arnhem ligt op de overgang van de Hoge Veluwe naar de Nederrijn. Het is een gebied dat zich kenmerkt door een bijzondere topografie met hoogteverschillen tot wel twintig meter. Dit is de basis voor een ontwerp waarin de openbare ruimte is opgevat als een continue ruimte die verschillende bezoekersstromen, voorzieningen en belevenissen in zich opneemt. Door de vloeren van ov-terminal en busstation naadloos in de buitenruimte te laten overlopen, ontstaat een doorlopend maaiveld. De natuurstenen bestrating is toegepast in diverse legrichtingen en volgt het glooiende maaiveld. Roestvrijstalen cijfers markeren op subtiele wijze de topografie. Hoogteverschillen worden opgevangen door natuurstenen plooien in het maaiveld. Voorzien van houten zittingen transformeren ze tot banken die samen met het groen zorgen voor een hoge verblijfskwaliteit. Het gebied is vanwege het glooiende karakter ontdekt als internationale skateplek wat bijdraagt aan de levendigheid. Door de robuuste detaillering van het maaiveld en het bestendige meubilair is de komst van deze nieuwe gebruikers uitstekend te dragen.

De landschappelijke overgang van Hoge Veluwe naar Nederrijn is ook terug te zien in de beplanting. Aan de lage oostzijde zorgt schaduwminnende beplanting voor een robuuste, weelderige uitstraling terwijl op de hogere en zonnige delen kleurrijke droogteminnende beplanting het beeld bepaalt. De indrukwekkende platanen, verspreid over het gebied, vormen een eerbetoon aan de groene identiteit van Arnhem en vergroten de oriëntatie in het gebied. Transparante gleditsia’s markeren de plekken voor ontmoeting en verblijf.

Het verlichtingsconcept is ontwikkeld in samenwerking met Atelier Lek. Lijnverlichting en verlichting in de trapleuning versterken de leesbaarheid van het landschap. Kleine lichtmasten, bij het groen en de banken, zorgen voor sfeervolle verblijfsplekken. Grondspots vestigen de aandacht op de monumentale bomen in het stationsgebied.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Toegepaste producten

EPDM | Carlisle® Construction Materials BV

Neem contact op met Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan